Trøndelag redder verden

- Ingen jobb uten fagbrev eller høyere utdanning

Robotene tar over jobben med fiskeskjæring og filetering. Nå trenger sjømatnæringen teknikere, ingeniører, biologer og folk som kan industriell matproduksjon.

Dette er framtida: Mariel Kjønnøy (t.v.) skal bli fiskehelsebiolog og går på akvakulturlinja, Odin Østmark Sivertsen går på linja for fiske og fangst og tenker seg et liv på båt. Markus Haug går akvakultur. Han har hatt sommerjobb på Salmar. - En uke på og en uke av. Helt perfekt, sier han. 

Utdanning er framtida for norsk sjømat. I 2050 kommer sjømatnæringen til å trenge 38 000 flere arbeidstakere enn i dag, viser beregninger Sintef har gjort for Hitra-Frøya, Fosna-Folket og Adresseavisen. Om 33 år vil hele 44 000 mennesker være sysselsatte i jobber knyttet til mat fra havet. 17-åringene Markus, Mariel og Odin på den videregående skolen på Frøya er blant dem.