Konklusjonen i den grundige evalueringsrapporten av Starmus 2017 er at festivalen var en stor suksess når det gjaldt publikumstilfredshet, medieomtale, vitenskapsformidling og det å inspirere barn og unge.

LES OGSå: Vil drøfte Starmus med NTNUs styre

rapporten peker likevel på en rekke ting som bør endres før en eventuell ny festival. Starmus Universe kritiseres for å ha lovt langt mer enn de klarte å holde, både når det gjaldt musikkartister og den faglige bredden. En uheldig fordeling av ansvaret førte også til økte kostnader som resulterte i et økonomisk underskudd der man hadde forventet et overskudd.

Rektor Gunnar Bovim vil ikke si om han går inn for at NTNU skal være vertskap for en ny runde med Starmus, eller ikke.

- Vi må bestemme oss for om vi kjører full pakke som sist, om vi selv lager en vitenskapsfestival med et konsept som passer mer til vår profil, eller at vi dropper å ha festival. Vi må veie innsatsen vi legger ned opp mot gevinsten, sier Bovim.

Stor internasjonal omtale

NTNUs kanskje største forhåpning til festivalen var å bygge image både nasjonalt og internasjonalt. Internasjonalt ble det publisert 1200 artikler om Starmus og 250 000 minutter fra festivalen ble strømmet i 145 land. En liten skuffelse for NTNU er det at universitetet bare ble nevnt i bare 4 prosent av artiklene, mens Trondheim ble omtalt i halvparten.

Nasjonalt ble det laget 360 nyhetsartikler om festivalen og 1,9 millioner så NRKs sendinger. En Norfakta-undersøkelse i høst viste at 37 prosent i Norge kjente til Starmus, i Trøndelag var tallet 79 prosent.

Vitenskapelig suksess

Rapporten mener Starmus var en suksess takket være det vitenskapelige programmet. Starmus handler om vitenskapskommunikasjon, og der levde den opp til forventningene. Foredragsholderne var fra øverste hylle, og de fleste var gode formidlere. Astrofysikk har vært hovedtema på Starmus. Planen var at Starmus 2017 skulle ha et bredere faglig innhold. Rapporten peker på at mange observatører mente at festivalen ikke lyktes helt med det. Kjønnsubalansen blant foredragsholderne bør også bli bedre på en eventuell ny festival, heter det.

Sviktet på musikken

Starmus er en festival både for vitenskap og musikk. Musikken var viktig da Starmus solgte seg inn til lokale sponsorer. Sponsorene hadde god grunn til å forvente store konserter med verdenskjente artister, sier rapporten. Men konklusjonen er at Starmus ikke leverte på musikk.

Stein Vanebo i Trondheim Concerts var klar til å arrangere storkonserter i Granåsen og Sverresborg, men det ble det ingenting av. Heller ikke på Marinen eller i Borggården.

Økonomisk nedtur

Planen var at Starmus 2017 skulle gå i overskudd og danne grunnlag for å arrangere en ny festival. Slik gikk det ikke. Tidsknapphet var en viktig årsak, men rapporten peker på at det var uheldig at ansvaret for innholdet og avviklingen av festivalen var delt mellom Starmus Universe og Starmus Trondheim.

Evalueringsrapporten legger skylden på Starmus Universe som ikke satte inn nok tid og ressurser på arrangementet, og ikke klarte å levere på løfter til sponsorer, heter det. Kulturforskjeller skapte uklarhet og gjorde det vanskelig å planlegge møter, arrangementer og innhold i tide. Dette førte også til at initiativer ikke ble noe av.

Måtte tilbakebetale til Salmar

Festivalens budsjett var 31 millioner, med 20 millioner fra Kunnskapsdepartementet, NTNU, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Forskningsrådet og 11 millioner fra sponsorer. Starmus 2017 endte opp med 700 000 kroner i underskudd.

Det var etter at NTNU måtte tilbakebetale 1,5 millioner til Salmar som hadde spyttet tre millioner sponsorkroner inn i festivalen. I utgangspunktet skulle en dag på Starmus handle om havet og livet i havet, men resultatet innfridde ikke Salmars forventninger.

Positivt for unge

Evalueringsrapporten mener foredragsholdere både førte et forståelig språk og hadde spennende ideer som vakte interesse blant vanlige folk. På den måten nådde festivalen mange og skapte mye medieoppmerksomhet. Festivalen ønsker å øke interessen for vitenskapsformidling og undervisning, og lyktes gjennom å oppmuntre til engasjement, entusiasme og nysgjerrighet blant barn og unge, sier evalueringen.

Over 1000 barn deltok på Science Camp og barna var svært fornøyd med innholdet.

Amerikanske Neil deGrasse Tyson er en superstjerne både som vitenskapsformidler på fjernsyn og som forsker. Foto: Mariann Dybdahl
Store navn meldte frafall da festivalen startet, men Starmus 2016 mønstret likevel et vitenskapelig topplag. Å samle 11 nobelprisvinnere til paneldiskusjon er en stor prestasjon. Foto: MARIANN DYBDAHL
Edvard Moser ble begeistret for Starmus da han deltok på festivalen i 2016 og spilte en nøkkelrolle da Trondheim ble valgt som vertsby. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
May-Britt Moser og Edvard Moser spilte en viktig rolle da Starmus valgte å legge festivalen for 2017 til Trondheim. Foto: VEGARD EGGEN
Høsten 2016 var stemningen god. Fylkesordfører Tore O. Sandvik (t.v.), ordfører Rita Ottervik, rektor Gunnar Bovim og Starmus-sjef Garik Israelian var alle glade på pressekonferansen der nyheter fra programmet ble presentert. Foto: VEGARD EGGEN
Rita Ottervik var svært positiv til å få Starmus til Trondheim. På bildet sammen med Starmus-grunnlegger Garik Israelian. Foto: VEGARD EGGEN