Halvert sykefravær På to år har sykefraværet ved Ilevollen helse - og velferdssenter gått ned fra 16 til 7,5 prosent. - Vi har lyktes med å implementere helhetlig ledelse ved Ilevollen. Forskning viser at ansatte har behov for å bli sett og bekreftet, sier enhetsleder Alice Røssnes Ødegaard. Til høyre den ene av to avdelingssykepleiere ved sykehjemmet, Vibeke Ansnes. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen

Det er tid for formiddagsmat på Ilevollen helse – og velferdssenter, men denne dagen får de uvant selskap: En etter en ankommer byens politikerelite, sju representanter fra samarbeidspartiene, med ordfører Rita Ottervik i spissen. De skal presentere årets budsjett, men først vil ordfører Ottervik gjerne intervjue noen av de ansatte om den nye ordningen med avdelingssykepleiere og de såkalte postvaktene, som skal avlaste helsepersonalet med praktisk arbeid. De bekrefter at ordningene gir helsepersonalet mer tid til brukerne. Sykehjemmet er et godt egnet utstillingsvindu: På to år er også sykefraværet halvert fra 16 til 7,5 prosent.

I budsjettet for 2018, plusser politikerne på 18,5 millioner på rådmannens forslag - slik at målene i eldreplanen holdes. Til sammen skal de bruke 37 millioner kroner mer på eldreomsorgen enn i 2017.

- Deles på alle

I en krok ved et av de store vinduene sitter Willy Waaden (85) og Karin Lauvsnes (87). De trives godt i hverandres selskap, men de klarer ikke å høre hva politikerne snakker om. Waaden har jobbet i hotell – og restaurantbransjen hele livet og har reist mye i jobben. Kokkelæra fikk han på Hotell Phoenix. Da han havnet på Ilevollen for sju år siden, ble det en overgang.

- Nå trives jeg godt her. Personalet er hyggelig, de gir god pleie. Vi får også fin underholdning her. Jeg har eget rom og bad, helt fantastisk.

- Nå gir politikerne 18,5 millioner mer enn rådmannen til eldreomsorgen, hva tror du om det?

- 18 millioner hit? Ikke det, nei. Det blir jo ikke så mye når det skal deles på alle da, konstaterer Waaden.

Karin Lauvsnes er ekte Drammens-jente, men havnet på Bakklandet etter å ha giftet seg med en trønder. Etter et stygt fall kom hun til Ilevollen etter et opphold på St. Olavs og Øya helsehus.

- Vi trives veldig godt her, ja. Men det er for lite folk som jobber her. Jeg kan ordne meg selv, men det er mange som ligger og roper i senga til de ansatte får tid til å komme. Jeg sier til de ansatte: Dere er så slitne, jeg har ikke samvittighet til å be om hjelp. Da sier de bare: Det er klart vi skal hjelpe deg, du må bare spørre. Det er mange som taper seg dag for dag her, selv føler jeg det nesten motsatt. Jeg er sprekere nå enn da jeg kom, smiler Lauvsnes, som har et større strikkeprosjekt på gang: Elleve oldebarn er blant dem som skal få sokker og sjal.

KOMMENTAR: To skritt tilbake, og to skritt fram

Ser lyst på fremtiden

- Hvilket råd vil dere gi til politikerne?

- Skaff mere folk! De som er her kan ikke jobbe hardere enn de gjør, sier Lauvsnes.

- Sjøl gruer jeg meg til å havne på sykehjem, men dette høres tross alt ikke så ille ut?

- Det kommer jo an på hvor du havner. Det skulle vært flere plasser som Ilevollen i Trondheim. Men jeg ser lyst på fremtiden, jeg planlegger å leve til jeg blir 100. Hvordan er det med deg, Willy? Føler du deg kanskje litt sykere enn meg?

- Neeei, det vet jeg ikke. Men jeg har jo jobbet hardt hele livet, det har vært et stress. Men hodet er klart. Det sitter godt på skaftet, føler jeg, smiler Willy Waaden.

Halvert sykefravær På to år har sykefraværet ved Ilevollen helse - og velferdssenter gått ned fra 16 til 7,5 prosent. - Vi har lyktes med å implementere helhetlig ledelse ved Ilevollen. Forskning viser at ansatte har behov for å bli sett og bekreftet, sier enhetsleder Alice Røssnes Ødegaard. Til høyre den ene av to avdelingssykepleiere ved sykehjemmet, Vibeke Ansnes. Foto: Håvard H. Jensen

LES OGSÅ HØYRES BUDSJETT: - På tide vi kvitter oss med tvangstrøya

OG HER ER FRP'S FORSLAG: Kraftige kutt i kunst, kultur og klima

- Kompetanseløft viktig

Enhetsleder Alice Røssnes Ødegaard sier sykehjemmet har innført det de kaller helhetlig ledelse. Det innebærer at lederteamet er til stede og tilgjengelig for brukere, pårørende og ansatte. Avdelingssykepleierne jobber derfor 20 prosent av arbeidstiden på kveld og helg.

- Vi har lyktes med å implementere helhetlig ledelse ved Ilevollen. Forskning viser at ansatte har behov for å bli sett og bekreftet, og derfor gjennomfører vi blant annet utviklingssamtaler med alle ansatte i løpet av året. Dersom de ansatte føler at de får utvikle seg i yrket, at de kan ta videreutdanning – ja, da blir det lettere å rekruttere nye helsearbeidere. Et kompetanseløft er viktig for å rekruttere og beholde nye sykepleiere. I tillegg krever samhandlingsreformen at sykehjemmene har riktig kompetanse på riktig sted: Mange av dem som kommer rett fra sykehuset er veldig syke, og det forutsetter at vi har sykepleierfaglig kompetanse på enheten, understreker Ødegaard.

- Willy og Karin sier dere er for få som jobber her?

Avdelingssykepleier Vibeke Ansnes smiler.

- Vi ønsker alltid flere ansatte for beboerne. Derfor er ordningen med postverter bra, da kan pleierne være mer til stede for beboerne, sier hun.