- Våre øverste ledere har ikke tillit til at vi utøver vårt fag riktig, de mistenker oss for ordrenekt, vi har mellomledere som ikke duger og vi utvikler ikke fag eller arbeidsmetodikk. Dere har med dette hisset på dere hele arbeidsstokken, skriver tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, Birgit Brødreskift, til styreleder Anne Breiby og sykehusdirektør Nils Kvernmo i et flammende leserinnlegg i Adresseavisen.

Her kan du lese Ordet fritt-innlegget fra Sykepleierforbundet

- Mye logistikk

Nylig konkluderte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag med at situasjonen på akuttmottaket ved St. Olavs hospital i perioder er uforsvarlig, og i slutten av oktober var krisen tema i styremøte på sykehuset. Styreleder Anne Breiby satt selv i akuttmottaket i tre timer en mandag ettermiddag, og i styremøtet uttalte hun:

- Et inntrykk en får, er at en kan gjøre mye med logistikken i akuttmottaket. Vi må se på andre og bedre måter å jobbe på, og jeg er helt sikker på at vi kan få mye mer ut av ressursene. Å putte på mer ressurser nå er feil medisin hvis vi ikke gjør noe annet i tillegg.

Sykehusdirektør Nils Kvernmo sa han tok det fulle ansvaret for situasjonen, men han var overrasket over at den medisinske oppfølgingen av pasientene ikke var på plass.

- Vi skal nå se på hvordan vi kan effektivisere virksomheten med 1,2 prosent neste år. Hvis vi mener at løsningen er flere ansatte og flere senger, så har vi en utfordring, uttalte Kvernmo.

Styremøte Det var ledelsens uttalelser i dette styremøtet 26.oktober som fikk Birgit Brødreskift til å reagere så sterkt. Styreleder Anne Breiby (t.v) viste til at mye kan gjøres med logistikken til akuttmottaket. Foto: Terje Svaan

- Mister respekten for systemet

Det var etter at tillitsvalgt Birgit Brødreskift leste Adresseavisens sak fra styremøtet at hun ble så provosert at hun skrev et leserinnlegg der hun retter kraftig kritikk mot sykehusledelsen. Under tittelen «Prøv å stå i det vi står i én eneste måned på akutten, styreleder og direktør», skriver hun: «Det ser ut som direktør og styre tror vi driver akuttmottak likedan som vi har gjort det i alle år, at vi ikke har endret måten å jobbe på, og at vi ikke gjør det hele tiden». Hun påpeker at andelen pasienter har økt med 26 prosent de siste fem årene, men at sykepleierbemanningen nesten ikke har økt. Så viser Brødreskift til styreleder Anne Breibys uttalelse i styremøtet på St. Olav:

«Og når styrelederen får seg til å si at vi har ting å gå på når det gjelder logistikk, da mister jeg totalt respekten for hele systemet. Det er nok mulig å videreutvikle driften vår, men etter tre timer i mottak en mandag så er styreleder Anne Breiby plutselig ekspert og har all innsikt? Jeg vet ikke hvor mye akuttmottaksdrift de underviser i på marinbiologskolen, men jeg mistenker at det ikke er mye. Hvordan hadde du kjørt logistikken i eget hjem, Breiby, om du hadde ti soverom og 40 gjester å fordele disse på? Om du skal komme her og lære oss logistikk så må du gjerne komme, men ta deg noen dager her da».

Nok er nok De ansatte på akuttmottaket støtter tillitsvalgt Birgit Brødreskifts (ytterst til høyre) flammende kritikk av sykehusledelsen. Foto: Håvard H. Jensen

- Umenneskelig press

Den tillitsvalgte sykepleieren hevder at sykehusdirektør Kvernmo ikke har vist seg i akuttmottaket på flere år: «Om du hadde nedverdiget deg til å ta deg noen runder rundt i sykehuset for å se med egne øyne hvilket umenneskelig press du pålegger dine ansatte. Men det er vel mer å se i utlandet og i de nyoppussede møterommene du disponerer», skriver Brødreskift før hun avslutter:

«Det er ikke lenge siden jeg var stolt av å jobbe ved St. Olav. Jeg er ikke det lenger. Jeg har en flau smak i munnen og opplever at jeg behandles som et lite barn. Om du hadde vært fotballtrener som din navnebror og sambygding, Nils, så hadde det vært en ting å si: Du har mistet garderoben. Og vi vet begge hvordan slike saker ender».

- Blir ikke hørt

Birgit Brødreskift har jobbet på sykehuset i elleve år, de siste seks årene på AMK-sentralen (113-sentralen). Mange av de ansatte rullerer mellom AMK-sentralen og akuttmottaket.

- Det er svært kraftig kost du leverer. Hvorfor ble du så sint?

- Jeg har aldri vært så opprørt. Enkelte netter får jeg ikke sove. Jeg føler at verken direktør eller styreleder tar oss på alvor i det hele tatt. Vi har sagt ifra gang på gang om den alvorlige situasjonen på akuttmottaket, men vi har ikke blitt hørt. Så tilbringer styrelederen tre timer på mottaket og konkluderer med at det handler om logistikk – at vi ikke kan jobbe som vi gjør. Jeg ble kraftig provosert, sier Brødreskift og legger til:

- Vi har snudd alle steiner. Vi har blant annet endret vaktordningen og jobber ekstra dager, slik at vi kan være der når pågangen er størst. Vi har nettopp hatt et møte med ledelsen der vi gikk gjennom tiltakene vi har innført de siste årene. De sier at de skjønner det er vanskelig, men vi får ikke flere ressurser. Vi er ikke imot å jobbe annerledes, det finner vi oss i. Men det hjelper ikke når vi ikke er nok folk, og vi ikke rekker å følge prosedyrene. Det er ikke pasientsikkert, og det er flaut enkelte ganger når pasientene sitter i timevis. Staben er ærekjær og dyktig, og vi står på hundre prosent, men folk blir utslitte når det er så travelt.

- Men Kvernmo sa i styremøtet at han tok fullt ansvar som leder, og at ledelsen ikke har vært tett nok på situasjonen?

- Ja, men det har han ikke gjort tidligere, da har han pekt nedover. Det er bra han tar ansvar. Men i realiteten er det vi som må ta ansvaret hver eneste dag, når han kan gå hjem og spise middag og drikke kaffe. Det er vi som må ivareta sikkerheten til pasientene. Når en pasient ligger der med begynnende hjerteinfarkt, føler jeg selvfølgelig ansvar når han ligger der med smerter og ikke får hjelp i god nok tid.

- Men ledelsen har innført tiltak for å bedre situasjonen?

- Ja, og det er veldig bra. Nå har vi en medisiner på natta som kun jobber i mottaket. Vi har også en lege som skal møte pasientene i mottaket. Likevel er det ikke nok, det kommer leger til meg og sier de trenger et rom og en sykepleier, og jeg må ofte svare: Det har vi ikke.

- Styrelederen viser til at logistikken kan bli bedre. Er ikke det et poeng?

- Jo, vi må alltid være villige til å gjøre endringer. Slik er arbeidshverdagen for oss alle. Vi har allerede gjort flere endringer, og det er mer på trappene. Men vi får altså ikke mer ressurser, og det må vi ha. Vi har fått nesten 30 prosent flere pasienter de siste fem årene, men nesten ingen økning i sykepleierbemanningen. Vi kan ikke stenge døra på akuttmottaket, her må alle få komme inn.

- Du skriver at Kvernmo ikke har vist seg personlig i mottaket på flere år, kan du utdype?

- Jeg har sett ham der ved én anledning, da hadde han en delegasjon på omvisning. Så var han der på et møte for et par år siden.

- Du skriver at ledelsen har hisset på seg hele arbeidsstokken, hvem omfatter dette?

- Det er min følelse. Jeg snakker for mine kolleger, sykepleierne.

- Ti nye legestillinger

Sykehusdirekør Nils Kvernmo og styreleder Anne Breiby er forelagt innholdet i leserinnlegget, og Kvernmo velger å svare via epost:

- Jeg har lest innlegget og vil fortsette dialogen internt. Alle ansatte i akuttmottaket gjør en samvittighetsfull og god jobb. Pasienttilstrømmingen har vært større enn økonomiske bevilgninger over mange år. Vi blir avkrevd effektivisering og endring i måten å jobbe på. I akuttmottaket er økningen i pasienttilstrømmingen særlig høy. Vi har derfor økt legebemanningen mot akuttmottaket med ti stillinger de siste årene. Samtidig arbeides det med å legge om arbeidsrutinene for å ha god medisinsk oppfølging av alle pasienter som til enhver tid er der, skriver Kvernmo.

Sykehusdirektør Nils Kvernmo sier han har lest innlegget og vil fortsette dialogen internt. Foto: Kjell A. Olsen

Styreleder Anne Breiby sier hun gjerne inviterer Brødreskift til en samtale om hva hun mener og har sagt i styremøtet.

- Hun var ikke til stede på dette møtet, så jeg vil gjerne snakke med henne og forklare henne hva jeg mente. Da kan vi sørge for at vi ikke snakker forbi hverandre. Vi har en stadig mer krevende ressurssituasjon på St. Olav, vi er pålagt en innsparing på én prosent hvert år. Så vet vi alle at dette kravet i realiteten er større, på grunn av den medisinske inflasjonen. Sykehuset får stadig flere oppgaver, men relativt sett færre ressurser. Vi må alle derfor finne nye måter å jobbe på for å klare oppgavene, sier styreleder Breiby, som ikke ønsker å kommentere leserinnlegget ytterligere.

Styreleder Anne Breiby inviterer tillitsvalgt Brødreskift til en samtale. Foto: Privat