Jeg har den siste tiden vært en del hos fastlegen min, der har jeg snakket om samlivsbruddet med kona og tatt en del prøver ettersom jeg i lang tid har følt meg redusert. Nå i etterkant er jeg litt engstelig for hva som er skrevet etter disse konsultasjonene. Jeg ønsker også å se nærmere på prøvesvarene. Har jeg rett til det?

Pasientombudet svarer: Det er forståelig at du lurer på hva som er skrevet i journalen din og om du har tilgang til den. Fastlegen din og helsepersonell generelt har dokumentasjonsplikt. Det innebærer at det skal føres journal når du mottar helsehjelp hos blant annet fastlege og i sykehus. Det er også flere krav til journalens innhold, deriblant relevante og nødvendig opplysninger om deg og helsehjelpen. Dersom det står feil eller du er uenig i innholdet kan du rette en anmodning om sletting eller retting, slik problemstilling er det redegjort for i et tidligere innlegg fra pasientombudet.

I pasient -og brukerrettighetsloven gis du rett til innsyn og på særskilt forespørsel skal du motta kopi. Ved ønske om kopi kan du få et betalingskrav, dette skal ikke overstige 85 kroner etter dagens takst. Ved behov har du også rett til å få en enkel og kortfattet forklaring av faguttrykk og lignende i journalen.

Unntaksvis kan det nektes innsyn i opplysninger i journalen. Det er kun to grunnlag som gir unntaket virkning og det er for det første dersom det er påtrengende nødvendig for å hindre fare for liv eller alvorlig helseskade for pasienten. For eksempel kan det være tilfelle der det er diagnostisert en svært alvorlig somatisk sykdom samtidig som pasienten er inne i en psykisk ustabil periode.

Et annet eksempel kan være  når det er klart utilrådelig av hensyn til personer som står vedkommende nær. Et eksempel vil være hvor det er gitt opplysninger som bare kan stamme fra pårørende, og som kan gi grunn til frykt for represalier fra pasienten overfor de som har gitt opplysningene. Det må foreligge en reell fare for konsekvenser av et visst omfang for pasientens nærstående for at vilkåret anses oppfylt.

Disse begrensningene gjelder ikke journalen i sin helhet, men kun de aktuelle opplysningene for farevurderingen. Ved bruk av disse unntakene skal det nedtegnes i journalen og begrunnes.

Skulle du oppleve å bli nektet innsyn kan du klage inn avgjørelsen til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, på www.fylkesmannen.no

Har du behov for ytterligere informasjon, kontakt kontoret vårt for råd og veiledning.

Hilsen Lone Auganes, rådgiver, Pasient -og brukerombudet i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no