Trøndelag politidistrikt gikk søndag kveld ut i mediene og etterlyste et offer for en «alvorlig straffesak». Mannen ble til slutt funnet – skadd. Politiet ville imidlertid ikke si mye om bakgrunnen for etterlysningen.

- Målet hans var å ta livet av noen

Mandag åpner politioverbetjent John Ola Volden opp, og forteller om bakgrunnen for den spesielle etterlysningen. For politiets del startet det hele med at en mann i midten av 20-årene meldte seg for en patrulje på Solsiden natt til søndag. Han fortalte da at han hadde slått en person i hodet med øks.

Politioverbetjent John Ola Volden ved Sentrum politistasjon i Trondheim opplyser at en mann er siktet for drapsforsøk etter at han skal ha slått en annen mann med øks natt til søndag. Foto: Rune Petter Ness

- Mannen har i avhør forklart at han kom med tog fra Oppdal til Trondheim lørdag kveld. Målet hans var å ta livet av noen, ifølge ham selv. Han gikk rundt i byen i mange timer og lette etter et offer. Han var blant annet ved Nidarosdomen og Trondheim Sentralstasjon. Han gikk der det var mørkt og lite folk, sier Volden.

Ved Solsiden skal mannen ha sett seg ut en mann som var beruset, opplyser Volden.

- På et industriområde ikke langt fra Leos lekeland på Lade slo han øksa i hodet på ham. Han gikk deretter til Solsiden, hvor han fortalte en politipatrulje hva han hadde gjort. Han hadde da øksa med seg, sier Volden.

Fant ikke offer

Etterpå påviste mannen åstedet, men der lå det ikke noe offer. Politiet fant imidlertid blod.

- Det var derfor vi søndag gikk ut i mediene og etterlyste en person som var utsatt for en straffbar handling, og sendte ut sms-varsel til folk på Lade via Trondheim kommune. Vi fryktet at han lå hardt skadd ute eller i en leilighet, sier Volden.

Dette var bildet politiet gikk ut med søndag kveld, da de etterlyste offeret for det angivelige økseangrepet. Denne mannen er nå innlagt ved St. Olavs hospital Foto: Overvåkingsbilde

Den fornærmede mannen i slutten av 30-årene meldte seg selv til politiet etter å ha fått med seg etterlysningen søndag kveld. Det viste seg at han hadde tatt seg hjem etter den alvorlige hendelsen.

- Han er avhørt og har vært på sykehuset til undersøkelser, sier Volden.

Politiadvokat Monica Grøtte Estenstad ved Trøndelag politidistrikt opplyser at mannen har fått påvist hjerneblødning. Han ble trolig slått med øksehammeren og ikke eggen, mener politiet.

Politiadvokat Monica Grøtte Estenstad begjærte den siktede mannen fengslet i fire uker i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Foto: Mariann Dybdahl

- Så vil den videre etterforskningen avdekke om fornærmede har flere skader, sier hun.

Ba om varetektsfengsling

Mannen i 20-årene, som har forklart seg om volden, er siktet for drapsforsøk og ble fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett klokken 13.00. Han erkjente skyld i retten.

Politiadvokat Grøtte Estenstad begjærte den siktede mannen varetektsfengslet i fire uker og begrunnet dette i gjentagelsesfare. Dette fikk hun medhold i av tingrettsdommeren. Mannen samtykket i tillegg til fengsling i fire uker.

- Tvil om tilregnelighet

Etter pågripelsen natt til søndag ble det gjennomført en såkalt prejudisiell observasjon av siktede. Det var psykiater Michael Setsaas som gjennomførte denne. I rettsmøtet mandag ble hans rapport et tema.

- Setsaas mener det er tvil om tilregnelighet. Det vil derfor bli begjært en full judisiell observasjon av siktede. Dette vil bli prioritert, sier Grøtte Estenstad.

Advokat Frode Wisth er den siktede mannens forsvarer. Han opplyser at mannens handling i helga var et rop om hjelp.

Advokat Frode Wisth, som forsvarer siktede, opplyser at mannens handling natt til søndag var et rop om hjelp.

- Han har ikke følt at han har fått hjelp tidligere, så dette var et rop om hjelp - og jeg mener han må få hjelp. Det var ikke noen forbrytersk hensikt som lå bak det som skjedde, sier Wisth til Adresseavisen.

- Fikk ideen forrige helg

Ifølge fengslingskjennelsen har den siktede mannen forklart til politiet at fikk ideen om å slå noen med øks forrige helg. Han hadde med seg øksa fra Oppdal, og gikk rundt i Trondheim sentrum i nærmere fem timer for å finne et offer han kunne slå uten å bli oppdaget på stedet. «Drapforsøket synes på bakgrunn på denne bakgrunn å være nøye planlagt», heter det i kjennelsen.

Det mener også politiet.

- Når du reiser fra Oppdal til Trondheim med øks og har tenkt på å ta livet av noen i en ukes tid - da er det en nøye planlagt beslutning, sier Grøtte Estenstad.

Politiet mener at økseangrepet natt til søndag skjedde like før klokken 02.00.

- Vi lurer på om den siktede kan ha kontaktet andre personer før dette, og kunne tenkt oss å komme i kontakt med vitner han eventuelt har hatt kontakt med, sier politioverbetjent Volden.

Han opplyser at mannen var spesielt kledd.

- Han hadde på seg rød genser, hvit shorts, brune eller mørke sko og grå caps. Han gikk med to hunder i bånd. Om noen vært i kontakt med ham, så kan de ringe politiet på telefon 73489400, sier Volden.