Kommunen er interessert i å kjøpe Kvithamar forsøksstasjon, også kjent som Kvithammer vestre. Den 215 dekar store eiendommen ligger sentralt rett nord for Stjørdal sentrum.

Prisantydning er 12,5 millioner kroner, og i helgen er det visning.

- Stjørdal kommune ønsker å kjøpe eiendommen i den hensikt å komme i posisjon for å kunne utvikle Kvithamar. Dette ble forankret i et lukket formannskapsmøte torsdag, forteller Vigdenes. Han vil nå be rådmannen legge inn bud på eiendommen.

Ordføreren minner om at kommunestyret har vedtatt at Stjørdal skal være en foregangskommune innen klima og miljø. Den historien og de mulighetene Kvithamar representerer gjennom 100 års virksomhet som forsøksstasjon bør utvikles videre.

I juni 2015 besluttet daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) å avvikle Kvithamar og flytte virksomheten til Steinkjer. Dette førte til harde tak mellom tilhengerne av å opprettholde den tradisjonsrike forsøksstasjonen på Skatval og de som ønsker å flytte den til Steinkjer.

Følte seg overstyrt

Styreleder i det da nystiftede Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), som ligger under Landbruks- og matdepartementet, sendte sammen med direktøren en bekymringsmelding til statsråden om nedlegging av Kvithamar. NIBIO-ansatte og tilhengere av Kvithamar forsøksstasjon så på vedtaket som en ren overstyring fra departementets side.

Det endte med at styreleder fremmet forslag om å legge ned Kvithamar. Dette skjedde uten at styret i NIBIO hadde behandlet en konsekvensutredning som de selv hadde bestilt og som sterkt frarådet å avvikle virksomheten på Kvithamar.

Ordfører Ivar Vigdenes fremholder at Stjørdal kommune er interessert i å komme i kontakt med aktører som deler de samme målsettingene som kommunen på vegne av landbruk, miljø, forskning og lokalsamfunn.

Styres ikke av profitt

- Kommunens eventuelle kjøp vil ikke være profittdrevet. Ifølge prospektet legges det sterke begrensninger på hvor stor gevinst kan man hente ut ved et eventuelt videresalg.

Vigdenes legger til at om kommunen skulle sikre seg eiendommen, kan man på et senere tidspunkt komme i dialog med andre aktører som kan bidra til å utvikle eiendommen.

- Med dette aksepterer kommunen beslutningen om en nedleggelse av NIBIOs aktivitet på Kvithamar og vil heller se fremover. Vi håper likevel at den stedbundne forskningen med utgangspunkt i lange tidsserier kan fortsette på annet vis.

Ordføreren mener både landbruket, Stjørdal, Steinkjer og hele regionen vil være tjent med at Kvithamar utvikles til felles beste for forskning, landbruk og miljø. Han håper en utvikling av Kvithamar også kan være med og støtte opp om landbruksutviklingen på Steinkjer.

Flytter til Trondheim

NIBIO har i dag knapt 30 ansatte igjen på Kvithamar. Noen har allerede flyttet til NIBIOs avdeling i Trondheim.

Vigdenes vil ikke si hvordan kommunen vil forholde seg til en eventuell budkrig. Det er Heimdal Eiendomsmegling på Stjørdal som står for salget, og ifølge Nils Borgar Husby har flere meldt sin interesse for å kjøpe eiendommen. Bygningsmassen, som består av til sammen 17 bygninger, er spredt på to lokaliteter på eiendommen, Kvithamar og Bakken. Disse består av administrasjonsbygg, fire driftsbygninger, gartneribygg/hybelhus, fire veksthus, bestyrerbolig, hovedbolig, stabbur, tre garasjer/verkstedbygg og et tidligere kjølelager.

Vil kjøpe: Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal har fått med seg formannskapet i et lukket møte på å gi bud på Kvithamar forsøksstasjon. Prisantydning er 12,5 millioner kroner. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen