I lunsjpausen på jobb ble det snakket om kjernejournal og det var ulike synspunkt for hva den innebærer. Hvordan fungerer kjernejournalen og hva betyr det for meg at jeg har en slik?

Pasientombudet svarer: Du har spørsmål rundt nasjonal kjernejournal. Dette er forholdsvis nytt, men nå skal alle ha tilgang til kjernejournal. Kjernejournalen er et helseregister som kommer i tillegg til de ulike journalene du har hos forskjellige behandlere som har gitt deg helsehjelp. Kjernejournalen skal gi rask tilgang til viktig informasjon om pasienten. Dette betyr deling av pasientens helseopplysninger på tvers av virksomheter og nivåer i helsevesenet slik at helsepersonell ser de samme opplysningene uavhengig av om de jobber som fastlege, på sykehus eller ved legevakten.

Kjernejournalen inneholder informasjon om legemidler, kritiske sykdommer, alvorlige allergier, besøkshistorikk, nærmeste pårørende, fastlege og egne registreringer. Det er i hovedsak fastlege eller annen behandlende lege som kan registrerer viktige opplysninger i samråd med pasienten.

Journalen skal benyttes ved tjenstlig behov av aktuelt helsepersonell. Leger og sykepleiere i spesialisthelsetjenesten, helsepersonell ved legevakt, AMK og fastlegen har tilgang uten å innhente samtykke. Andre grupper helsepersonell må innhente samtykke.

Du kan selv bestemme hvordan du ønsker å disponere kjernejournalen din, du kan både begrense tilgangen via helsenorge.no og reservere deg fra å ha kjernejournal. Videre kan du sperre hele eller deler av kjernejournalen for innsyn fra helsepersonell, samt at du kan blokkere et navngitt helsepersonell, da må du kontakte 800HELSE(800 43 573)

Som du ser er kjernejournalen ment som et virkemiddel for å sikre korrekt og nødvendig behandling i akutte situasjoner hvor tid er en viktig faktor. Fordelen er at du kan styre mye av innholdet slik at du kun gjør tilgjengelig det du synes er relevant, dermed deler du ikke informasjon som du ønsker å holde privat.

Jeg anbefaler deg å logge deg inn og få oversikt over hva som er registrert, og i samråd med fastlege registrere inn aktuelle opplysninger. For mer informasjon, se www.helsenorge.no og søk på kjernejournal. Har du behov for mer informasjon, kan du kontakte kontoret vårt for råd og veiledning.

Hilsen Lone Auganes, rådgiver ved Pasient -og brukerombudet i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no