Sammen med Oddny Furunes Gumaer og organisasjonen Partners, har Almanea planlagt turen og samlet inn penger den siste måneden for å drive humanitær hjelp i landet.

Men akkurat nå er reisen utsatt på ubestemt tid på grunn av den usikre situasjonen i Nord-Irak etter kurdernes avstemning om uavhengighet.

- Vi skulle reist i midten av oktober. Egentlig skulle vi vært der nå, men alle flyplasser og grenser er stengt. Nord-Irak er i realiteten isolert, sier Almanea.

11 millioner mennesker i nød

Bistands- og nødhjelpsorganisasjonen Partners har allerede en ansatt på plass i Irak. Han beskriver ifølge Almanea situasjonen på bakken som kritisk.

- En tredjedel av Iraks befolkning, har behov for humanitær hjelp utenfra. Det er svært mange flyktninger i Nord-Irak, mange fra tidligere IS-kontrollerte områder, for eksempel Erbil og Kirkuk. De er nå på flukt igjen, fanget mellom konfliktene. Det er svært mange som lider nød, sier Almanea.

Siden september har hun jobbet med å samle inn midler til hjelpeprosjektet i Irak. Blant annet har hun arrangert loppemarked. partners har også fått gaver fra mange privatpersoner. Pengene skal gå til humanitær hjelp som vil variere ut fra flyktningenes behov. Det kan for eksempel dreie seg som klær, telt for å huse familier, mat og vann.

- Målet vårt nå har vært å samle inn 20 000 dollar. Vi har ventet litt med å gå i gang med en mer aggressiv fundraising-aksjon, blant annet med henvendelser til næringslivet, fordi vi vil ha klar en konkret dato for reisen vår, sier Oddny Furunes Gumaer.

Spesiell reise

Hun har selv vært i Irak tidligere for å jobbe med nødhjelp. Gumaer understreker at selv om situasjonen i området de skal til er vanskelig og til dels utrygg, vil de være forsiktige og gjøre hva de kan for å holde seg trygge. De vil blant annet ha kontakt med den irakiske hæren med tanke på sikkerhet.

- Nå er det akutt behov. Folk sulter, de er på flukt, men tanken vår er å kunne bruke de relasjonene vi får på en slik tur til å jobbe med å bidra til at Irak blir gjenoppbygget, sier Gumaer.

LES OGSÅ : Kurderne i Nord-Irak utsetter valg

For Fatima Almanea blir turen til det krigsherjede landet helt spesielt.

- Dette blir første gang jeg reiser til Irak. Vi flyktet i 2003. Nå vil jeg dra tilbake og bidra der jeg kan. Men jeg tenker det er viktig å sette seg inn i årsakssammenhenger og se hva som er årsaken til problemene, slik at man kan unngå feil. Nå er det snakk om humanitær hjelp. Det er en kortsiktig løsningen. På lang sikt må det systematiske endringer til, sier Almanea.

Holder reisemålet hemmelig

Nøyaktig hvor i Irak de planlegger å reise har hun ikke lov til å si av sikkerhetshensyn. Almaneas egen familie kommer fra et sted sør i landet. Ikke områdene de nå skal reise til.

- Vet dere når dere kan reise?

- Nei. Det er vanskelig å si. Vi må avvente situasjonen. Mest sannsynlig vil det ikke skje før etter jul nå, sier Almanea.

Hun ble selv nasjonalt kjent i 2015 da hun som flyktning, med irakisk og muslimsk bakgrunn, oppvokst i Verdal, tok til motmæle da artisten Hans Rotmo omtalte muslimer i Europa som «miljøforurensing». Rotmo har siden gjort det klart at han angrer på formuleringene. Almanea, sitter nå også i kommunestyret for Arbeiderpartiet, i Verdal.

- Jeg ser frem til å reise. Jeg er sikker på at dette er en tur som vil prege meg over lengre tid. Men det vil styrke meg i arbeidet jeg gjør lokalsamfunnet og når det gjelder internasjonale spørsmål, sier Almanea.