AUF-lederen viser til forslaget fra SV, MDG og Rødt, som skal presenteres for Stortinget tirsdag.

I forslaget ber de regjeringen om en umiddelbar og midlertidig stans i all assistert- og tvangsretur av asylsøkere til Afghanistan frem til et uavhengig ekspertutvalg har gjennomført en åpen vurdering.

Opprettelse av eget utvalg

- Utvalget skal gå igjennom regelverk og praksis i disse sakene, i tillegg til vurderinger og forslag til endringer i det system som utlendingsmyndighetene benytter for beslutning og åpenhet rundt landvurderinger i returarbeidet, heter det i forslaget.

Utvalget skal legge fram eventuelle forslag til endringer i regelverket, som sikrer at returene som gjennomføres ikke er i strid med Norges folkerettslige forpliktelser.

- Stortinget ber regjeringen straks igangsette etableringen av et uavhengig og effektivt tilsyn med tvangsreturer i henhold til EUs returdirektiv, står det.

LES OGSÅ: Rahedullah (17) er livredd for Norge

Ap går i utakt

I Trøndelag ble det rabalder i AUF da de leste uttalelsene partiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås, ga til Klassekampen mandag, hvor det går frem at partiet ikke kommer til å støtte forslaget:

– Vi er stort sett enig i at det er svært utrygt å være i Afghanistan, men vi må forholde oss til det den norske regjeringen sier, sa han.

AUF-leder Julie Hole sier til Adresseavisen at det er lenge siden hun har vært så sint.

- Aps holdning i denne saken gjør meg rasende. Her går ikke stortingsgruppa i takt med resten av partiet.

- Støtteparti for regjeringa

Hun viser til at de på landsmøtet ble enige om en streng, rettferdig og human asyl- og innvandringspolitikk.

- Og da kan vi ikke ha en politikk som kun består av ett av tre punkter. Nå er den bare streng, og Ap fremstår som et tredje støtteparti for Høyre og Frp-regjeringa.

Hun påpeker at Ap skal sette verdiene trygghet og solidaritet først, uansett.

- Det gjør vi ikke i asyl- og innvandringspolitikken.

Hole mener Aps holdning til forslaget fra SV, MDG og Rødt er den første testen den nye stortingsgruppa til Ap settes på.

- Det virker her som Ap har større frykt for at Listhaug skal stjele velgere enn for tryggheten til ungdommene. Vi kan ikke sende barn og unge tilbake til krigssoner bare fordi hun synes det er greit. Her må stortingsgruppa tenke seg om en gang til.

Abbasi et symbol

Hole viser til saken til familien Abbasi i Trondheim. Etter nesten seks år i Norge risikerer de deportasjon til Afghanistan, etter at de tapte asylsaken mot staten i lagmannsretten.

Se rundt tusen elever synge: «We are the world»: I solidaritet med Abbasi-søsknene på Torget i Trondheim i dag

- Denne saken viser på alle måter hvor urimelig og grusom dagens politikk er. Barna skal returneres til et land preget av krig og konflikter, hvor de aldri har bodd, og hvor de ikke får fullført skolegangen de er i gang med, sier Hole.

Dette er en sak AUF kommer til å lage mye støy rundt.

Hole viser til vedtaket i formannskapet i Trondheim sist tirsdag. Der støttet Ap et vedtak om å få stortingspolitikerne til å vurdere praksis for retur av afghanske flyktninger på nytt.

AUF viktig stemme

Stortingsrepresentant, Lars Haltbrekken (SV), er glad for utspillet til AUF i Trøndelag.

- I denne saken tror jeg AUF kan få en viktig stemme, sier han.

Han mener Ap burde være mer opptatt av tryggheten og sikkerhet til de afghanske ungdommene enn av å sikre Sylvi Listhaugs politikk. Samtidig har han ikke mistet håpet.

- Jeg tror vi kan få Aps støtte til slutt. Jeg tolker dem ikke som totalt avvisende. Signalene fra Ap i Trondheim er jo også positive, sier han, og viser til vedtaket i formannskapet.

Haltbrekken mener Norge i dag sender avviste asylsøkere tilbake til et utrygt land, preget av krig.

- Hvis vi skal ha et snev av nestekjærlighet i asylpolitikken, så må vi få en umiddelbar stans i retur av flyktninger til Afghanistan.

Han håper forslaget vil bli behandlet så raskt som mulig.

Ny behandling for asylbarna

Mandag ble det også kjent at 443 av 913 asylbarn som har fått midlertidig opphold i Norge har forsvunnet, ifølge en ny rapport utarbeidet av NOAS, Redd Barna og Fellesorganisasjonen.

Adresseavisen har gjentatte ganger omtalt de avviste asylbarnas flukt bort fra norske asylmottak. De fleste, gutter fra Afghanistan, prøver asyl-lykken på nytt i land som Tyskland, Spania, Italia og Frankrike.

I juni traff avisen rundt 20 avviste asylbarn fra Norge i Paris. De sov under svært kummerlige forhold på gata i Paris. De ville heller sove ute enn å returnere til Kabul.

- Hvis vi får flertall for forslaget mener jeg denne gruppen bør få asylsøknadene sine behandlet på nytt, sier Haltbrekken.

Tvangsreturnerer flest

I begynnelsen av september i år skrev Adresseavisen om en intern UD-rapport fra ambassaden i Kabul, hvor det går frem at Norge er det landet i Europa som tvangsreturnerer flest til Afghanistan.

Amnesty International anklager Norge for brudd på folkeretten gjennom tvangsretur av afghanere.