Firebarnsmor Rachel Gjelsvik Tiller har forholdt seg til halloween siden hun fikk sitt første barn i 2001, og har blitt glad i tradisjonen.

– Jeg synes halloween er gull! Jeg ser gleden barna har når de kler seg ut og går ut sammen. De får være unger og ha det gøy sammen, sier Tiller.

Hun bor på Tiller har fire barn i alderen fire til 16 år. I flere år har hun arrangert halloween-kveld for alle jentene i klassen til Annabelle, som går i fjerdeklasse på Rosten skole. De pynter huset, spiser rundstykker, pølser og kakao. I år skal de møtes hos naboen og ha diskotek i garasjen.

Føler seg ekskludert

Men ikke alle gleder seg til høstens skrekkfest. Forrige uke intervjuet Adresseavisen mobbeekspert og fagsjef i Unicef, Kristin Oudmayer. Hun sier at for noen barn kan halloween-feiringen være med å forsterke følelsen av ikke å være «en del av gjengen».

– Lang tid i forveien snakkes det om antrekk, og så er det all praten etterpå. For dem som har få eller ingen venner, blir halloween ikke bare en dag med utenforskap, men en lang periode hvor de føler seg utenfor, sa Oudmayer.

For mens bursdager er «institusjonalisert» i skolen, med klare råd om å invitere enten alle i klassen, eller alle jentene eller guttene, har halloween-feiringen ofte en mer privat karakter. Adresseavisen har fått flere henvendelser fra foreldre hvor barnet eller ungdommen føler seg ekskludert fra festen de ønsker å være med på.

– Om det kommer unger innom som ikke går i klassen, så blir de også invitert inn. Men jeg har inntrykk av at de fleste har et sted å være, og at det arrangeres klassevis. Men for gutten vår, som går i 8. klasse nå, var det ikke sånn. Da var det bare de nærmeste vennene som ble invitert, og jeg kan se at noen ramlet utenfor da. Jeg tror folk er blitt mer bevisste på dette nå. Det er viktig at foreldrene blir godt kjent og snakker sammen, sier Tiller.

– Opp til hver enkelt foreldregruppe

Skoleledelsen i Trondheim kommune er fullstendig klar over halloween-feiringens posisjon, men har ingen planer om å innlemme den i årsplanen.

– Det er en balansegang hvor langt inn i privatlivet skolen skal regulere barnas fritid. Vi vet at det er en del skoler hvor Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) arrangerer halloweenfest. Men det er opp til hver enkelt foreldregruppe. Andre har nyttårsfest, karneval eller andre sosiale treff gjennom året, sier kommunalsjef for skole i Trondheim kommune, Eva Elisabeth Belboe.

Eva Elisabeth Belboe, kommunalsjef for skole i Trondheim kommune.

– Rundt bursdager oppfordrer vi foreldrene til å invitere alle i klassen, eller alle av bursdagsbarnets kjønn. Men vi kan ikke ha noe pålegg om dette, vi må stole på at foreldrene utviser sunn fornuft. Halloween er én gang i året, mens bursdager er det mange av. Det blir enda mer sårbart å bli utestengt fra flere bursdagsfeiringer gjennom året, mener Belboe.

Åpner dørene på Nardo

Ved Nardo skole åpner rektor Elin Østgaard skolens lokaler for feiring.

– Dette er arrangement i FAUs regi. Foreldrene ønsker å lage et tilbud for alle, og for å hindre at det går unger alene rundt i nabolaget. For barna er det kjente omgivelser og de får en felles opplevelse sammen. Inntrykket mitt er at både foreldre og barn setter pris på å få dette, sier Østgaard.

Elin Østgaard, rektor ved Nardo skole.

Elin Stensen er forelder på femtetrinnet på Nardo skole og er med i årets arrangementskomité. Hele trinnet er invitert til skolens klasseareal.

– Hver unge betaler 50 kroner som dekker en godteripose, pølser og saft, i tillegg til at vi har loddsalg til inntekt for trinnkassen. Det bruker å være flere trinn som samler seg til halloween-fest samtidig. Noen går ut hver for seg og ringer på dører etterpå, forteller hun.

Elin Stensen, forelder ved Nardo skole.

– Det er en tradisjon som handelsstanden tjener godt på. Jeg tror ikke det er så mange av ungene som egentlig vet hva opprinnelsen til feiringa er. De vil helst ha godteri i bøtta. Men det er nok noe som er kommet for å bli, sier Stensen.

– Drar det ganske langt

På Flatåsen tar de også halloween-feiringen seriøst. Liss Mari Mølnvik Øyås er FAU-leder ved Flatåsen skole og bor med familien i Skogheim borettslag. Sammen med naboene skaper de halloween-stemning ute i tunet.

Se videoen fra samme nabolag i 2013:

– Vi er fire familier som startet med dette for noen år siden, og vi drar det ganske langt. Vi synes det veldig artig vi voksne også. Alle som vil kan stikke innom, sier Mølnvik Øyås.

Liss Mari Mølnvik Øyås, FAU-leder og tredjeklassing-forelder ved Flatåsen skole.

For dem har det ikke vært aktuelt med fellesarrangement på skolen, men FAU-lederen oppfordrer foreldrene til å snakke sammen for å unngå at noen faller utenfor.

–Men det er litt varierende engasjement blant foreldrene, sier hun.

Par: Liss Mari Mølnvik Øyås og mannen Ronnie Øyås fotografert under fjorårets halloween-feiring.

– Ingen hensikt å være sur

Mølnvik Øyas har i likhet med Rachel Gjelsvik Tiller omfavnet halloween-tradisjonen. Men forstår de at det ikke er alle som er like glade i alt oppstyret den 31. oktober?

– Ja, jeg har respekt for det. Om du ikke vil ha besøk på døra slår du bare av utelysene og lar det være mørkt. En kan ikke være enig i alt, og en kan ikke kutte ut å leve, selv om noen synes dette er ekkelt. Men vi prøver å skåne de minste barnehageungene. Vi begynner ikke før klokka 18. Før det kan de komme på døra og få godteri. Og ingen får lov til å ha masker. De kan være skremmende for mange, sier Mølnvik Øyås.

Litt av en gjeng: Liss Mari Mølnvik Øyås' ektemann Ronnie Øyås (i oransje dress) med nabojenta Sara Wehager og hennes far, Thomas Wehager i bakgrunnen under fjorårets feiring på Flatåsen.

Få av dagens foreldre som vokste opp på 70- og 80-tallet har noe nært og naturlig forhold til halloween. Men det er bare å innse at det er kommet for å bli, mener foreldrene på Tiller og Flatåsen.

– En kan godt stritte imot og være sur. Men det har ingen hensikt. Ungene kjenner ikke til noe annet. Det er en festdag for barna, fint plassert mellom skolestart og jul. Det handler i bunn og grunn om å gjøre noe hyggelig sammen, sier Tiller.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.