Denne uken fortalte avisen Vårt Land at EFTAS kontrollorgan ESA konkluderte med at Norge ikke brøt EØS-reglene da et barnevernsanbud ble reservert for ideelle tilbydere. Etter dommen har næringsminister Monica Mæland (H) lovet en veileder til offentlige tjenesteinnkjøpere før jul.

- Sikrer ideelle aktører

KrF-topp Geirmund Lykke er svært fornøyd med dommen, og mener den kan sikre vilkårene for de ideelle aktørene på velferdsområdet. I tirsdagens formannskap fikk han på bakgrunn av dette flertall for at rådmannen må gjøre en ny vurdering i saken om hvem som skal drive Carl Johan arbeidsstiftelse.

- Dette er en svært gledelig nyhet, og dommen gir norske offentlig myndigheter anledning til å avgrense anbud til ideelle aktører. Dette har tidligere vært omstridt, men nå er jus'en ryddet i. Våre avtaler med ideelle aktører vil kunne gjøres langsiktige og mer omfattende innenfor et nytt regelverk. Jeg håper vi vil på en positiv utvikling på bruken av ideelle aktører. De kan utfordre det offentlige tjenestetilbudet på en viktig måte. Selv er jeg ikke så begeistret for kommersielle aktører, og da er de ideelle aktørene en mellomløsning, mener Lykke.

- Norsk bluferdighet

I formannskapet la rådmannen frem en sak der det ble foreslått å gå inn i forhandlinger med Carl Johans arbeidsstiftelse om en kommunal overtakelse. Den 200 år gamle stiftelsen gir i dag et tilbud til 18 personer med psykiske utfordringer. Rådmannen argumenterer for at en kommunal overtakelse er best for å ivareta kontinuiteten for brukerne, og at det vil være uheldig å skifte ut personalet for hver ny anbudsperiode.

- Rådmannens saksfremlegg omhandler ikke viktigheten av de ideelle aktørene i velferdsproduksjonen. Her har man lagt seg på en forsiktighetslinje for ikke å utfordre lovteksten, og man ønsker ikke å være en plogspiss for å utnytte handlingsrommet som ligger i loven. Både i Norge og ikke minst i utlandet, gjør de ideelle aktørene en veldig viktig jobb på velferdsområdet, og jeg er derfor forundret over den norske bluferdigheten. Saken legger til grunn at det ikke er mulig å reservere anbud kun til de ideelle aktørene, men den ferske ESA-dommen fastslår nå at dette er mulig, fastslo Geirmund Lykke.

Ny vurdering

Før sommeren vedtok bystyret en ambisjon om å sikre vilkårene til de ideelle aktørene og bad rådmannen om en sak som beskriver hvordan dette skal skje.

- Rådmannen har vært tilbakeholden med dette, med begrunnelse i en konservativ tolkning av anskaffelseslovverket. Dette kommer blant annet til uttrykk i saken om Carl Johans arbeidsstiftelse – der rådmannen foreslår kommunal overtakelse for å unngå anbud. Etter dommen i ESA er denne saken utdatert og må derfor sendes tilbake til rådmannen, sier Lykke.

Nå må rådmannen gjøre en ny vurdering av saken i lys av den ferske dommen i EFTAs kontrollorgan.