- Budsjettet vi legger frem i dag er godt og trygt. Vi prioriterer barn og eldre, og løfter frivilligheten.

Slik innledet ordfører Rita Ottervik da sentrum-venstrepartiene (Ap, MDG, Sp, V, KrF, SV og PP) mandag la frem sitt forslag til budsjett for 2018 og økonomiplanen 2017-2021. Foran beboere og ansatte på Ilevollen helse- og velferdssenter redegjorde hun og samarbeidspartnerne for budsjettet, som vil bli vedtatt av bystyret i midten av desember.

Ny norm i barnehager

Hovedtrekkene viser at eldreplanen gjennomføres som planlagt, og at skolen får mer penger. Men partiene kutter også investeringsbudsjettet med hele 780 millioner kroner for hele perioden.

Under rådmannens budsjettfremleggelse i september var det flere snakkiser. Men den største var at rådmannen ville redusere lærertettheten i ungdomsskolen for å ansette 160 flere i barnehagen. Bakgrunnen er at regjeringen har foreslått en ny bemanningsnorm for barnehager fra 1. august 2018. Den nye normen, sammen med flere ettåringer med lovfestet plass, var beregnet til å koste over 47 millioner kroner mer neste år. 18 millioner av disse ville rådmannen ta fra skolen.

LES KOMMENTAR: «Kunsten er å skape en god balanse mellom lillebror og bestemor. Det har ikke rådmannen klart i sitt budsjettforslag»

- Vil ta lenger tid

Den "byttehandelen" vil ikke de sju partiene være helt med på. I stedet legger de inn 18,5 millioner kroner i 2018, økende til 31 mill. i 2019, som går til mellomtrinnet og ungdomsskolen. Samtidig setter de av ​26​ ​millioner​ ​kroner​ ​til barnehagen​ ​neste​ ​år, ​samtidig​ ​som​ ​spesialpedagogikken​ ​i​ ​barnehagene​ ​styrkes (5 mill.)​ ​og ekstra​ ​pedagogbemanning​ ​i​ ​utebarnehagene​ ​opprettholdes.

De millionene som mangler mener partiene ikke det er behov for i barnehagene neste år.

- Vi er forberedt til ta bemanningsnormen, men vi mener den vil ta lengre tid enn det rådmannen legger opp til. Derfor har vi redusert opptrappingen noe, sier gruppeleder i Ap, Geir Waage.

37 mill. mer til eldreomsorg

Rådmannen ville også stramme inn på satsingen på eldreplanen. Igjen fikk han motbør, og samarbeidspartiene dobler rådmannens forslag. Neste år skal det derfor brukes 37 millioner kroner mer på eldreomsorg enn i 2017.

- Hvor mange stillinger dette betyr er vanskelig å si. Vi ber rådmannen legge fram en sak til politisk behandling første kvartal 2018 om fordeling av midlene, sier Waage.

LES OGSÅ HØYRES BUDSJETT: - På tide vi kvitter oss med tvangstrøya

OG HER ER FRP'S FORSLAG: Kraftige kutt i kunst, kultur og klima

I rute til 220 nye stillinger

Da rådmannen la frem sitt kutt uttrykte ledelsen i sykepleierforbundet at det var et slag i trynet, og at det var bedre å være digital enn pasient i kommunen.

- Vi håper det vi legger frem føles som skritt i riktig retning. Det er umulig å få en eldreomsorg som alle mener er bra nok. Men vi må hvert år jobbe for nok ressurser. Det blir flere eldre med sammensatt sykdomsbilde. Vi er nødt til å tenke smart, og ansette flere, sier Waage.

Da samarbeidspartiene ble enige etter valget for to år siden lovet de 220 nye stillinger til økt grunnbemanning på sykehjemmene innen 2019.

- Det er vi i rute på, lover Ottervik.

Rita Ottervik, Geirmund Lykke (KrF) og Morten Kokaas (PP) under budsjettfremleggingen. Foto: Håvard H. Jensen

KOMMENTAR: To skritt tilbake, og to skritt fram

Mer til psykisk helse og rus

I tillegg til de store pengene, er det flyttet millioner til mange andre poster:

* Gratis kjernetid 4. trinn ved Lilleby, Kolstad og Saupstad

* Barnas stasjon: 1.mill.

* Psykisk helse- og rus: 6,5 mill. i 2018 og 12,4 mill. i 2019. Det er ikke bestemt hvordan midlene fordeles. Men kokk ved Gryta skal særskilt vurderes.

* Skolehelsetjeneste: 3,2 mill. Dette fører blant annet til utvidelse av åpningstiden.

* Dagsverket: 1 mill.

* Korps: 1 mill.

I tillegg kommer lekkasjene fra forrige uke om 360 nye plasser på kulturskolen de neste to år, samt opptrapping av klimabudsjettet.

Skyver på investeringer

For å få midler til å unngå kutt i skole og for de eldre, vil partiene blant annet skyve på investeringer. I hele perioden til 2021 er det kuttet investeringer for 780 millioner kroner.

- Det handler om å ha en realistisk investeringsramme for perioden. Vi ser i 3.kvartalsrapport i år at vi egentlig ikke trengte å ta opp 600 millioner kroner i lån. Vi ønsker en mer edruelig plan. Det betyr igjen at låneopptaket reduseres betraktelig, forklarer Waage.

I 2018 reduseres overføringene fra drift til investeringer med 14 mill. grunnet lavere låneopptak. I tillegg tas det cirka 11 mill. fra statsbudsjettbufferen.

Usikkert rundt fotballhall

Her er noen andre investeringer som utsettes.

* Persaunet: 23 mill. (2018)

Dette er tenkt å brukes til vei som ikke er ferdig. Derfor tas pengene ut.

* Granåsen: 130 mill.

Det gjelder Smistadbrua og fotballhall.

- Fotballhall er nødvendig, men vi må finne en løsning og samarbeid på hva som kan samfinansieres. Kommunen kan ikke bygge alt der oppe, sier Waage.

I tillegg handler det om Smistadbrua hvor investeringen er kuttet med 30 mill. fordi det ikke er klart hvordan veien under blir.

* Tempe/Sluppen/Sorgenfri: 114,6 mill.Sentrum-venstrepartiene​ ​legger​ ​til​ ​grunn​ ​at​ ​det​ ​ikke​ ​blir​ ​utbygging​ ​i​ ​Tempe/Sluppen/ Sorgenfri-området​ ​før​ ​tidligst​ ​i​ ​slutten​ ​av​ ​perioden.​ ​Det​ ​er​ ​lagt​ ​inn​ ​investeringer​ ​i​ ​perioden​ ​på samlet​ ​141​ ​millioner​ ​kroner.​ ​114,6​ ​millioner​ ​av​ ​dette​ ​tas​ ​ut​ ​av​ ​økonomiplanen.​ ​Det​ ​er​ ​naturlig å​ ​vente​ ​på​ ​kommunedelplanen​ ​for​ ​området.​ ​Det​ ​forutsettes​ ​statlige​ ​midler​ ​gjennom Miljøpakken​ ​for​ ​å​ ​bygge​ ​ut​ ​løsninger​ ​for​ ​kollektivtrafikken,​ ​gang​ ​og​ ​sykkel,​ ​i​ ​området.

* Strategisk​ ​kjøp​ ​formålstomter:​ ​200​ ​mill.

​Det​ ​vises​ ​i​ ​den​ ​sammenheng​ ​til​ ​at​ ​kommunen​ ​har​ ​en ubenyttet​ ​pott​ ​på​ ​200​ ​millioner​ ​kroner​ ​avsatt​ ​til​ ​kjøp​ ​av​ ​tomt​ ​på​ ​Brøset. Sentrum-venstrepartiene​ ​åpner​ ​for​ ​at​ ​disse​ ​midlene​ ​kan​ ​benyttes​ ​til​ ​annet​ ​strategisk tomtekjøp​ ​i​ ​planperioden.

* Valøya​ ​tomteutvikling: 50​ ​millioner​ ​i periodenValøya​ ​tomteutvikling​ ​er​ ​ikke​ ​politisk​ ​behandlet​ ​og​ ​tas​ ​ut​ ​av​ ​økonomiplanen​​ ​​inntil​ ​videre.

* Sesam-prosjektet: 265​ ​mill. i hele perioden

Sesam-prosjektet​ ​er​ ​ikke​ ​politisk​ ​behandlet.​ ​Det​ ​skal​ ​avklares​ ​hvem​ ​som​ ​skal​ ​stå​ ​for​ ​en eventuell​ ​utbygging​ ​i​ ​Trondheim.​ ​Det​ ​er​ ​ikke​ ​aktuelt​ ​med​ ​byggestart​ ​i​ ​2018.

* Trondheim​ ​stasjonssenter​ ​parkeringskjeller: 20​ ​mill. i 2018

De 20 mill. lå inne, men under annet budsjettpunkt.

Det påpekes at det kan ​være​ ​aktuelt​ ​å​ ​finansiere​ ​flere av disse prosjektene ​i​ ​framtiden,​ men​ ​det​ ​må​ ​skje som​ ​en​ ​følge​ ​av​ ​politiske​ ​vedtak.​ ​Men frem til det er gjort tas prosjektene ut av økonomiplanen​.