- Jeg tror mange ble kraftig provosert av Kvernmo etter han uttalte at lederne ikke fikk lov å delta. Det har nok ført til at enda flere ble med her i dag, sier en av sykepleierne under markeringen.

Sammen med kolleger bærer hun parolen «Nå er det nok, Kvernmo» gjennom det lange toget. Parolen ble laget natt til onsdag, etter at ledelsen sendte ut mail og sykehusdirektøren gikk ut og sa at det var en klar forventning fra om at ingen ledere eller mellomledere ville delta i den planlagte markeringen.

Klar beskjed: Sykehusdirektør Nils Kvernmo fikk klar beskjed fra sykepleierne.

- Vi må ha ytringsfrihet, og alle må få lov å uttale seg. Her har vi fått et vedtak tredd nedover hodet på oss. Vi føler at vi bare er noen brikker i et spill, sier sykepleieren.

Andre gikk rundt med svarte finlandshetter påskrevet «Mellomleder?» som en klar gest til ledelsens håndtering av markeringen.

Sinte sykepleiere

Det var Norsk Sykepleierforbund (NSF) som arrangerte fakkeltoget, og trolig er det første gang etter at nye St. Olav ble åpnet i 2010 at ansatte har aksjonert på en slik måte på Øya.

- Det er mye sinne blant sykepleierne nå. Dette kommer til å bli et kjempeproblem. Kvernmo og ledelsen er i ferd med å miste sin goodwill, sier sykepleier Kirsti Pleym Schumacher.

- Pasientene foran pengene, var kampropet som runget utover plassen ved Kunnskapssenteret. Deretter ble det holdt flere appeller.

Kan føre til feil

Første nestleder i NSF, Solveig Kopperstad Bratseth trakk frem at St. Olav regnes for å være et av Europas beste og mest moderne sykehus, men at vedtaket om å kutte i rapporteringstiden, ikke er moderne.

- 15 minutters kortere dag- og kveldsvakter kan høres fint ut, men det betyr langt flere oppmøter på jobb for å ta igjen det kvarteret. Som om turnuslivet ikke er tøft nok, så skal det bli tre til fem flere arbeidsdager. Dette vil gjøre det mindre attraktivt å jobbe heltid, sa Bratseth.

Hun påpekte at sykepleierne nå har sagt klart fra, og at ledelsen må ta ansvar hvis noe skjer:

- Endringene kan medføre feil og helsetap, men konsekvensen av ukritisk kort overlappingstid må nå direktøren og styret ta, sa Bratseth.

LES OGSÅ INNLEGGET: Nå er det så dårlig stemning blant sykepleierne at det bruser i trærne ved St. Olav

Bekymret for faget

Sykepleier Marie Aakre som i mange år var leder ved seksjon for lindrende behandling ved St. Olav og leder av etisk råd, uttrykte bekymring for sykepleiefaget.

- Jeg avrunder yrkeslivet mitt med stor uro, sa Aakre.

- Som den største yrkesgruppen på hospitalet blir vi usynliggjort, fraksjonert, usikre og overfleksible på endring, og vi mister både fagligheten og stoltheten i det vi er satt til å ivareta. Vi er hjertet i denne organisasjonen, sa Aakre som kaller kuttene i rapporteringstiden for uforsvarlige.

- Jeg er dypt bekymret hvis nyansatte, studenter, veldig erfarne sykepleiere og andre ikke skal ha et møtepunkt med overlapping mellom vaktene. Alt kan ikke leses på data, sa Aakre.

Uforsvarlig: Æresmedlem i NSF, Marie Aakre, har i mange år vært svært opptatt av verdighet og etikk i sykepleiefaget. Hun mener det er uforsvarlig å kutte i rapporteringstiden.

Må sette inn støtet

Hovedtillitsvalgt for NSF i Trondheim kommune, Torbjørn Solberg, var klar på at ledelsen ved St. Olav ikke må kødde med verken sykepleierne eller arbeidstida.

- Kjære styreleder, uforsvarlighet er ikke fremragende behandling, sa Solberg og viste til at forskning viser at mange av problemene i helsevesenet oppstår i vekslingen, når noen går av vakt og andre går på vakt. Det er nettopp rapporteringstiden som ledelsen nå ønsker å kutte i.

Kluss i vekslingen: Hovedtillitsvalgt for NSF i Trondheim kommune, Torbjørn Solberg, mener det er avgjørende at det blir satt av god tid når sykepleiere går av og på vakt.

- Forskningsresultater viser at det er her vi må sette inn støtet. Da må vi ikke sette inn kuttet der vi skal støte, sa Solberg og fikk rungende applaus.

En rekke LO-forbund støttet opp om sykepleiernes fakkeltog, og første nestleder i LO i Trondheim, Svein Åge Samuelsen, holdt også appell. Han kalte det en hån mot sykepleierne at de som jobber turnus hele året, nå blir tvunget til å jobbe flere arbeidsdager.

Kan snu: Maiken Isachsen-Hagen og May Kristin Pedersen mener ledelsen bør ta signalet fra sykepleierne på alvor, og droppe kuttet i rapporteringstiden.

Hovedtillitsvalgt i NSF ved St. Olav, Maiken Isachsen-Hagen, var overveldet over oppslutningen på markeringen. Hun mener dette bør være et klart signal til ledelsen.

- Men ledelsen og styret har allerede bestemt at rapporteringstiden skal kuttes. Er det noen vits i en slik markering?

- Nå har vi sagt klart ifra, og nå er det opp til ledelsen. Det er aldri for sent å snu, sier hun.

Stor oppslutning: Nærmere 1000 personer stilte opp da NSF inviterte til fakkeltog ved St. Olav for å vise misnøye med at ledelsen nå vil kutte i rapporteringstiden ved vaktbytte.