- Flere av tipsene er urovekkende, sier seniorrådgiver Monica A. Kjelsnes i Lotteritilsynet.

- Tipsene dreier seg blant annet om ungdom på 18–19 år som slutter på skole og pådrar seg kredittlån for å være med. Det tipses også om enkeltpersoner som har betalt opp til 600 000 kroner til Lyoness, og det er uklart hvilke faktiske varer eller tjenester de mottar, sier Kjelsnes.

De har også mottatt noen henvendelser om at deltakelse i Lyoness har ødelagt relasjoner blant familier og venner som har vervet hverandre. En bekymret forelder i Trondheim har kontaktet Adresseavisen:

- De er veldig aktive i Trondheim, forteller forelderen, som ønsker å være anonym.

Lyoness avviser at de er et pyramidespill, se tilsvar nede i teksten.

Starter gransking

Bergensavisa har satt kritisk søkelys på virksomheten i Bergen. I Norge er det ikke lov til å opprette, drive, delta i eller utbre slik virksomhet dersom verveinntekter utgjør en større andel av inntektene enn salg av faktiske varer eller tjenester.

- Lotteritilsynet har siden i fjor sommer mottatt svært mange tips om at Lyoness er et pyramidespill, og har på bakgrunn av disse funnet grunnlag for å undersøke om virksomheten er ulovlig, sier Kjelsnes.

Fra i fjor sommer og frem til nå har de mottatt mer enn 90 henvendelser om Lyoness, og de fleste tipsene kommer altså fra Trøndelag og Bergen. Selskapet har frist til 10. november med å svare blant annet på hvordan de får sine inntekter.

- Vi råder alle som vurderer å delta i Lyoness om å være forsiktige og undersøke nøye hva de blir med på. For dem som ønsker mer informasjon om pyramidespill viser vi til pyramidetesten på Lotteritilsynets nettsider, sier Kjelsnes.

Her kan du teste om et selskap er et pyramidespill (ekstern lenke)

Etter svært mange tips om Lyoness har Lotteritilsynet startet gransking av selskapet. De har frist til 10. november med å komme med svar.

Avviser anklager

Adresseavisen har bedt om et intervju med noen i Trondheim, men henvises til adm.dir. Claes Gunnarson i Lyoness Norway. Han vil få alle spørsmål på e-post fordi han trenger godkjenning fra Østerrike, der selskapet ble etablert.

- Vi er ikke et pyramidespill og overholder alle lovkravene i landene hvor vi er aktive. I 2016 stadfestet også distriktsretten i Østerrike at Lyoness ikke driver en pyramide eller Ponzi-spill etter straffelovens §168a. På grunn av denne endelige frifinnelsen ble alle undersøkelser i Østerrike avsluttet. Et av kjennetegnene på et pyramidespill er at inntektene genereres ved å rekruttere nye medlemmer, og ikke ved å selge produkter eller tjenester. Lyconets markedsførere tjener pengene på at medlemmene shopper hos samarbeidsbutikkene, skriver Gunnarson.

- Forklar kort hva slags virksomhet dere driver?

- Konsernet Lyoness har delt opp sine aktiviteter i flere forretningsområder. Shoppingnettverket, kundelojalitetsprogrammet og salgsnettverket. Selskapet treffer altså tre ulike målgrupper: Forbrukere som sparer penger ved å shoppe med Lyoness (Cashback), samarbeidsbutikker som ønsker tilgang til et internasjonalt kundelojalitetsprogram, og selvstendig næringsdrivende (Lyconet).

- Vi er ikke et pyramidespill og overholder alle lovkravene i landene hvor vi er aktive, skriver adm.dir. Claes Gunnarson.

- Ikke nødvendig med lån

- Fortell om rekrutteringsvirksomheten i trondheimsområdet?

- Lyconet-markedsførere er selvstendig næringsdrivende som etablerer sitt eget shoppingnettverk.

Vi ber Gunnarson om en kommentar på tipsene som Lotteritilsynet har fått, blant annet om ungdom som pådrar seg kredittlån:

- Først må vi si at man ikke kan investere i Lyoness eller Lyconet. Lyconet gir selvstendig næringsdrivende muligheten til å etablere sitt eget shoppingfellesskap. Det er ikke nødvendig å ta opp lån, ettersom det er gratis å registrere seg i Lyconet og gratis å drive som markedsfører. Det som er viktig, er å legge ned tiden og energien som kreves for å skape et shoppingnettverk. Det er også mulig for markedsførere å kjøpe såkalte rabattkuponger. En rabattkupong er utstedt av Lyoness og kan tilbakebetales gjennom at markedsføreren og medlemmer i shoppingnettverket handler. Kuponger kan også gis ut til markedsføringsformål. Men det er ingen forpliktelse til å skaffe seg slike.

- Adresseavisen har snakket med en bekymret forelder i Trondheim. Kommentar?

- Lyoness Norge har kun mottatt én eneste henvendelse fra noen i vårt nettverk. Meldingene som Lotteritilsynet har fått kommer i hovedsak fra utenforstående som er usikre på hva vi driver med. Vi tar meldingene på alvor. Våre markedsførere er aktive globalt og er også til stede i ulike regioner i Norge. De er selvstendig næringsdrivende, og vi har ikke innflytelse over hvor de etablerer sitt shoppingnettverk.

- Lotteritilsynet råder de som vurderer å delta i Lyoness, om å være forsiktige?

- Vi samarbeider selvsagt med tilsynet om eventuelle ubesvarte spørsmål og vil gi all nødvendig informasjon til problemet er løst. Vi mener vårt shoppingnettverk og vårt markedsføringssystem er helt i samsvar med loven, og at firmaet er basert på en juridisk akseptabel forretningsmodell, skriver Gunnarson, som viser til at samarbeidsbutikkene mener de er seriøse og at en krimekspert i 2013 konkluderte med at de ikke er en pyramideordning. Videre hevder han det ikke er sivile saker mot dem i Norge.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.