Det er i bunn og grunn årsaken til at fire forsikringsselskaper, Eika, Tryg, If og Sparebank 1, har saksøkt NTE for 80 millioner kroner etter brannen i Flatanger, skriver Namdalsavisa.

– Brannen burde vært unngått. Den som kunne sørget for det, er eieren av strømnettet, og det er NTE, sa advokat Ståle Hovda da han startet på innledningsprosedyren i Namdal tingrett onsdag formiddag.

Flere hundre millioner

Han representerer sammen med kollega Amund Steinsvik i Risa & Co de fire saksøkerne som har utbetalt mer enn 150 millioner kroner etter brannen som herjet i Flatanger i flere dager i januar 2014.

Det var sent om kvelden mandag 27. januar det begynte å brenne i grenda Uran på Hasvåg. I løpet av kort tid hadde den sterke vinden spredd flammene flere hundre meter. Hovda understreket at det var flaks og iherdig innsats fra brannmannskap og frivillige som gjorde at brannen ikke gjorde mer skade i det knusktørre landskapet.

SE VIDEO: Havnet midt i gnistregnet

– Heldigvis var det bare økonomiske verdier som gikk tapt.

Men verdiene er altså store. Advokaten pekte på at det i tillegg til kostnadene til hans klienter, er mange personer som har blitt påført store utgifter i eksempelvis egenandeler og manglende forsikringer.

Tok ikke med reservedel

Selv om brannen oppsto 27. januar, mener Hovda hendelsesforløpet starter 16. januar. Da fikk NTE melding om at en isolator på stolpe 007 var ødelagt og at øverste strømline (av tre), slo mot linene under. Det ble observert gnister før anlegget kortsluttet.

Både lokal tekniker og tekniker fra Namsos ble sendt ut. Men selv om NTE visste at isolatoren var ødelagt, ble ikke en ny tatt med. I stedet ble den uisolerte og strømførende kabelen hengt direkte på jernkroken isolatoren hadde sittet på.

Ny isolator ble ikke montert før åtte dager senere – altså 24. januar. Kun tre dager før brannen startet.

Saksøkerne mener de åtte dagene på kroken førte til så mye slitasje på den mer enn femti år gamle kabelen, at den rett og slett røk og forårsaket gnistregnet som til nå er fastslått å være brannårsaken.

Tidligere har politiet slått fast ut over rimelig tvil at kabelbruddet var brannårsaken.

Og selv om politiet mener at NTE ikke er strafferettslig ansvarlig for linjebruddet, mener de fire forsikringsselskapene at NTE har opptrådt uaktsomt.

Overraskelse i retten

Saksøkerne viste i retten til flere hendelser der det gamle anlegget med uisolerte strømliner kunne vært oppgradert med isolerte liner som er dagens standard.

Hele dag én i rettssaken var viet saksøkers innledningsforedrag. Også hele dag to vil gå med til det.

Men selv om NTE foreløpig ikke har presentert sin side av saken, er det allerede varslet at de vil komme med en alternativ brannårsak.

Hovda og Steinsvik brukte derfor mye tid på å sannsynliggjøre at kabelbruddet er brannårsaken. Noe Hovda ga uttrykk for var unødvendig tidsbruk siden partene tidligere hadde vært enig om dette.

Samtidig har saksøkerne en liten utfordring. NTE har ikke fortalt hva de i dag mener forårsaket storbrannen.

Hva NTE mener må både Hovda og de andre aktørene i retten vente spent på til NTEs advokat Anette Fjeld skal holde sitt innledningsforedrag.

– Du må komme tilbake på fredag. Da vil vi legge fram vår side. Det er et element av overraskelse i dette, sier NTEs kommunikasjonsrådgiver Erik Dahl.

FLATANGER: Dagen etter den store lyngbrannen i Flatanger, Hasvåg og Småværet. Foto: RICHARD SAGEN