Nordmøre tingrett slo i forrige uke fast at arbeidsmiljøloven ikke gjelder kamskjelldykking.

På den bakgrunn frifant de daglig leder i båtselskapet Atlantic Strømøyvåg. Mannen fra Frøya var tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter at en dykker døde på jobb i 2014. Aktor ville ha tiltalte fengslet i fem måneder, noe som ville vært Norges strengeste straff for et rent brudd på arbeidsmiljøloven.

- Arbeidstilsynet er naturlig nok overrasket over dommen. Siden tidlig på 2000-tallet har det vært enighet med næringa om at vårt regelverk og myndighetsområde gjelder. Det har ikke etter noen av ulykkene fremkommet innsigelser, tvert imot har næringsaktørene forholdt seg konsekvent til Arbeidstilsynet, sier avdelingsdirektør Gry Singsaas for avdeling lov og regelverk.

Her kan du se og høre mannskapet fortelle om dødsdykket.

Ønsker anke

Arbeidstilsynet har politianmeldt aktører i næringa for brudd på arbeidsmiljøloven flere ganger, og politiet har gitt bøter etter tidligere dødsulykker, nettopp for brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet er uenig i dommen og ønsker ikke at den blir stående.

- Dommen er ikke rettskraftig og vi ønsker en anke med et annet utfall. Frem til det foreligger en rettskraftig dom, må vi foreta en løpende vurdering av hvordan vi skal håndtere dette i vår tilsynspraksis. Men siden dommen konkret gjelder en straffesak, vil den ikke utelukke at vi fører nye tilsyn, sier Singsaas.

Hun legger altså vekt på at det kreves mer for å dømme noen i en straffesak enn i en sivil sak.

- Enkelt sagt betyr det at selv om tingretten mener loven ikke kan brukes til å dømme noen, vil vi likevel kunne følge opp næringa i det daglige. Men dommen skaper dessverre en klar tvil. Dette er et skudd for baugen for oss, og vi kan ikke ignorere dommen, sier Singsaas.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne»

Tilsyn neste år

Arbeidstilsynet har planer for tilsyn på Frøya neste år.

- Dere stengte en kamskjellbedrift etter Adresseavisens oppslag. Kan denne bedriften i prinsippet starte opp igjen nå?

- Dommen er ikke rettskraftig. Dersom vi får medhold etter en anke, så har de jo i alle tilfeller brutt loven. Den risikoen må de ta i så fall, sier Singsaas.

Frosvarer Olav Bowitz.

Det er foreløpig uklart om påtalemyndigheten anker. Forsvareren til den tiltalte daglige lederen, Olav Bowitz, prosederte ikke på at arbeidsmiljøloven ikke gjelder. Men det var likevel nettopp det hans klient ble frifunnet på grunnlag av.

- Jeg har ingen kommentarer utover at dommen gir en juridisk frifinnelse, sier Bowitz.

Når vi ber Bowitz forklare hvorfor han prosederte slik han gjorde, sier han «ingen kommentar», og henviser til sin taushetsplikt. Forsvaret la vekt på at de mente andre enn daglig leder hadde ansvar for sikkerheten.

Jan Chr Warloe i ODU.

- En skandale

Interesseorganisasjonen ODU (Offshore dykkerunion) har i flere år varslet om de svært mange dødsulykkene i innaskjærs dykking.

- Dommen må ankes straks. At dommen setter arbeidsmiljøloven til side ut fra unntakene i loven om fangst, er en skandale. Med en slik dom gjeldende, vil den økende etterspørselen etter kamskjell, kongesnegler og så videre kunne føre til ytterligere livsfarlige forhold for norske og utenlandske dykkere, skriver talsmann Jan Chr. Warloe i ODU i en e-post til Arbeidsdepartementet.

Han ber staten gripe inn for at skjellsankere og andre arbeidsdykkere ikke settes i «en lovløs og enda farligere situasjon enn før dommen».

Adresseavisen har bedt Seashell på Frøya, som kjøper skjellene og selger dem videre, om en kommentar til dommen. Daglig leder Helge Myrseth skriver i en sms: «Ingen kommentar.» Vi har heller ikke lyktes i å få en kommentar fra bistandsadvokaten til de pårørende, som nå er henvist til en eventuell sivil sak mot daglig leder.

Les også: Dette vet vi om hva som skjedde