Den pensjonerte professoren fra Stjørdal sparer ikke på kruttet.

I nyutgivelsen av boka «USAs presidenter» gir Moen Trump den latinske bunnkarakteren «Immaturus». Moen poengterer at det gjelder begge betydninger av ordet: Stryk og umoden. Trump er ikke bare udugelig, han er også den potensielt farligste presidenten. Helt fornøyd med velgerne er Moen heller ikke: «Jeg fritar ikke det amerikanske folk for å ha gitt ham anledning til å fornedre denne storartede nasjon i verdens øyne på denne mest stupide og beskjemmende måte».

Russland-trusselen

Ole O. Moen har tidligere spådd at Trump vil vare i to år. Mueller-etterforskningen av mulig samarbeid med Russland under valgkampen er en bombe under stolen i Det ovale kontor, men ennå sitter Trump trygt, mener professoren.

- Dette er bare begynnelsen. Mueller har samlet bevis i ett halvt år og har vide fullmakter. Det mest alvorlige for Trump så langt er George Papadopoulos innrømmelse av å ha løyet til FBI. Papadopoulos er tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab. Juristene er uenige om en eventuell straffesak kan reises mot en sittende president. Republikanerne er veldig lojale og det skal mye til å for at de reiser en riksrettssak mot sin egen president. Men handler det om rikets sikkerhet og er graverende nok, kan det tvinge frem riksrett.

- Kan krisen med Nord Korea få Trump til å trykke på atomknappen?

- Det nye er at USA har lagt seg på samme ubehøvlede sjikane som vi er vant med fra nordkoreanerne. Situasjonen kan eskalere. En del var bekymret da Richard Nixon satt med whiskyflaska under Watergate-skandalen.

I dag er det mange som lurer på Trumps mentale tilstand og impulskontroll. Da senator Bob Corker mente presidenten kan sette i gang 3. verdenskrig, var det kanskje krisemaksimering, men presidenten har atomkoden. I siste instans er det en bevæpnet vakt med atomkofferten som står mellom Trump og atomknappen. Griper vakten inn, vil det være militærkupp.

Dyr skattelette

Innenriks er skattereform høstens store sak. Løftene om store skatteletter vil påføre USA en voldsom økning i budsjettunderskuddet og utenlandsgjelden hvis de skal innfris, mener Moen.

- Det er ingenting å hente, det er kuttet så mye tidligere. I 1960-årene var omkring 30 prosent av budsjettet bundet i lovgivning. I dag er to tredeler bundet, og da er ikke alle sosiale utgifter medregnet. Argumentet er at skattelette til de rike betyr investeringer i virksomhet og nye arbeidsplasser. Men helt siden Ronald Reagan har denne teorien vist seg å ikke stemme. Pengene går heller til investeringer i finanspapirer for de velstående og import av luksusvarer.

Kan miste Senatet

Det pågår en heftig posisjonering foran mellomvalget neste år. Hele Representantenes hus står på valg og en tredjedel av Senatet. Taper republikanerne tre seter i Senatet, mister de flertallet. Professoren tror demokratene har en fair sjanse på Senatet. I Huset er trolig forspranget for stort.

Steve Bannon, den avsatte rådgiveren til Trump, driver en tøff kampanje for å jekke ut moderate republikanske kandidater for å erstatte dem med Trump-lojale. Moen mener dette er gambling. Når kandidatene er så ytterliggående som dommer Ray Moore i Alabama, risikerer republikanerne at den demokratiske kandidaten kan vinne også i konservative stater. Får demokratene flertall i Senatet, mener Moen det blir to vanskelige år for Trump – hvis han fortsatt sitter i Det hvite hus.

Comeback for Obama

Professoren noterer seg med glede at Barack Obamas ettermæle har vært på stigende kurs etter at Trump tok over. Hans spådom om at historikere vil plassere ham blant de 10–12 fremste presidentene, har allerede fått støtte.

I C-SPANs rangering fra 2017 plasserte 91 presidenthistorikere Obama på 12. plass, og 71 historikere i Storbritannia mente han var USAs syvende beste. Donald Trump må nok gjøre noen kraftige justeringer for å finne nåde hos Moen. Dette skriver han i boken:

- Etter å ha studert hans livshistorie og fulgt med i utøvelsen av hans presidentembete så langt, er jeg ikke i ringeste tvil om at Donald John Trump er – og vil forbli – den aller verste president i USAs historie totalt sett.

Sitter presidenten i garnet? Ennå er det for tidlig å si hva Mueller-granskingen vil ende opp i. Foto: CARLOS BARRIA, Reuters
Tidligere valgkampleder Paul Manafort mener han ikke er skyldig i konspirasjon mot USA. Foto: Alex Brandon, AP
Moen tviler fortsatt på om Trump blir sittende til 2020. Foto: Siv Dolmen
Professor Ole. O. Moen mener Obama hører med blant de beste presidentene USA har hatt. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen