Rådmannen i Trondheim har gått byens private barnehager nærmere etter i sømmene.

I en omfattende rapport konkluderer de med at et flertall av barnehagene har gode lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte. Det er heller ikke store forskjeller i bemanningstettheten mellom private og kommunale barnehager. Noen bekymringsfulle forhold kommer likevel frem.

- På bakgrunn av en samlet risikovurdering vil vi åpne økonomisk tilsyn i fire private barnehager, informerte kommunaldirektør Camilla Trud Nereid politikerne i formannskapet nylig.

Les også: Svenskeid kjede vil ta over tre trønderske barnehager

10 prosent lavere lønn

Syv av 81 private barnehager i Trondheim har personalkostnader som ligger 10 prosent lavere eller mer per ansatt sammenlignet med kommunale barnehager.

- Det finnes mange gode private barnehager, men det er grunn til å se nærmere på noen av dem. Vi vil vite om pengene kommer ungene til gode, eller om de forsvinner ut av systemet. Vi vil også vite hva slags lønn og pensjon de ansatte har, sa Ottar Michelsen (SV) i formannskapet.

Ottar Michelsen (SV).

Han stilte en rekke kritiske spørsmål til rådmannens rapport. Blant annet påpekte han at det var syv barnehager med såkalte «vesentlige avvik» når det gjelder lønn og en rekke barnehager som har transaksjoner med «nærstående parter».

- Likevel tar dere bare ut tilsyn mot fire. Betyr det at de øvrige barnehagene er ok? ville Michelsen vite.

- Nei, det betyr bare at rådmannen må starte et sted, svarte Nereid.

Les også: - Det er utrolig gammeldags med bare tre dager tilvenning

Handler med nærstående

30 av 81 private barnehager har oppgitt transaksjoner med nærstående parter, ifølge rapporten. På ett år gjelder det totalt 19,5 millioner kroner, og mesteparten handler om felleskostnader til konsern og husleie til selskap i samme konsern. Tre private barnehager står for 7,5 millioner av dette.

- Det er nettopp her man har mulighet for å hente ut overskudd, ved å bruke overprising fra morselskap, sier Michelsen.

Private barnehagers landsforbund (PBL) er opptatt av at ingen må forhåndsdømmes:

- Det er naturlig at kommunen går inn og undersøker når de mener det er grunnlag for å sjekke forholdene. Så er det en lang vei derfra til at det eventuelt er misbrukt offentlige midler. Nå er det viktig at det blir et godt og opplyst tilsyn og at man ikke forhåndsdømmer, sier kommunikasjonsdirektør Marius Iversen.

Han sier PBL forventer at alle barnehager driver i henhold til lov og forskrift.

- Hvis det finnes enkeltbarnehager som ikke gjør det, er det bra at det avdekkes og ryddes opp i, sier han.

- Hva tenker du om de syv barnehagene som har vesentlig lavere lønnsnivå?

- Det kan være mange grunner til det, blant annet ansienniteten til de ansatte, sier Iversen.

Les også: - Vi må innse at sosiale medier er selve livet

- Positivt med private

Ingrid Skjøtskift (H) fremmet på vegne av Høyre og Frp en formulering der de positive sidene ved private barnehager trekkes frem.

- De bidrar til et mangfoldig og variert barnehagetilbud i Trondheim, og dermed til at den enkelte familie i større grad kan velge tilbud som passer til sin livssituasjon og sine behov, sa Skjøtskift, som fikk støtte fra alle partier minus SV.

Ingrid Skjøtskift (H).

Skjøtskift mener de private har fått en omtale de kanskje ikke har fortjent.

- Det er uheldig om det etterlates et inntrykk av at Trondheim er ute etter de private, sa Skjøtskift i debatten.

Espen Aagøy Hegge (KrF) mente at det var grunn til å åpne tilsyn, men understreket at variasjonene mellom barnehagene var store også innenfor kommunal sektor. Geir Waage (Ap) sa:

- Private barnehager er grunnleggende positivt, og sørger for å gi oss full dekning, sa Waage.

Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet i Trondheim.

Utdanningsforbundet mener det må innføres et lovkrav som sikrer ansatte i private barnehager lønns- og arbeidsvilkår likeverdig med kommunale barnehager.

- Lønn er den største utgiftsposten, og tilskuddet til private barnehager forutsetter i dag at private tilbydere ikke bruker «vesentlig mindre» enn kommunale barnehager. De fleste private eiere har gode avtaler og ryddige forhold, det er de dårlige eierne som må endre praksis med strengere krav, skriver leder i Utdanningsforbundet i Trondheim Geir Røsvoll i en e-epost.

Les også: Dette betyr 2018-budsjettet for deg i kroner og øre