- Vi vurderer alle muligheter, sier stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag og medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Jorodd Asphjell.

Grasrotprotestene mot Ap´s egen stortingsgruppe har vært harde etter at de denne uken avviste at de ville støtte forslaget til SV, MDG og Rødt om en umiddelbar og midlertidig stans i all assistert- og tvangsretur av asylsøkere til Afghanistan, frem til et uavhengig ekspertutvalg har gjennomført en åpen vurdering.

LES HER: Fylkeslederne i Trøndelag med klare svar til Ap sentralt på hvorfor partiet gikk på valgsmell

Kan snu

Stortingsrepresentanten, Jorodd Asphjell, bekrefter at grasrota i partiet nå rører på seg.

Nå åpner han for et annet utfall:

- Saken skal opp på nytt i stortingsgruppen. Bekymringene og kritikken fra lokallagene er forståelig – og gjør inntrykk. Vi må være lydhøre for det som kommer av tilbakemeldinger.

Han avviser at Ap allerede har avvist forslaget om en midlertidig stans av returer til Afghanistan.

- Vi vil stå fast på forliket vi har inngått, men være tydelige på at regjeringen må ha kontroll på sikkerhetssituasjonen i landet. Frem til forslaget blir behandlet, vil vi i komiteen og stortingsgruppen vurdere alle muligheter, sier Asphjell.

- Ikke konkludert

Svært mange lokallag, deriblant Asphjells eget i Orkdal, har tatt kontakt med partiet sentralt. Motstanden kom også frem i et leserinnlegg i Adresseavisen, hvor lokallagene i Skaun, Meldal, Rennebu og Orkdal Ap reagerte kraftig på retningen partiet går i.

- At vårt eget parti, som skal være en trygg og sikker røst for de svake, som skal sikre solidaritet, som skal kjempe for menneskerettigheter, som i valgkampen snakker om et varmere og rausere samfunn, skal gå imot et slikt forslag, er oss helt uforståelig. Og vi aksepterer det ikke, står det.

Listhaug mener Ap vingler: Flere enslige asylbarn kan komme til å reise til Norge når Ap foreslår å endre reglene for opphold

Ifølge Asphjell har begge syn i saken meldt seg, både de som er for og de som er imot.

- Men det er flest av dem som ønsker at partiet skal gå inn for en midlertidig stans.

- Ulike meninger i partiet

Også benkekollega og Stortingets første visepresident, Eva Kristin Hansen, merker nå trykket fra sine egne.

- Det er ulike meninger om dette i partiet, sier Hansen.

Skaper debatt: At asylungdommer rømmer fra Norge til en usikker fremtid på gata i Europa, har opprørt mange, også i Ap.

I likhet med Asphjell forsikrer hun nå sine egne om at Ap slett ikke er ferdigkonkludert i saken.

- Spørsmålet om 18-åringer skal sendes tilbake til Afghanistan er en krevende diskusjon, som blant annet må balanseres mot mulige ringvirkninger av ikke å gjøre det.

LES HER:  – Enkelte dager forsvinner det to til tre kamerater, forteller «Ramez» og «Sharif»

Hun er ikke sikker på hva det endelige resultatet vil bli.

- Men det jeg kan si, er at Ap ikke er ferdigkonkludert. Saken vil, skal og må diskuteres grundig.

AUF-opprør

Det var AUF-leder i Trøndelag, Julie Hole, som var en av dem som først snakket moderpartiet midt imot. Det gjorde hun i Adresseavisen tirsdag.

Får støtte fra mange: Leder for AUF-Trøndelag, Julie Hole, går mot moderpartiet Ap i spørsmålet om en umiddelbar stans i utsendingen av afghanere.

- Det er en skam at Ap ikke støtter forslaget. Det virker som Ap har større frykt for at Sylvi Listhaug skal stjele velgere enn for tryggheten til de afghanske ungdommene, sa Hole.

Tre dager etter utspillet er hun overveldet over responsen utspillet har fått.

- Det har flommet over av positive tilbakemeldinger. Jeg har fått støtte fra Ap-medlemmer, AUF-ere og tidligere medlemmer. Flere gir uttrykk for at de har savnet et Ap som står opp for de svake, og som har mot til å si ifra.

Les her: Dette svarte innvandringspolitiske talsmann, Stein Erik Lauvås, da Adressavisen spurte om Norges strenge asylpraksis kan føre til at vi «eksporterer» asylbarn herfra til andre land i Europa.

Hole har merket seg at partiet sentralt er på gli, men AUF i Trøndelag er ikke fornøyd før stortingsgruppa går inn for en umiddelbar og midlertidig stans i all assistert- og tvangsretur.

- De rikker seg litt, men det er ikke nok. Stortingsgruppa har gjentatte ganger håndtert tema dårlig. De er i utakt med resten av organisasjonen. Jeg vil bare minne om at det er landsmøtet, og ikke stortingsgruppa, som er partiets høyeste organ.

Kjernevelgere opprørt

Også i Skaun ulmer det.

- Ap´s kjernevelgere er opprørte og forstår ikke hvorfor partiet kan være med på en midlertidig stans av tvangsutsendelse. Vi som jobber nede på gulvet merker en veldig pågang fra våre egne. Dette er signaler som det sentrale partiapparatet bør få med seg og handle på, sier Siri Grøttjord i Skaun Ap.

Trondheim Ap vil i neste uke gjøre saken til tema på kommunepartiets styremøte. Partiets formannskapsgruppe har allerede stilt seg bak et vedtak som tar til orde for umiddelbar stans av tvangsutsendelser.

- I neste uke vil Trondheim Ap garantert gjøre vedtak som støtter kritikken fra Trøndelag AUF og øker trykket som nå bygges opp mot stortingsgruppen, sier leder Hanne Moe Bjørnbet.