Han sitter i avviklingsstyret for Optimum Eiendomsinvest Tyskland II, og nådde ikke frem med kravet om ytterligere gransking av hvorfor det gikk så galt med fondene.

- Slitne aksjonærer har holdt på siden 2006 og 2007, og nå orker de ikke mer. Det ble flertall for å utbetale vel 11 millioner kroner, fordelt på 557 aksjonærer, sier Ekornsæter etter at den ekstraordinære generalforsamlingen på Continental Hotel i Oslo var ferdig mandag ettermiddag. Det ble også flertall for å utbetale pengene i fond I og ikke gå videre med gransking.

Ekornsæter legger raskt til at dette ikke endrer han syn på at aksjonærene er blitt lurt til å investere flere hundre millioner kroner i fast eiendom i Tyskland gjennom fond, organisert av Optimum i Bergen.

Til sammen 1200 aksjonærer har investert penger, delvis lånefinansiert i fondene. Bare et fåtall av aksjonærene hadde møtt opp på den ekstraordinære generalforsamlingen. Ekornsæter var én av aksjonærene som ønsket mer gransking.

Tapte 1,5 millioner

Før aksjonærene gikk til avstemning, ble det gitt en orientering fra Optimum. Det viser seg at det ikke var så lukrativt å investere i fast eiendom i Tyskland som man hadde trodd.

Ekornsæter sier han har tapt 1,5 millioner kroner på fondene. Nå angrer han sterkt på at han ble med.

- Det ble skutt inn 384 millioner kroner i fond II, og tapet ligger på rundt 160 millioner kroner. Tapet er på rundt 25 kroner per aksje. Verst rammet er de som har lånefinansiert investeringene, fremholder Ekornsæter.

Han gikk ikke inn med penger i fond I, der tapene skal ha vært enda større.

- Vi hadde håpet å få med oss flere av aksjonærene på å forsøke å finne ut hvorfor det gikk så galt. Men bare 30 prosent stemte for det. Flertallet frykter vel at ved å granske videre, ville de få enda mindre utbetalt ettersom en gransking kan komme til å koste en god del.

Ventet høy avkastning

Styreleder for de to fondene, advokat Gunnar Aardal, rådet aksjonærene til ikke å gå for videre gransking og i stedet få utbetalt pengene.

Forretningsmannen Hans Christian Falch på Orkanger har tapt nærmere halvparten av de 4,5 millionene han hadde investert.

Aksjonærene ble fortalt at de kunne se frem til en årlig avkastning på 12 prosent før skatt. I ettertid har flere aksjonærer beskrevet prosjektet som et luftslott. Selskapene er nå under avvikling og aksjonærene har lidd betydelige tap på investeringene.

Kostnader for å hente inn kapital og transaksjonskostnader ved kjøp av eiendommer viste seg å utgjøre 35 kroner av innskutte 100 kroner per aksje.

Tapsprosjekt: Hans Christian Falch har tapt penger på de tyske fondene. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen