I det vakre kulturlandskapet ned mot Leangen gård, på en av Lades mest attraktive tomter, skal det bygges om lag 450 boliger.

Utbyggingen vil skje trinnvis gjennom sju–åtte år. Foruten boliger er det også planlagt noe næring samt en barnehage.

De første beboerne kan forhåpentligvis flytte inn i 2022. Utbyggingsselskapet Haakon VIIs gate 14 AS kjøpte eiendommen av Skifte Eiendom i november 2014. Forsvaret overtok eiendommen i sin tid etter Staaltaugen og har siden brukt den til lager og logistikkadministrasjon. Forsvaret må ha forlatt stedet senest 2. desember 2019, og planene går ut på å flytte virksomheten til Værnes.

Eiendommen på Lade eies i dag av Koteng Bolig AS, Utstillingsplassen Eiendom AS, Jenssen & Co AS samt OBOS. Det er arkitektkontoret Pir II som har utarbeidet planforslaget og som tirsdag skal behandles i bygningsrådet. Rådmannen stiller seg positiv til at tomta omreguleres fra næringsvirksomhet til boliger.

Eiendommen ligger helt øst i Lade allé og Haakon VIIs gate, med nærhet til friluftsområder og kjøpesentra–en eiendom mange utbyggere har gått og siklet etter, og som investor og eiendomsutvikler Ivar Koteng fikk slått kloa i. Her tenker utbyggerne seg en variert sammensetning av boliger. Fra i underkant av 30 rekkehusleiligheter på 140 m² til blokkleiligheter på mellom 40 og vel 100 m²

Salgsstart i 2019

- Prisene er ennå ikke klare, men salgsstart blir høsten 2019. Fra tidligere prosjekter på Lade, vet vi at dette kommer til å bli populært, sier Arve Heggem, prosjektdirektør i OBOS.

Daglig leder i Koteng Bolig, Ole Birger Giæver, forteller at boligområdet blir stengt for biltrafikk. Det aller meste av parkering skal skje i en stor parkeringskjeller. Et diagonalt grøntdrag i retning mot fjorden skal sammen med et nett av gangforbindelser sikre en god sammenheng mellom bydelen og friområdene langs Ladestien.

Arkitekt Maryann Tvenning i Pir II sier at det meste av bebyggelsen kommer ut mot Haakon VIIs gate og Lade allé, mens høyden på husene trappes ned mot Leangen gård. Boligene trekkes imidlertid et godt stykke unna veien. Bruken av farger og materialer er neddempet, det satses på jordfarger.

- Bebyggelsen er formet med tanke på å utnytte tomtas unike beliggenhet mot det åpne landskapsrommet ved Leangbukta. Bebyggelsen trappes ned fra en bymessig bebyggelse langs hovedgatene på den øvre delen av tomta til en lav og mer åpen struktur mot kulturlandskapet på nedre del av tomta, sier arkitekt Ingrid Sætherø i Koteng Eiendom.

Grønne støyskjermer

Hun legger til at støyskjerming blir ivaretatt gjennom plassering av bebyggelsen langs hovedgatene, kombinert med grønne støyskjermer på det nedre platået. Det er tatt hensyn til skogen med furuklynger. Barnehagen er foreslått som et lavt bygg, plassert i enden av grøntdraget i direkte tilknytning til Ladestien og kulturlandskapet rundt Leangen gård.

Ifølge Sætherø er høyde og tetthet på bebyggelsen nøye vurdert og differensiert av hensyn til det viktige kulturlandskapet på Lade, og spesielt til Leangen gård. Byggehøyden varierer mellom to og fem etasjer. Det er lagt vekt på at bebyggelsen skal være minst mulig synlig, sett fra Leangen gård.

- Bebyggelsen er organisert med tanke på å skape varierte uterom, naturlig avgrensede nabolag og et attraktivt og trygt bomiljø. Hele boligområdet skal være bilfritt og godt tilrettelagt for utendørs aktiviteter og gang- og sykkeltrafikk, fremholder Sætherø.

Maryann Tvenning understreker at de skrå takflatene som preger hoveddelen av bebyggelsen, gir et mykt og landlig uttrykk. Det er også lagt vekt på solforholdene ved utformingen og plasseringene av husene.

Høy utnyttelse av tomta

Planforslaget oppnår en tomteutnyttelse på 120 prosent, som er i tråd med gjeldende kommunedelplan. Det er definert lokale, regionale og nasjonale mål om høy fortetting ved viktige kollektivknutepunkt. Bl.a. skal ikke personbiltrafikken øke. I kommunens planstrategi fra desember 2016 har bystyret spesielt bedt rådmannen utrede tiltak som øker fortettingen langs viktige kollektivårer og kollektivknutepunkt som en del av byutviklingsstrategien.

Nye Leangen stasjon med holdeplass for både tog og metrobuss ligger bare et par hundre meter unna. Utbyggerne mener det ligger godt til rette for å få mer av persontrafikken over på jernbane og buss, i tillegg til satsing på gange og sykkel. De 450 boligene i Haakon VIIs gate 14 blir liggende nært butikker, barnehage og servicefunksjoner som f.eks. treningssenter.

Fra næring til boliger

Lade har de siste årene opplevd en betydelig boligbygging på tidligere næringseiendommer og flere boliger er planlagt. I kvartalet ved City Lade bygger OBOS boligblokker. Langs Lade allé, med adresse Julianus Holms vei, er Ringve Park bygd, i tillegg til at Selvaag bygger flere blokker. Lade allé ekstra er også under oppføring.

Fabrikklokalene etter Mills i østenden av Lade allé skal rives. Eco-bygg skal føre opp nye boliger. Også tomta etter Autronica lenger vest skal ryddes og klargjøres for boligbygging, bare høyblokka blir stående. ARC Arkitekter er i full gang med å utarbeide planer for tomta. I vinter kjøpte Frost Eiendom Haakon VIIs gate 25 for 183 millioner kroner av finske Citycon. Meny og Jula er blant leietakerne. Eiendommen vil bli utvidet med minst 400 boliger.

Attraktiv tomt: Flere utbyggere var ute etter den 37 dekar store tomta til Skifte eiendom på Lade. 450 boliger er planlagt bygd. OBOS skal skal stå for salget. Foto: Illustrasjon: Pir II arkitekter
Bilfritt: Det aller meste av parkering skal skje i en større parkeringskjeller. Inne på området blir det bare tillatt med gange og sykkel. Foto: Illustrasjon: Pir II arkitekter
Sentralt: De nye boligene på tomta til Forsvaret på Lade blir liggende mellom Lade Arena og Leangen gård. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Følger terrenget: Bebyggelsen er formet med tanke på å utnytte tomtas unike beliggenhet mot det åpne landskapsrommet ved Leangbukta. Bebyggelsen trappes ned fra en bymessig bebyggelse langs hovedgatene på den øvre delen av tomta til en lav og mer åpen struktur mot kulturlandskapet på nedre del av tomta. Foto: Illustrasjon: Pir II arkitekter
Byggeklar tomt: Tirsdag skal bygningsrådet behandle planene om å rive lageret til Forsvaret og erstatte området med 450 boliger. Foto: Morten Antonsen