Torsdag i forrige uke fikk Bjørnar og Ann Cathrin Torjussen beskjed om at Møller barnehage på Heimdal kan bli nedlagt våren 2018.

- Vi har satset rubbel og bit for at barna våre skal få den hjelpen de trenger. Spisskompetansen i Møller barnehage er verdt sin vekt i gull. Dette kan umulig være godt nok gjennomtenkt, sier de to.Les også: Miriam (8) får ikke lære å snakke med lillesøsteren

Ekteparet kommer fra Narvik og har tre barn. Både Benjamin (7) og Bjørnar Jr. (3) ble født døve, mens Brage (5) har hørsel.

Oppgitt: Familien Torjussen fortviler over at Møller barnehage kan bli nedlagt. Søndag laget de pepperkakehus. Mor Ann Catrin og far Bjørnar pynter sammen med barna Brage (fra venstre), Bjørnar Jr. og Benjamin. Foto: HÅVARD JENSEN

- Som alle andre som opplever å få et hørselshemmet barn, ble vi rimelig satt ut og reagerte med apati og fornektelse. Videre oppdaget vi at systemet rundt oss i Narvik, med PPT-tjenesten og Statped, hadde lite kunnskap om emnet. Benjamin fikk aldri barnehageplass, for ingen hadde kompetanse på døve barn, forteller foreldrene.

Ofret alt for barna

Etter hvert flyttet familien til Hamarøy. De tenkte det var lettere å få tilrettelegging i en mindre kommune, men heller ikke der fikk de den hjelpen de trengte. Kommunen greide ikke å hente inn riktig kompetanse, og etter to år ga de opp og bestemte seg for å flytte sørover.Les også: Vi er ikke vant til at tegnspråk blir sett på som noe positivt, så støtten fra barnehagen varmet

28. mars i år besøkte de Møller barnehage på Heimdal. Barnehagen hadde alle de tilbudene de lenge hadde ønsket seg. Der og da bestemte de seg for å flytte til Klæbu.

- Vi hadde opparbeidet oss et godt liv i Nord-Norge og har mye familie der, men valgte likevel å flytte fra alt, av hensyn til barna. Derfor føles beskjeden fra Trondheim kommune og Statped som et skikkelig ballespark, som om alt vi har gjort er bortkastet, sier Bjørnar.

Ann Cathrin har en sønn på 17 år fra et tidligere forhold som også ble igjen i Narvik.

- Vanvittig utvikling

I dag går både Bjørnar Jr. og Brage i barnehagen. Brage slik at han kan lære seg å kommunisere med sine brødre på tegnspråk, mens storebror Benjamin går på Møller skole. Foreldrene sier ungene har hatt en vanvittig utvikling siden de begynte å få tilrettelagt opplæring.

- Bjørnar Jr. hadde ikke noe språk da vi flyttet hit. Nå har han et enormt ordforråd på tegnspråk, samtidig som han er i trygge rammer i en barnehage som vet hva de holder på med. Tar de bort det, tar de fra ham alt, sier foreldrene.

Møller barnehage drives i dag av Statped, en spesialpedagogisk støttetjeneste for kommuner og fylkeskommuner. Ettersom det er kommunenes ansvar å drive barnehager, har Statped vært i samtaler med Trondheim kommune med tanke på at de skal overta driften.

Kommunen vil ikke overta

I et foreldremøte sist torsdag ble det informert om at Trondheim kommune ikke er interessert i å overta barnehagen. Men kommunen bekrefter at de har kapasitet til å motta alle barna, både de som bor i kommunen og barna fra andre kommuner. Hvordan tilbudet til slutt blir, er noe Trondheim kommune arbeider med.

Statpeds direktør Tone Mørk bekrefter at de er i dialog med kommunen, men understreker at endringen ikke vil skje på bekostning av tilbudet til ungene i dag. Miljøet blir ikke borte, men kommunen har sagt seg villig til å overta ansvaret, sier hun.

- Vi jobber tett med kommunen for å finne et forsvarlig faglig nivå på de tjenestene disse barna trenger fremover. Jeg har forståelse for at foreldrene er redde for at de ikke skal få et like godt tilbud, men de trenger ikke å bekymre seg. Statped slipper ikke denne saken før vi har en enighet om at et godt tilbud videreføres, sier Mørk.

Hun vet ikke når situasjonen rundt barnehagen blir avklart, men forsikrer følgende:

- Trondheim vil fortsatt være et knutepunkt for det hørselsfaglige arbeidet og tegnspråk.

Adresseavisen har gjentatte ganger forsøkt å få kommentarer fra flere i Trondheim kommune. Verken oppvekstdirektør Camilla Trud Nereid eller noen av de andre har svart på våre henvendelser.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter