Leka, Hemne og deler av Snillfjord er enige om å slå seg sammen fra 1. januar 2020, men mangler kommunenavn. Det samme gjør også tvangssammenslutningen i nord av Leka, Bindal, Vikna og Nærøy. Heller ikke Åfjord og Roan har blitt enige om et felles navn.

Råfjord, Rofjord, Vår eller Bjørnør

Det er navneforslag som har kommet inn for den nye kommunen i Åfjord og Roan.

Folk i Åfjord og Roan har frist til 28. september med å komme med forslag til kommunenavn for den nye kommunen. De to kommunene er enige om at kommunesenteret blir Årnes i Åfjord. Navnet er den nye store beslutningen for kommunene som skal bli én fra 1. januar 2020. 26. oktober skal de to kommunestyrene vedta det nye navnet.

Nytt navn på ny kommune

- Også Åfjord og Roan er blant de mange navneforslagene som allerede har kommet inn, forteller Roan-ordfører Einar Eian (H).

- Jeg håper kommunen får et nytt navn og ikke navnet til en av de to gamle kommunene. Da blir det lettere å bygge en felles kultur og felles identitet, sier ordføreren i den minste av de to kommunene som skal slå seg sammen. Han har inntrykk av at det så langt er flest som ønsker seg Bjørnør som kommunenavn.

Liker navnet Bjørnør

- Hva mener du da?

- Jeg syns Bjørnør vil være et godt navn på den nye kommunen, sier Einar Eian.

Bjørnør er navnet på en tidligere kommune som besto av sognene Stoksund, Roan og Osen fra 1837. I 1892 ble Bjørnør delt etter sognegrensene til kommunene Stoksund, Roan og Osen. Stoksund ble så slått sammen med Åfjord i 1964.

Ordfører Vibeke Stjern i Åfjord vil derimot ikke si hva hun mener om nytt kommunanavn nå. Hun avventer forslagene fra innbyggerne.

Venter på folket: Vibeke Stjern (Ap), Åfjord vil ikke mene noe om navnet på den nye kommunen nå. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen

Etter høringsfristen skal navnegruppa i de to kommunene sile forslagene og sende noen få forslag videre til fellesnemnda som innstiller på nytt kommunenavn til kommunestyrene i Åfjord og Roan.

Hemne eller Halsa?

Hemne, Halsa og deler av Snillfjord mangler fortsatt navn til den nye kommunen. De har bedt innbyggerne om forslag til nytt kommunenavn. Fristen for forslag var 10. september og åtte navneforslag er sendt til Språkrådet for vurdering. Både Hemne og Halsa er blant forslagene. De tre kommunene er allerede enige om at Kyrksæterøra i dagens Hemne kommune blir kommunesenter.

Navnekonkurranse i nord

Mest usikkerhet er det rundt kommunesammenslåingen mellom Nærøy, Vikna, Bindal og Leka på grensa mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Der har Leka reservert seg fra å delta i arbeidet med kommunesammenslåing. Kommunen søker om å få omgjort stortingsvedtaket om sammenslåing fra juni i år. Men også i disse fire kommunene er innbyggerne invitert til å komme med navneforslag. Fristen er 1. oktober.

Hemne, Halsa eller Heim? Det er åtte navneforslag til den nye kommunen mellom Hemne, Halsa og deler av Snillfjord.