Tirsdag ble Brit Skjelbred (68) takket av som fylkesmann i Sør-Trøndelag under en tilstelning i den ærverdige Herresalen i Erkebispegården.

Men hun skal jobbe frem til jul, før Frank Jenssen starter i jobben som fylkesmann for det nye Trøndelag fylke 1. januar 2018.

– Jeg tror nok det kommer mange følelser når jeg går hjem for siste gang fra jobben. Man definerer seg selv ut fra jobben sin veldig ofte, og når den definisjonen forsvinner – hvem er jeg da? Jeg aner ikke, og jeg er spent på å kjenne på hva slags følelser som kommer, sier Skjelbred i en liten pause i tirsdagens lunsjarrangement.

Tok over i 2015

Representanter for regjeringen, det offentlige Sør-Trøndelag og kolleger hadde møtt opp for å hedre den siste fylkesmannen i Sør-Trøndelag fylke, som også var første kvinne i toppjobben.

Assisterende fylkesmann Mari Mogstad ønsket velkommen og takket på vegne av de ansatte for Skjelbreds klokskap, humor og varme, men også sårbarhet. Skjelbred ble konstituert som fylkesmann i Sør-Trøndelag i 2015 etter at fylkesmann Jørn Aksel Krog døde i mars samme år. Krog hadde da hatt jobben siden november 2011.

– Bedre variant av seg selv

Skjelbred er utdannet arkitekt fra NTH og jobbet som arkitekt i Sør-Trøndelag fylkeskommune fra 1975–95. Fra 1995 var hun samordningsdirektør hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Hun har også et politisk liv i Kristelig Folkeparti og var politisk rådgiver i Landbruksdepartementet fra 1997 til 1998 og statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 2001 til 2004.

Nå jobber hun med å legge til rette for den nye fylkesmannsorganiseringen.

– Etter 213 år skal vi igjen komme sammen med Nord-Trøndelag igjen. Det tror jeg blir bra og jeg tror embetet blir en bedre variant av seg selv, sier Skjelbred.

Høytidelig: Rundt 160 gjester var til stede i Herresalen i Erkebispegården da Brit Skjelbred ble feiret for sin innsats som fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Nyfylkesmannen var på plass

Den nye fylkesmannen i Trøndelag, Frank Jenssen, var også til stede for å feire Skjelbred og kollegene i embetsverket. Han fortalte at han er blitt svært godt mottatt av både Skjelbred og Inge Ryan, som ble takket av i fylkesmannsjobben i Nord-Trøndelag i slutten av september. Ryan er ny rådmann i Namsos.

– Det er gjort et formidabelt forarbeid for å forberede det nye fylkesmannsembetet av både de sittende fylkesmennene i Nord- og Sør-Trøndelag og de ansatte, tillitsvalgte og ledere. Jeg er glad for å komme til et bo som er godt skikket, samtidig som det er klart at det er store utfordringer å ta fatt på, sier Jenssen.

Og hva er Skjelbreds råd til den ferske fylkesmannen for det nye storfylket?

– Jeg har mange råd, men det å respektere alle med sine ulike roller er viktig. Jeg har erfart at alle er på forskjellig plass, men gjør så godt de kan. Det er viktig at alle sammen er med på å respektere det og bidrar til å bygge opp dette sammen. Og en må se mulighetene som danner seg, istedenfor problemene. Da blir det artig å jobbe, sier Skjelbred.

Par: Avtroppende fylkesmann i Sør-Trøndelag, Brit Skjelbred kom til arrangementet med sin ektemann Hans Daniel Skjelbred.

– Fryktelig rart å slutte

– Hva har vært det mest givende i jobben?

– At vi har fått til et godt samarbeid på tvers av alle fagområdene. Og at vi har bygd opp en interesse blant de ansatte for hva de andre jobber med. Det har vært det mest berikende for meg. Det skaper entusiasme, og jeg tror alle i Fylkesmannen ser på jobben sin som litt artigere nå som de ser seg selv som en del av resten, sier Skjelbred.

Hun har barn, barnebarn og mann. Et stort hus i hus i Trondheim og et feriested i Italia som hun er veldig glad i. Det skal bli nok å holde på med. Men først vil hun stoppe opp litt og kjenne etter.

– Jeg tror det blir muligheter for engasjere seg i samfunnet på andre måter. Jeg skal ikke melde meg ut. Men det blir nok fryktelig rart å slutte, sier Skjelbred.

Avslutning for fylkesmann i Sør-Trøndelag, Brit Skjelbred i Erkebispegården i Trondheim. Hun går av ved nyttår, når de to trøndelagsfylkene slås sammen.