- Kuttene regjeringen gjorde i rettshjelpstiltakene er smålige, og viser at selv relativt små beløp kan gi store utslag, sier leder av justiskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiets Lene Vågslid.

Arbeiderpartiet reverserer regjeringens kutt på 15 millioner kroner i posten for rettshjelpstiltak og legger inn fem ekstra millioner når partiet fredag presenterer sitt alternative budsjettopplegg for neste år.

I tillegg styrker Arbeiderpartiet domstolene med 20 millioner kroner og legger inn 2 millioner kroner ekstra til lyd- og bildeoverføring.

- Der regjeringen svekker rettssikkerheten, styrker vi den, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne Lene Vågslid.

Frykter køer

Regjeringen hadde i sitt budsjettforslag lagt opp til et flatt såkalt ABE-kutt (avbyråkratisering – og effektiviseringsreform i statlig virksomhet) tilsvarende 12,1 millioner kroner for domstolene neste år.

Hele justissektoren skal ifølge regjeringen ta et ABE-kutt på 180 millioner neste år.

- Men køene i domstolene har økt betydelig som følge av regjeringens krav til kutt. Mens Stortingets mål er at sivile ankesaker skal behandles innen seks måneder har saksbehandlingen for eksempel i Borgarting lagmannsrett økt fra under 7 måneder sommeren 2016 til over 18 måneder, sier Vågslid.

Hun peker på at ankeforhandling i sivile saker i Borgarting lagmannsrett berammes nå til etter sommeren 2019.

- Den samme utviklingen ser man også i andre saker, sier Vågslid.

- Smålige kutt

Arbeiderpartiet vil også snu det kuttet på 15 millioner kroner regjeringen har varslet i tilskuddet til rettshjelpstiltak.

Dette er penger som går til frivillige aktører som eksempelvis Juss-Buss, Jusshjelpa og JURK.

- Et smålig kutt til ordninger som på frivillig basis hjelper de svakeste blant oss, sier Vågslid.

Arbeiderpartiet setter av til sammen 20 millioner kroner til posten for rettshjelpstiltak.

Vågslid er kritisk til regjeringens planlagte jus-kutt for neste år.

- Vi har en regjering som svekker politiet, ikke leverer på påtale, som kutter i rettshjelp og i domstolene. Dette vil ikke vi være med på. Dette er alle aktører som bør styrkes, ikke svekkes. Det handler om vanlige folks rettssikkerhet.