Men andre pasienter risikerer lenger ventetid.

For en måned siden tok sykehusdirektør Nils Kvernmo på seg det fulle ansvaret etter at fylkeslegen kom med flengende kritikk av situasjonen for alvorlig syke pasienter i akuttmottaket.

- Er det en ting St. Olav må håndtere, så er det øyeblikkelig hjelp. Dette er et tegn på ledelsessvikt, og det er mitt ansvar, sa sykehusdirektøren i forrige styremøte.

Torsdag var det nytt styremøte ved St. Olav med ny orientering om situasjonen ved akuttmottaket. Nå viser rapporteringen at det er tatt grep for å unngå at situasjonen er uforsvarlig, slik fylkeslegen konkluderte i et tilsyn tidligere i høst. Tiden som går før pasienter med mistanke om blodforgiftning (sepsis) blir undersøkt og deretter får antibiotika, er redusert de siste ukene.

LES REPORTASJEN FRA AKUTTEN: 69 pasienter på 12 timer

- Et veldig godt resultat

- Sepsis eller blodforgiftning er en veldig alvorlig tilstand, og det som vi og alle sykehus skal ha fokus på er å diagnostisere tilstanden så fort som mulig, sa Sindre Mellesmo, klinikksjef for akutt- og mottaksmedisin da han orienterte styret.

Han fortalte at tiden det tar før de såkalte sepsispasienter er undersøkt i mottaket i gjennomsnitt er målt til åtte minutter. Men dette resultatet er enda bedre, fordi 30 prosent av pasientene er undersøkt allerede på vei inn til sykehuset.

- Ett av de viktigste målene er tiden det tar før bruk av antibiotika. Denne tiden er nå 73 minutter i gjennomsnitt. Det er ikke noe dårlig resultat, det er et veldig godt resultat, sa Mellesmo.

Akuttmottaket har imidlertid ikke oversikt over hvor lang tid det tar før pasientene blir tilsett av lege. Dette skyldes mangel på registrering.

- Dette må vi finne løsninger på, sa Mellesmo.

Snikende sykdomsforløp

I et tilsyn som ble gjennomført tidligere i høst, konkluderte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag med at situasjonen på akuttmottaket i perioder var uforsvarlig. Bakgrunnen var alvorlig svikt i mottak og oppfølging av pasienter: Enkelte pasienter har ikke blitt tilsett av lege til rett tid, pasienter har ikke fått antibiotika raskt nok og er ikke blitt observert slik de skulle vært. En pasient som i starten av året kom inn med blodforgiftning fikk ikke legetilsyn på 3,5 timer, ifølge fylkeslegens tilsyn.

Klinikksjef Mellesmo sa i styremøtet at dette er en situasjon som de tar på høyeste alvor, og at det nå er ukentlige møter hvor de gjennomgår alle tilfellene hvor pasienter med blodforgiftning ikke får behandling i tide. Samtidig påpekte han at det er stor ulikhet i sykdomsforløpet til blodforgiftning, og at det derfor kan være krevende å oppdage tilstanden.

- Dette er en tilstand som av og til utvikler seg meget raskt, men også en tilstand hvor utviklingen er mer langdryg og diffus. Pasientforløpet kan være stormende, men det kan også være snikende, sa Mellesmo.

Vente lenger

I oktober ble totalt 2087 pasienter behandlet i akuttmottaket, og gjennomsnittlig oppholdstid for pasientene var tre timer og fem minutter. For 88 av disse pasientene var det mistanke om blodforgiftning. Samtidig viser rapporteringen fra akuttmottaket at 22 pasienter i perioden midten av oktober til midten av november fikk forsinket behandling av antibiotika. I 18 av tilfellene var årsaken medisinsk, mens i fire tilfeller var det logistiske årsaker til forsinkelsen. Dette innebærer at akuttmottaket fortsatt ikke er i mål med sitt forbedringsarbeid.

Tidligere i høst gikk tillitsvalgt ved St. Olavs hospital i sterkt angrep på styreleder og direktør i leserinnlegg:

«Hvordan hadde du kjørt logistikken i eget hjem, Breiby, om du hadde ti soverom og 40 gjester å fordele disse på? »

Ansatterepresentant i styret, Sigmund Eidem, stilte i møtet spørsmål ved om fokuset på å håndtere denne pasientgruppen, rammer andre pasienter. Mellesmo bekreftet at andre pasienter må vente lenger som følge av dette.

- Når vi fokuserer på dette, så fokuserer vi på de antatt mest syke pasientene. Noen pasienter sorterer vi til å vente, og de må vente lenger, sa Mellesmo.

St. Olav rapporterer nå månedlig til både Fylkesmannen og Statens helsetilsyn om situasjonen ved akuttmottaket. Fylkesmannen har varslet et nytt oppfølgende tilsyn etter jul.