Edvard Moser spilte en viktig rolle da Trondheim ble vertskap for Starmusfestivalen 2016. Nobelprisvinneren angrer ikke på det. Han ønsker en ny festival, selv om evalueringsrapporten peker på organisatorisk trøbbel, økonomiske overskridelser og et musikktilbud som ikke ble som forventet.

Det viktigste på plass

- Jeg synes evalueringsrapporten er fair. Det viktigste er at Starmus var en vitenskapelig suksess, at den ble godt mottatt og fikk stor publisitet, ikke minst internasjonalt. Mye av de organisatoriske problemene må tilskrives tidsnød og at dette var første gang i Trondheim. For meg var ikke musikktilbudet noen stor skuffelse, men for noen var kanskje musikken viktigere.

- Hvordan tolker du rektor Gunnar Bovims uttalelser om mulighetene for en ny festival?

LES OGSå: Bovim vil drøfte Starmus med NTNUs styre

- Jeg oppfatter ikke rektor som negativ. Han vil se på alle sider av saken, høre hva styret sier og veie positive og negative erfaringer opp mot hverandre. Samtidig anser jeg det som min oppgave å peke på de unike mulighetene en ny festival kan bringe med seg for NTNU og Trondheim. Det er bare ved å ta sjanser at man kan oppnå noe. Jeg hadde ikke jobbet med dette hvis jeg ikke hadde syntes det var viktig.

- Rektor mener en selvlaget festival kan være et alternativ?

- Jeg har ikke tro på en festival om det ikke skjer i samarbeid med Starmus. Starmus er en mulighet som NTNU og Trondheim ikke kan la gå fra seg. Mange andre vil nok ha festivalen. Vi må ikke skremme dem bort fra oss, sier Moser.

LES KOMMENTAREN: Bovim kan ha gitt Starmus dødsstøtet

Umulig å kopiere

Nobelprisvinneren som holdt foredrag både under Starmus i 2016 og i 2017 mener festivalen har et renommé og et kontaktnett som er umulig å gjenskape.

- Ingen andre vitenskapsfestivaler har klart å samle elleve nobelprisvinnere. Dette er folk som ofte er godt over 80 år og ofte ikke er så mobile. At de kommer på Starmus, sier noe om statusen. Dette er selvforsterkende. Når en vitenskapelig stjerne snakker om Starmus til andre i toppsjiktet, blir det nyrekruttering og kvaliteten på festivalen blir bare bedre og bedre, sier Moser.

Kulturkollisjon

Evalueringsrapporten peker på en kulturkollisjon mellom Starmus Universe i Spania og Starmus i Trondheim. Rapporten mener Starmus i Trondheim fikk for lite kontroll over kostnadene når Starmus Universe hadde ansvaret for å hyre foredragsholdere og booke reiser og hotell. Edvard Moser skjønner kritikken.

- Jeg forstår at festivalen vil tjene på en ryddigere struktur og at det er mange ting å forbedre, både fra NTNU og Starmus side. Foran festivalen var tiden knapp og det måtte tas raske beslutninger. Noen har jobbet livet av seg. Når du har det så travelt skjer det lett at det ikke fins noen backupplan. Da blir det stress og ekstra kostnader når noe går galt. Vi må også være forsiktig med å love ting før navnet står på kontrakten. Garik Israelian er ikke den mest formalistiske, men han er et fyrverkeri av entusiasme og ideer. Uten ham ville det ikke vært noe Starmus.

- Støtter du innvendingen om større faglig bredde?

- Ja, men Starmus har utviklet seg fra å være en ren astrofysikkfestival til å bli mye bredere. Jeg vil tro det var fifty-fifty på 2016-festivalen. Det tar tid å utvide. Man skal vite at fagpersonen som inviteres har noe fare med, har interessante ideer og er flink til å formidle. Selv om astrofysikk ikke er noe stort fag på NTNU, tror jeg det er viktig å ha en god porsjon på festivalen. Mange fascineres av verdensrommet, ikke minst barn og unge. Astrofysikk er veien inn i vitenskapen for mange. I dag blir vitenskapen mer og mer spesialisert, derfor er det så viktig å formidle den lett og forståelig for folk flest.

Elleve nobelprisvinnere på ett brett i Trondheim. Moser vet ikke om noen annen vitenskapsfestival som har klart det.
Neil deGrasse Tyson er verdensberømt for sine fjernsynsprogrammer om verdensrommet. Han deltok på Starmus i Trondheim. Foto: Mariann Dybdahl