- Vi er positive til at Rotvollodden åpnes for boligbygging, sier kommunalråd Marek Jasinski (Ap).

Han vil også at det gamle sykehusbygget fra 1870-tallet kan tas i bruk til boliger og annen virksomhet. Men grønnstruktur som omreguleres til boliger, må erstattes med nytt grøntareal som forutsettes opparbeidet, slik at det blir tilgjengelig for offentligheten.

Da bygningsrådet i slutten av august fastsatte planprogram for detaljplanlegging av Arkitekt Ebbels veg 22, Rotvollodden, fikk Arbeiderpartiet med seg SV, Venstre og KrF på denne presiseringen, mot stemmene til Høyre og Frp. Bare Miljøpartiet De Grønne gikk imot å tillate boligbygging i området.

Høyre og Frp stemte for planene som Aha eiendom hadde fremmet og som går ut på å bygge 225 boliger, hvorav 60 i det gamle asylbygget.

Aha eiendom, ved daglig leder Pål Berg, truer med å skrinlegge planene om den nye bydelen Urbania. Først og fremst fordi prosjektet er møtt med stor motstand i lokalmiljøet, ikke minst fra Sjøveien huseierlag og Steinerskolen. Berg forhandler nå med to–tre andre utbyggingsselskaper som kan tenke seg å kjøpe eiendommen fra Aha eiendom. Men Berg utelukker ikke at de også kan inngå et samarbeid med andre store utbyggere.

Må behandles på nytt

Han sier at med vedtaket i bygningsrådet vil prosjektet måtte reduseres med om lag 3000 m² Aha eiendom ønsket å ta i bruk den gamle bygningsmassen på 17 000 m² til flere formål når NTNU på nyåret flytter lærerutdanningen til Kalvskinnet.

Kommunalråd Jasinski presiserer at bygningsrådet må behandle prosjektet på nytt når de endelige planene måtte foreligge, men i prinsippet er det åpnet for boligbygging nord for den eksisterende bygningsmassen.

- Bygningsrådet har ikke tatt stilling til antall boliger eller byggehøyde. Men det må bli en varsom boligbygging, som tar hensyn til at det ligger i et friluftsområde nært sjøen.

Ikke for mange boliger

- Er det av betydning hvem som står for utbyggingen?

- Nei, det er uinteressant. Utbygger må uansett forholde seg til politiske vedtak. Det må ikke presses inn for mange boliger og de må tilpasses området rundt. Dette kan bli et kjempefint område når det er ferdig utbygd.

- Aha eiendom truer med å stoppe vedlikeholdet av den gamle bygningsmassen?

- Det verneverdige bygget bør ikke bli stående tomt og forfalle. Å innrede bygget til boliger i kombinasjon med kontorer og diverse aktiviteter kan være en god løsning, sier Jasinski, som skjønner innbyggere som i utgangspunktet vil presse inn flest mulig boliger.

Et spennende prosjekt

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier Høyre og Frp stemte for planene slik de ble fremmet av Aha eiendom.–Dette er et spennende prosjekt og en super måte å utnytte det eksisterende anlegget på. Vi sa derfor ja til forslaget, som ble lagt på bordet. Men det er viktig å understreke at man ennå er i en tidlig fase av planleggingen.

Kommunalråden synes det er synd hvis prosjektet ikke blir realisert og det gamle bygget blir stående tomt.–Man må ha en viss utnyttelse av tomta for at prosjektet skal bli bærekraftig og hvis noen skal våge å satse, sier Skjøtskift.

Kommunalråd Erling Moe (V) sier at Rotvollodden er et fint område for boliger og i tråd med kommunens fortettingspolitikk.

- Men om det bli bygd boliger der, vet vi jo ikke i dag. Det er utbygger som sitter med nøkkelen, sier Moe. Han understreker at det må tas hensyn til grønnstrukturen.

Overbygd torg

I hovedbygget ser Aha eiendom for seg at det foruten leiligheter, kan gis plass til administrasjon, gjesterom, festlokaler, tannlege, legekontor, fysioterapi, kontorlokaler og en liten nærbutikk.

Området vil holdes åpent for allmennheten. I gårdsrommet mellom de gamle bygningene har Eggen arkitekter tegnet et torg med glassoverbygg. Der kan håndarbeid, Urbanias egne gårdsprodukter og Steinerskolens produkter selges. Et område med parsellhage kan benyttes også av folk som ikke bor på stedet.

Videre planlegges bryggerivirksomhet i kjelleren med kafé eller restaurant. Spa, solarium, treningssenter, vanngym, svømmebasseng, frisør, fotpleie, aerobic og kino er man heller ikke fremmed for å gi plass til.

Positiv: Kommunalråd Marek Jasinski (Ap) ønsker boligbygging på Rovollodden. Foto: Morten Antonsen
Positiv: Kommunalråd Erling Moe (V) ønsker boligbygging på Rotvollodden. Foto: Christine Schefte
Positiv: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) ønsker boligbygging på Rotvollodden. Foto: Morten Antonsen
Asylet: Aha eiendom ville bygge om det gamle sykehuset på Rotvoll fra 1872 til Urbania, her representert ved Pål Berg (t.v.) og Alf-Egil Bogen. Foto: jens petter søraa