Kanskje ett av Trøndelags nifseste til og med.

Langs gata kommer de gående, en flirende gjeng med unger. Med hver sin bøtte, klare for å samle godteri. De går inn porten til Michael Almli (43) i Spongdal. Bråstopper, slutter å le, går med forsiktige skritt inn i hagen. Her er det skumle figurer; store som mennesker. Masse spindelvev og en egen liten gravplass. Det er rå latter, uhyggelig musikk og på et lerret danser en heks. Ansiktene på tre gresskar rører seg også, og en røykmaskin sørger for et skrekkinngytende røykteppe over det hele.

Velkommen hvis du tør: I porten står Alexandra Hansbakk, Michael Almli og Renate Skjager. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Bedre enn julebukk

Så hopper Almli, eller klovnen Pennywise fra filmen It, frem med et brøl.

- Vær så god, sier Almli, det hvite ansiktet sprekker opp i et smil og han holder frem en bøtte med godteri. Først da puster ungeskokken lettet ut.

Almli har pyntet huset til halloween mer enn de naboene de siste fem årene. Først i Sjetnemarka, de to siste årene i Spongdal.

Skrekkens hage: Michael Almli tar i mot unger i porten, og forsikrer dem om at det ikke er så skummelt å komme inn i hagen. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

- Jeg synes det er artig, og så kompenserer jeg for alle dem i min generasjon som synes halloween er noe stort tull. De ber ungene isteden gå julebukk, men de må jo bare innse at ungene gjør ikke det lenger. Det er ikke noe å sutre over, vi har da fått halloween isteden, sier Almli som er firebarnsfar. Yngstedatteren Alexandra Hansbakk (16) er med på feiringen, utkledd som Annabelle fra skrekkfilmen med samme navn.

Fridag for å pynte

- Pynter du huset like mye til jul?

- Halloween er min greie, jula er konas. Men nei, hun pynter nok ikke like mye som meg, medgir Almli.

Og om det har kostet?

- Det tør jeg nesten ikke tenke på, men det er nok verdier for mellom 30 000 og 40 000 kroner i hagen under halloween. Jeg har kjøpt inn litt etter hvert, så kostnadene er fordelt over flere år. Jeg kjøper noe nytt hvert år, og synes det er like stas hvert år, sier Almli som bestiller det meste fra USA.

Nytt for året: Michael Almli kjøper noe nytt til hver halloween, i år ble det en humpedisse med to små, men skumle, unger. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Det tar tid å få alle effektene plassert på trappa og i hagen, hvert år tar Almli en fridag fra jobb for å gjøre alt klart. Det gjorde han også i år, og selv om det bare er for en dag så gjør han det gjerne. Fordi det er skremmende moro.

Michael Almli kledde i år seg ut som klovnen Pennywise fra filmen It. Foto: Sebastian S. Bjerkvik