NTNU-styret overlater til rektor og ledelsen å bestemme om NTNU skal invitere til en ny runde med Starmus i 2019.

 Alle de fire representantene for de fast ansatte ved NTNU roste universitetet for å ha arrangert festivalen under tidsnød og stort arbeidspress. Det var også mange rosende ord om selve arrangementet, men betenkelighetene rundt en ny Starmus var også store.

- Høy sigarføring

- For høy sigarføring med VIP-billetter, champagne og dyre deltakerpass, sa professor Kristin Melum Eide. Hun ville gjerne ha en ny vitenskapsfestival, men var «kanskje mer innstilt» på at NTNU arrangerte den selv. En festival som samler NTNU og er åpen for flest mulig.

Professor Axel Tjora advarte mot å overvurdere verdien av presseoppslagene om Starmus. Han tok også til orde for en selvlaget NTNU-festival som kan samle universitetet, som er mer i tråd med NTNUs fagprofil - og som er billigere. Tjora sa at NTNU sliter med å få studentene i gang på høsten og mente fadderuka var et utmerket tidspunkt for å arrangere en vitenskapsfestival.

- PR med begrenset verdi

Nasjonal og internasjonal oppmerksomhet var en viktig årsak til at NTNU ville være vertskap for Starmus i 2017. Til tross for tallrike innslag i internasjonal presse, var førsteamanuensis Tim Torvatn skeptisk til verdien av oppmerksomheten.

Starmus var en fin opplevelse og en nyttig erfaring for NTNU, mente han. Men neste gang bør det arrangeres en festival der NTNU har mer styring, og som er mer sentral i NTNUs strategi, syntes Torvatn.

Seniorrådgiver Kjersti Møller pekte på at det er store kulturforskjeller mellom NTNU og Starmus-organisasjonen. Hun tvilte på at NTNU har nok påvirkningkraft til å gjøre noe med fagprofilen i Starmus eller med den skjeve kjønnsbalansen blant foredragsholderne.

Kjør på

Tonen fra  studentrepresentant Christoffer Christoffer Vikebø Nesse var en helt annen enn hos de NTNU-ansattes representanter.

- Vær tøff. Ta sjansen. Ikke vær så konservativ, oppfordret han. Studenten fortalte at han selv deltok på Starmus og var storfornøyd med opplevelsen. Han imøtegikk anklagen om høye priser. Billettprisen var innenfor det en student kan prioritere, syntes Nesse.

I motsetning til Tjoras og Torvatns skepsis,  mente han at all presseomtalen om festivalen ikke må undervurderes. Stjernene på Starmus nådde ut, sa Nesse. Han tror at barn og unge ble inspirert til vitenskap av Starmus. Idéen om å lage en festival under fadderuka syntes ikke studenten var særlig god. Da har studentene nok med fadderuke og undervisning, mente han.

Nils Kristian Nakstad, eksternt styremedlem og  for anledningen styreleder, innrømmet at han var skeptisk i forkant av Starmus. Han oppfattet det hele som et «dyrt stunt». Men Nakstad deltok på festivalen og kom til at den var fantastisk. I styremøtet sa han at han var åpen på om det bør bli Starmus igjen, men mente det var riktig å la rektor og ledelsen ta beslutningen.

Det er ikke riktig å arrangere Starmus for enhver pris og for mye på andres premisser, sa Nakstad. Hvis det blir en ny runde, er det viktig å stille klare krav.

Gunnar Bovim tolket signalene fra styret som et klart ønske om å arrangere en ny vitenskapsfestival, men at det er opp til ledelsen å bestemme om NTNU ønsker en Starmus,  eller at NTNU lager en vitenskapsfestival på egen hånd.

Suksess - men stor skepsis

Konklusjonen i NTNUs evalueringsrapport er at festivalen i hovedsak var en suksess. Deltakerne var veldig fornøyde, Starmus i Trondheim var tema i 1200 artikler eller sendinger i internasjonal presse, og byprogrammet i Trondheim var en suksess. Til tross for alt det har åpenbart samarbeidsforholdene vært så vanskelige at rapporten ikke kommer med noen klar anbefaling. Det var uheldig med to parallelle organisasjoner, og Starmus Universe var ingen robust organisasjon, mener NTNU.

At nobelprisvinner Edvard Moser sier at Starmus er for verdifullt til at Trondheim og NTNU kan la festivalen gå fra seg, gjør det neppe enklere for Bovim å takke nei til en ny runde.

Også i Trondheim kommune er man klar på at samarbeidet med Starmus var vanskelig, eller «krevende», som ordføreren uttrykker seg.

Rita Ottervik mener det får være opp til NTNU å bestemme, men hun er tydelig på at hun uansett vil ha byprogrammet som ble kjørt under Starmus. Det samme uttrykker direktør Karen Espelund i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Mystikk fra Israelian

Den lunkne holdningen i Trondheim er tydeligvis oppfattet av Starmus-grunnlegger Garik Israelian. På hjemmesiden til Starmus skriver han at han «må innrømme» at Starmus I og Starmus IV i Trondheim var de vanskeligste når det gjaldt organisering og logistikk. Israelian viser til tidsnøden og skriver at det var «massevis av arbeid og spenning og beslutninger i siste liten».

Han lover en ny festival i 2019, og avslutter med den mystiske setningen: «Dere har tid til å lure på hvor den skal holdes, hvilke tema vi skal ha og hvem som kommer. Lykke til!».

Tim Torvatn (t.v.) mente den internasjonale oppmerksomheten om Starmus 2017 har begrenset verdi.
Axel Tjora mener NTNU kan lage en god festival selv - gjerne i fadderuka.
Styret lar rektor Gunnar Bovim bestemme om det blir en ny Starmus eller en festival som NTNU lager selv.
Ingen har et nettverk som Garik Israelian, men Starmus-grunnleggeren får ikke like godt skussmål for sitt organisasjonstalent. Foto: MARIANN DYBDAHL
Edvard Moser mener Starmus er for verdifullt for NTNU og Trondheim til å la muligheten til en ny festival gå fra seg. Foto: Sebastian S. Bjerkvik