I kjølvannet av #metoo -skandalen som fortsatt rulles opp i USA der blandt andre Harvey Weinstein, Louis CK og Kevin Spacey er under etterforskning for seksuell misbruk, har ni danske kvinner stått fram i den danske avisen Politiken og fortalt om sine opplevelser hos Zentropa Studios. Filmstudioet som er Lars Von Triers eget produksjonsselskap nektet i første omgang å kommentere beskyldningene, men har nå sent ut et internt mail der ledelsen påtåar seg medansvar.

Mailen, som politiken.dk har fått tilgang til lyder som følger:

«Vi er meget berørte af sagen, og meget kede af, at der er personer, som har følt sig krænket eller chikaneret, mens de har arbejdet på Zentropa. På baggrund af den viden vi har nu, og det nye lys vores kultur bliver sat i, har vi iværksat en række initiativer.

Vi har alle været ansat på Zentropa i den periode, hvor de oplevede krænkelser har fundet sted. Dermed påtager vi os også et medansvar for de hændelser, som ansatte har oplevet som krænkend.»

Anklaget: Peter Aalbæk Jensen sammen med Harry Potter-skuespilleren Rupert Grint. Bildet er tatt ved en tidligere anledning og har ingenting med anklagene mot Jensen å gjøre.

Premiering for lengste kjønnshår

Det er grunnleggeren og den tidligere styreformann Peter Aalbæk Jensen som er gjenstand for anklagene. De ni kvinnene forteller til politiken.dk at Aalbæk Jensen ved flere anledninger ville «klemme på puppene og befale dem til å legge seg på fanget hans for å bli avstraffet».  Videre går anklagene ut på at Aalbæk Jensen har tvunger unge kvinnelige praktikanter til å bruke brystvorteklemmer og vaksinere grisene hans. Videre forteller kvinnene om andre nedverdige handlinger der Aalbæk Jensen har delt ut «premier» til de av praktikantene som har klart å kle seg naken raskest eller hvem som hadde de lengste kjønnshår, skriver The Guardian i dag.

Politiken er klar på at det er Peter Aalbæk Jensen og ikke Lars Von Trier selv som blir anklaget.

Under etterforskning

På mandag meldte det svenske filminstituttet i  Stockholm at de vurderer å stoppe all framtidig støtte til Zentropa som følge av ledelsens håndtering av saken.

Dagen etter mottok Politiken en skriftlig kommentar fra Europarådets filmfond, Eurimage, som har støttet Lars Von Triers kommende film «The House that Jack Built» med 500,000 euro. I denne kommentaren står det følgende:

«På grund af den alvorlige karakter af de informationer, som er fremlagt i artiklerne (i Politiken og Information, red.) vil vi i første omgang diskutere sagen med medlemmerne af vores Gender Equality Working Group, før vi vil bringe diskussionen videre til vores ledelse.»

Idioterne: I 1998 hisset Lars Von Trier på seg en en samlet filmbransje med den provoserende filmen «Idioterne». Filmen har i ettertid blitt stående som det mest tydelige eksemplet på Dogme 95 -manifestet.

Intern prosess i samarbeid med arbeidstilsynet

Ledelsen i Zentropa som består av Anders Kjærhauge, Rikke Ennis, Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth sier til Politiken at de nå vil sette i gang en prosess sammen med det danske arbeidstilsynet for å få i gang en vurdering av arbeidsmiljøet i Zentropa.

Zentropa ble startet i 1992 av Lars Von Trier og Peter Aalbæk Jensen. Selskapet har produsert over 70 filmer og ble kjent for sitt Dogme 95 -manifest der filmene «Idioterne», «Festen» og «Mifunes sidste sang» ledet ann. Selskapet produserte også en rekke hardcore pornografiske filmer og ble det første kommersielle mainstream-selskap til å gjøre dette.

Dette er langt fra første gang Zentropa kommer i medias søkelys på grunn av anklager om seksuell trakassering. Senest sist måned ble Lars Von Trier selv anklaget for dette av den islandske artisten Bjørk.