De tre var lørdag ettermiddag på vei hjem fra en håndballkamp i Beitstadhallen da det gikk skikkelig galt på E6 like sør for Sparbu i Steinkjer.

- På et langstrekke la jeg merke til en møtende bil som var på vei over i vårt kjørefelt. Jeg tenkte først det var en dårlig timet forbikjøring, men bilen fortsatte bare lenger inn i vår kjørebane. Like før det smalt klarte jeg å svinge litt unna, slik at bilen traff oss i venstre bakdør. Jeg ropte: Hva skjer, og tenkte at nå dør vi. Deretter ble alt bare rabalder og kaos. Airbagene løste seg ut og bilen rullet rundt flere ganger før den til slutt havnet på taket. Vi ble hengende opp ned i sikkerhetsbeltene, forteller Anita Rønne Helland.

Bilen ble totalvrak etter ulykken på Rambergsmyra ved Sparbu i helga. Foto: Leif Arne Holme

- Sikker på vi skulle dø

I baksetet satt Thea Sæterhaug Einvik (15) og i passasjersetet satt Anitas datter Emilie (15).

- Jeg satt og kikket ned på telefonen, men kikket opp da mamma ropte. Da jeg så bilen komme imot var jeg sikker på at vi skulle dø. Da bilen vår til slutt stoppet, hang jeg opp ned og visste ikke hva vi skulle gjøre. Thea kom seg raskt ut bakdøra som ble slått opp i krasjen. Jeg fikk løsnet bilbeltet og ramlet på kneet ned i taket. Så kom jeg meg ut gjennom bakdøra. Mamma satt fortsatt fast, men hun ba oss gå vekk fra bilen. Jeg og Thea gikk og satte oss på bakken et stykke unna og holdt hardt rundt hverandre og gråt, forteller Emilie.

Mamma Anita fikk etter hvert hjelp til å komme seg løs og ut av bilvraket.

- Jeg tenkte at jeg selv måtte skaffe noen som kunne hjelpe, men de dukket raskt opp av seg selv. Det var både en sykepleier og en brannmann som kom til stedet og hjalp til. Deretter ble vi kjørt til sykehuset i Levanger der vi fikk en grundig sjekk, forteller Anita.

Venninnene Thea Sæterhaug Einvik (15) og Emilie Rønne Helland (15) lå til observasjon på sykehuset i Levanger i noen timer etter ulykken før de kunne dra hjem. Foto: privat

- Bilbeltene reddet oss

Etter å ha tatt røntgenbilder ble de liggende på sykehuset i noen timer til observasjon. De var imidlertid i god nok form til at de kunne utskrives samme kveld. Under bilturen på vei hjem fikk de snakket ut om tanker og følelser sammen med Theas foreldre.

- Vi ble skikkelig mørbanket alle tre. På sykehuset sa de at uten bilbeltene hadde vi ikke vært i live i dag. Jeg håper dette kan være en tankevekker for alle. Man må ha på seg setebeltet hele tiden, uansett, sier Anita.

Livet normalisert

Dagen etter var begge jentene på håndballkamp igjen for å møte lagvenninnene.

- Det var viktig for oss at de skulle få se at vi hadde det bra. Flere fra laget kom jo kjørende bak oss og så bare ambulansene og bilvraket. De visste ikke hvordan det hadde gått med oss, og hadde det nok ikke så bra. Det var greit å få til en mest mulig normal dag etterpå, forklarer Anita.

- Englevakt

Selv har Anita hatt problemer med å få i seg mat etter ulykken. Hun skal imidlertid tilbake til jobben på Scandic Hell Hotel igjen så fort som mulig. Thea er tilbake på skolen, mens Emilie har vært hjemme noen dager.

- Vi er bare kjempeglade for at det gikk så bra. Vi hadde englevakt, for når man ser bildene av bilen skulle man ikke tro vi kunne overleve. Jeg vil oppfordre alle til å kjøre forsiktig og å følge med på veien. Ikke holde på med telefonen eller andre ting. Det å bruke sikkerhetsbeltet er en selvfølge for meg og bør også være det for andre, sier Emilie.

Emilie Rønne Helland (t.v), Anita Rønne Helland og Thea Sæterhaug Einvik er snart tilbake i normalt gjenge etter den dramatiske opplevelsen. Foto: Privat

- Nesten alle bruker beltet

Ifølge Trygg Trafikk er bilbeltebruken i Norge svært høy. Men det er fortsatt noen som lar det henge.

- Nesten alle her i landet benytter seg av bilbeltet når de er i bil. Men av dem som omkommer i trafikken vet vi at fire av ti ikke har brukt det. Dette henger ofte sammen med annen risikoadferd, høy fart for eksempel. Det er gjerne bilførere som er gira på høy risiko som også dropper bilbeltet, forteller Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Nordmenn er flinke til å bruke sikkerhetsbeltet i bil, men det finnes unntak, forteller Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk

Ulykken etterforskes

Politiet har opprettet en sak etter ulykken, men er ikke ferdig med etterforskningen.

- Vi har ikke fått avhørt alle de involverte i denne saken ennå, så det gjenstår en del etterforskning før vi kan konkludere, opplyser Leif Gundersen, etterforskningsleder ved Steinkjer politikammer.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.