- I det store og hele var Starmus en fantastisk festival som styrket omdømmet til byen og NTNU, sier Ottervik.

- Men den kostet mye, det var kort tid til forberedelser og det var en krevende utenlandsk partner å samarbeide med.

«Lokal-Starmus» uansett

Ordføreren synes byprogrammet var en så stor suksess at hun ønsker det fast hver sommer. Byprogrammet besto av konserter, foredrag, utstillinger og aktiviteter for familier og barn på Torget og sommerskolen Science Camp som foregikk mange steder i byen.

- Vi er kjempefornøyde med byprogrammet som var fullt av folk. Over 1000 barn deltok på sommerskolen Science Camp. Dette vil vi videreføre i samarbeid med NTNU hvert år, uansett om det blir noen nye Starmus-festival.

- Vil byprogrammet bli en like stor suksess uten stjernegalleriet fra Starmus?

- Det skal ikke bli mye dårligere. Vi har fantastiske stjerner på NTNU, som er et fabelaktig universitet med enorme ressurser. Det er klart det setter en ekstra spiss på det med astronauter og nobelprisvinnere, men det skal ikke bli mye dårligere uten heller.

Trondheim kommune har laget sin egen evalueringsrapport i etterkant av Starmus. Rådmannens rapport legges frem 31. oktober. Det er grunn til å tro at hovedtrekkene i den er omtrent som i NTNUs evalueringsrapport.

NTNU bestemmer

- Er det aktuelt for kommunen å invitere og medfinansiere Starmus i 2019?

- I den saken er vi prisgitt NTNU. Kommunen avventer hva universitetet bestemmer seg for. At kommunen og NTNU samarbeider er en grunnleggende god idé. Vi har et godt samarbeid med NTNU og blant annet Technoport, Maker Faire og First Lego League. Vi ønsker å gå lenger i den retningen.

- Edvard Moser mener Starmus er for verdifullt til at Trondheim og NTNU kan la festivalen gå fra seg. Hva tenker du om det?

- Han har gode poenger. Nettverket til Starmus er uvurderlig. Publisiteten ga oss mye internasjonal oppmerksomhet som kunnskapsby. Vi har vi lett etter nøkler for å få til noe sånt. Med Starmus åpnet det seg.

I den internasjonale omtalen av festivalen var Trondheim nevnt i halvparten av tilfellene, og NTNU bare i fire prosent. Ordføreren tror likevel den positive effekten inkluderer NTNU.

- NTNU mistet en del fordi de ikke har Trondheim i navnet, men oppmerksomheten tjener nok begge parter. Internasjonal blest styrker mulighetene for å tiltrekke seg dyktige studenter, forskere og prosjekter til NTNU. For Trondheim er universitetet en hjørnesteinsbedrift og den viktigste virksomhet for utvikling av byen.

Starmus Universe har varslet en ny festival 2019.

- Vil mer tid til forberedelser og en bedre organisering være nok til at kommunen ønsker Starmus velkommen tilbake og blir med på finansieringen?

- Akkurat det er NTNU nærmest til å vurdere, sier Rita Ottervik.

Fylket lar NTNU bestemme

Direktør Karen Espelund i Sør-Trøndelag fylkeskommune vil ikke si noe om Starmus blir ønsket velkommen i 2019. Hun forbereder en sak for politikerne i disse dager. Men Espelund er klar på at de også ønsker videreføring av elementer fra Starmus.

- NTNU sitter i førersetet på dette. Vi synes lokalprogrammet var veldig bra. Alle nysgjerrige barn og unge var en god erfaring. Uansett form og format er det ting å bygge videre på.

For Starmus var det fryd i alle leire. Ordfører Rita Ottervik sammen med May-Britt Moser, Starmus-sjef Garik Israelian og Edvard Moser. Foto: VEGARD EGGEN
Over 1000 barn deltok på sommerskolen Space Camp. Foto: Rune Petter Ness
May Britt Moser og Rita Ottervik lekte seg litt på Vitensenteret i forkant av festivalen. Foto: Christine Schefte