- Opokus påstander er svært urimelige. Det er trist at hun fortsetter med disse utfallene mot Hansson, sier avtroppende fylkesleder for Miljøpartiet De Grønne i Sør-Trøndelag, Gjertrud Berg.

Det var søndag kveld at Hilde Opoku brukte sin profil på Facebook til å slå fast at partiledelsen, med Rasmuss Hansson i spissen, ikke følger demokratiske spilleregler i jakten på en ny nasjonal talsperson.

I strupen på Hansson

Hansson, som ikke klarte å bli valgt inn på Stortinget for MDG i Akershus, meldte etter valget fra at han ikke ønsket fortsette i vervet som nasjonal talsperson for partiet.

Partiets valgkomité skal derfor nå starte jakten på en ny profil for partiet.

Det er denne prosessen Opoku mener allerede er forskuttert av avtroppende Hansson.

- Prosessen har ikke vært åpen. Han som går av, har bestemt hvem som skal overta, utdypet Opoku overfor Adresseavisen søndag.

Hun fastslo også at det var «udemokratisk når Hansson utpeker sin etterfølger».

Trøbbel i paradis: Rasmus Hansson og Hilde Opoku avfotografert da de begge var nasjonale talspersoner for partiet. Det resulterte i åpen konflikt. Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix

«Allerede utpekt»

Ifølge Opoku, tyder alt på at det er bestemt at Arild Hermstad blir ny talsperson etter Hansson.

Hermstad har vært leder av organisasjonen «Framtiden i våre hender» og var 1.-kandidat fra Hordaland ved stortingsvalget.

Hermstad stiller seg uforstående til påstandene fra Opoku, og avviser at han er blitt spurt eller tatt stilling til vervet som ny nasjonal talsperson for partiet.

Spekulasjoner etter teknisk feil

Det er ikke første gang Opoku er i konflikt med Hansson. Da hun gikk av i 2016 refset hun lederstilen til Hansson.

Nå får Opoku kritikk av sin egen fylkesleder for MDG i Sør-Trøndelag, Gjertrud Berg.

Berg viser til at det var en kortvarig enkeltfeil på en nettside der Arild Hermstad, 1. kandidat i Hordaland, ble kategorisert under Talspersoner, sammen med Une Bastholm og Rasmus Hansson.

- På dette grunnlag konkluderer Opoku at «- Prosessen har ikke vært åpen. Han som går av, har bestemt hvem som skal overta.». Det er ganske spesielt. Det er lite tillitsvekkende at Hilde Opoku som folkevalgt og varaordfører, samt tidligere partileder, på dette grunnlaget går ut med slike karakteristikker av Hansson og resten av partiledelsen, sier Berg.

- Mistillitt

Berg mener Opokus utfall også er en stor mistillitserklæring til resten av MDGs partiapparat.

- Valgkomiteen, som såvidt har startet prosessen med å finne ny talsperson, jobber etter et mandat satt ned av landsstyret. Å karakterisere denne prosessen som udemokratisk er et alvorlig angrep på sentrale organer i partiet, sier Berg.

Berg minner om at Opoku ikke har hatt noen sentrale verv i partiet etter hun trakk seg som nasjonal talsperson. Dette har hun i ettertid begrunnet med konflikter med Hansson.

- Opoku har siden hun gikk av som talsperson ikke hatt sentrale verv i partiet, ei heller vært engasjert i valgkampen, etter eget ønske. Jeg stiller spørsmål ved at Opoku nå kritiserer prosessene uten å ha vært en del av dem, og synes det er trist å se at hun bruker Hanssons tilbaketrekning som talsperson til å på nytt tillegge ham negative karakteristikker, sier Berg.

Hansson: Ikke riktig.

Rasmus Hansson sier til Adresseavisen at Opokus påstander ikke medfører riktighet.

- Vi har, som alle andre partier, en egen valgkomité som håndterer alle spørsmål om verv, inklusive valget av talspersoner. Jeg har ikke – og vil ikke ha – noen innflytelse på dette. Påstandene om det motsatte er ikke riktige og faller på sin egen urimelighet, sier Hansson.

Opoku har for tiden permisjon fra trondheimspolitikken og vervet som varaordfører for å være spesialrådgiver for FNs bærekraftsmål i Ghana.

Tidligere var hun nasjonal talsperson sammen med nettopp Rasmus Hansson.

I september overlot Opoku varaordførervervet i Trondheim til Ola Lund Renolen fra samme parti.

Opoku: Trenger debatt

Hilde Opoku sier hun ikke bare har kritisert Hansson. Etter nyheten om hans avgang fredag, la hun ut en post som hun roser Hansson for å ha fått partiet inn på Stortinget.

- Jeg påpekte også utfordringer og muligheter for partiet videre. Det avstedkom en livlig debatt med 150 innlegg hvor medlemmer fra hele landet og ulike perspektiver deltok. De fleste var positive til refleksjonene og debatten, sier Opoku.

Hun mener at dette gir et godt grunnlag for den videre diskusjon i partiet. Etter et skuffende valgresultat tror Opoku mange hadde behov for å diskutere dette.

- Jeg håper fylkeslederen også ser verdien av en åpen og levende debatt om potensialet som ligger i MDG. At Hermstad er ønsket som talspersonskandidat av ledelsen, er ingen hemmelighet, sier Opoku.