Første møte for det nye sentralstyret gikk av stabelen denne helgen, og der sitter altså det unge brødreparet fra Nord-Trøndelag.

De to er lidenskapelig opptatt av alt fra narkotikapolitikk til dobbeltspor og kvoteflyktninger.

- Jeg kan si det samme om norsk narkotikapolitikk som jeg kan si om min movemberbart: Den er totalt mislykket, sier lillebror Lars.

Les også: - Venstre må utnytte vippeposisjonen

- Ikke fri flyt

Unge Venstre ønsker altså å avkriminalisere all narkotika, men regulere det strengt, avhengig av hvilket stoff det gjelder.

- Hasj kan selges på et slags vinmonopol, eller «weed-monopol». Kokain og heroin kan fås på blåresept. Norge har hatt samme narkotikapolitikk lenge uten å se positive resultater, verken for tunge rusmisbrukere eller for ungdom som bruker det en gang iblant. Blir du tatt, kan det ødelegge livet ditt, sier Lars.

Han ønsker ikke «fri flyt», og mener det i realiteten er tilhengerne av narkoforbud som støtter dette:

- Mange steder er det i dag lettere for ungdom under 18 år å kjøpe hasj enn alkohol. De som selger narkotika på gata i dag, tar ingen hensyn til kjøperens alder eller styrken på stoffet.

Og det politiske landskapet er i ferd endre seg. SV gikk tidligere i år inn for å avkriminalisere besittelse av brukerdoser, mens MDG og Venstre vil avkriminalisere narkobruk.

- Det ser mer lovende ut enn på lenge, mener Lars, som sympatiserer med de mange, tunge rusmisbrukerne.

- Og så kommer jeg fra bygda i Nord-Trøndelag, der det florerer mye stoffer. Jeg kjenner unge folk som har blitt tatt med hasj, og som dermed har fått politiet på dør og prikk på rullebladet. Slikt ødelegger for deres fremtid, dessverre.

Lillebroren: - Jeg kan si det samme om norsk narkotikapolitikk som jeg kan si om min movemberbart: Den er totalt mislykket, sier Lars Øye Brandsås (19).

Flere flyktninger

Storebroren, Knut Øye Brandsås, sitter i kommunestyre i Inderøy kommune og er andre vara til Stortinget. Å sikre utflyttingen av flere statlige arbeidsplasser er en av hans kampsaker. Venstre vil allerede blant annet flytte deler av Landbruksdirektoratet til Steinkjer.

- Det må være attraktive arbeidsplasser i distriktet som ungdom som studerer i byene, kan flytte hjem til. Man må ikke bli «fanget» i storbyen, sier Knut, som selv studerer politisk økonomi ved NTNU. Lillebroren går på folkehøyskole, Nansenskolen på Lillehammer.

I statsbudsjettet for 2018 har regjeringen foreslått å ta imot 1120 kvoteflyktninger, men Unge Venstre og andre ungdomspartier mener tallet må betraktelig opp.

- De er de mest sårbare, ofte mer sårbare enn de som kommer til Norge på egen hånd. Som lokalpolitiker merker jeg også at kommuner trenger flere flyktninger. Vi har bygget opp kompetanse og bygd om en fløy på sykeheimen for å ta imot enslige mindreårige, men nå får vi ikke så mange som vi ønsker, sier Knut.

Storebroren: Knut Øye Brandsås (21) er kommunepolitiker i Inderøy, andre vara til Stortinget og sentralstyremedlem til Unge Venstre.

Dårlig valg i år

Venstre gjorde et meget dårlig valg i Nord-Trøndelag, med bare 2,2 prosent i høst, en nær halvering fra 2013. Likevel sikret stortingspolitiker André Skjelstad (V) seg en ny periode, på utjevningsmandat. Lars forklarer valgnederlaget:

- Det er enkelt og greit at vi ikke hadde en god nok prosess for hvilke saker vi skulle bruke. Skjelstad presset veldig på for at kommunereform var en god sak. Jeg er enig i at kommunereformen trengs, og det er riktig å ta kjipe avgjørelser som er nødvendige. Men å fronte det så sterkt, var ikke smart. Vi burde heller tatt saker som å beholde sykehuset i Namsos, mener Lars.

Hans drøm er å komme inn på Stortinget.

- Veien dit kan være lang eller kort. Så blir det nok kniving med broren min, da, siden vi kommer fra samme fylke og har samme ambisjoner, sier lillebroren.

De to håper Venstre går inn i regjering.

- Det kan redusere en del av Høyre og Frp sin makt, og vi kan få bedre eierskap til seirene våre. Vi merker jo nå at regjeringen tar en del av kreditten for dem, sier Lars.

- Og tror du dere går i regjering?

- Jeg frykter at vi velger ikke å gjøre det, men Unge Venstre kommer til å pushe på, avslutter han.

Les også: Jon Gunnes tar over etter Abid Raja

PS: Skjelstad mener ikke han frontet kommuenreform i valgkampen, men at de forsøkte å ha skole og klima som tema, også i Nord-Trøndelag. - Men så kom vi selvsagt ikke unna kommunereformen, sier Skjelstad.