Min datter på 30 år er kreftsyk og har vært igjennom tøffe behandlinger med cellegift og strålebehandling. Hun får informasjon fra sykehuset om at ytterligere cellegift behandling er nødvendig for å få stabilisert sitasjonen eller bli kreftfri. Legene er positive og mener at flere cellegiftbehandlinger vil bedre utsiktene til pasienten. Pasienten, som da er samtykkekompetent ønsker ikke å motta flere cellegift behandlinger og nekter behandling. Kan pasienten motsette seg behandling?

Pasientombudet svarer: Utgangspunktet for all medisinsk behandling er at det er pasienten selv som bestemmer om man vil motta behandling eller ikke. Dette gjelder selv om det for legen kan fremstå som irrasjonelt, kan det fra pasienten synspunkt fremstå som rasjonelt. En kreftpasient må bli respektert for sin beslutning om ikke og underkaste seg en smertefull og ubehagelig behandling.

Det kreves altså et samtykke fra pasienten før man igangsetter undersøkelse, behandling og pleie. Et samtykke kan gis utrykkende eller stilltiende. Stilltiende samtykke anses å foreligge dersom det ut fra pasientens handlemåte og omstendigheter for øvrig er sannsynlig at han eller hun godtar helsehjelpen. Du kan når som helst nekte å motta helsehjelp, og et samtykke kan trekkes tilbake. Det er nettopp dette din datter har gjort. Hun har tidligere mottatt behandling, men nå kommet frem til at hun ikke orker flere tøffe cellegiftbehandlinger. Hun har da rett til å bli informert om mulige behandlings konsekvenser av å nekte helsehjelp.

Det følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 4-1 at:

«Helsehjelp kan bare gis med pasientens samtykke, men mindre det foreligger lovhjemmel eller annet gyldig rettsgrunnlag for å gi helsehjelp uten samtykke. For at samtykke skal være gyldig, må pasienten fått nødvendig informasjon om sin helsetilstand og innholdet i helsehjelpen. Pasienten kan trekke sitt samtykke tilbake. Trekker pasienten samtykke tilbake, skal den som yter helsehjelp gi nødvendig informasjon om betydningen av at helsehjelpen ikke gis».

Når din datter nå nekter behandling så er det hennes fulle rett. Dette kan selvsagt oppleves svært tøft for deg som pårørende, og mor. Men så lenge helsepersonellet har gitt din datter tilstrekkelig informasjon om hvilken betydning det har for henne at helsehjelpen ikke gis, og hun er samtykkekompetent så kan hun nekte å motta behandling.

Vil du ha mer informasjon eller bistand? Vi er her for deg!

Hilsen Tonje Ottosen Johnsen, Seniorrådgiver ved Pasient- og brukerombudet i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no