Torsdag denne uka skal Norsk Kylling skal velge sted for sin nye fabrikk for slakting av kylling. Det ene alternativet er i Malvik – på industriområdet på Sveberg. Det andre alternativet, som ligger best an i løypa, er Furumoen i Orkdal, der betydelige mengder dyrka mark vil gå med. Fylkesmannen sa først nei til Orkdals-alternativet. Deretter fikk kommunen tommel opp. Onsdag har ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, hasteinnkalt til ekstraordinært kommunestyremøte. Poenget er å få vedtatt reguleringsplanen for området, slik at alt ligger til rette for et positivt vedtak i Norsk Kyllings styre dagen etter.

- Håper at det virker positivt

Ordfører Oddbjørn Bang (Sp) sier at hastebehandlingen er i tråd med kommunestyrets reglement og er avklart med flere av de andre gruppelederne.

- For oss er det viktig å få vedtatt reguleringsplanen, i håp om at det vil virke positivt inn på Norsk Kyllings vedtak, sier Bang.

- Du er jo ordfører for jordvernpartiet Sp. Er det et problem for deg at det er dyrka mark fabrikken er tenkt å ligge på?

- Som ordfører fremmer jeg det som kommunestyret ønsker og kommunestyret ønsker Norsk Kylling til Furumoen.

I august i år så det mørkere ut for planer om kyllingfabrikk i Orkdal. Da satte Fylkesmannen foten ned – og viste blant annet til den nasjonale jordvernstrategien – som ble strammet inn av Stortinget i 2015. Men kort tid etter, i september, fikk Orkdal «etter en helhetlig vurdering» likevel lov å bruke den aktuelle dyrkamarka til industri.

- Tilliten til embetet viktigere enn jordvern

Dette reagerte Malvik kommune så sterkt på at de ba om et møte med Fylkesmannen for å få vite hva den helhetlige vurderingen var. Aps ordfører i Malvik, Ingrid Aune, er tydelig på at Fylkesmannens snuoperasjon er i strid med Stortingets føringer i denne saken.

- Jordvernets betydning og Fylkesmannens rolle oppfattes som uklar og uforutsigbar etter dette, sier Ingrid Aune – som mener den nye beslutningen gjør at kommunene rundt er kommet i sterk tvil om de likebehandles i jordvernsaker.

Det viser seg at Fylkesmannen allerede i 2014 hadde kommet med en uttalelse til Orkdal, som åpnet for å frigi området til industri. Dette var en uttalelse Orkdal har oppfattet som løfte om at dette kunne brukes som industriområde. Malvik på sin side mener at uttalelsen innebærer at tomta måtte frigis til industri, bare hvis det ikke fantes andre aktuelle tomter i Trondheims-regionen.

- Vi registrerer at Fylkesmannen lar et omstridt vedtak fra 2014 være utslagsgivende for konklusjonen i dag. Det betyr at de har latt tilliten til embetet veie tyngre enn regionale hensyn og Stortingets ønske, sier Aune.

Aune understreker at hennes betraktninger er av prinsipiell karakter, og ikke alene handler om at Norsk Kylling torsdag skal bestemme seg for hvor fabrikken skal ligge.

- Vi vil selvsagt ha Norsk Kylling til Malvik, men det er opp til dem om de tar omdømmehensyn: Om de velger en konfliktfri tomt i Malvik eller dyrket mark i Orkdal, sier hun.

Gunnes utfordrer Reitan

Nå blander også Venstres stortingsrepresentant, Jon Gunnes, seg inn i saken, ved å stille statsråden spørsmål i Stortinget. Han viser til at hensynet til jordvernet ble sterkere vektlagt av Stortinget i 2015.

- Fylkesmannen har i denne saken ikke lagt til grunn føringene i den nasjonale politikken for jordvern – og bryter også med den praksis Fylkesmannen tidligere har lagt seg på. Jeg ber statsråden svare på hva som er bakgrunnen for et slikt brudd med føringene gitt av Stortinget, sier Gunnes til Adresseavisen – som i likhet med Aune utfordrer Norsk Kylling:

- Jeg vil tro at Remas kunder ikke synes det er greit å bygge ned matjord når det finnes et godt alternativ.

- Vanskelig avgjørelse

Fylkesmann Brit Skjelbred sier hun ikke vil forskuttere statsrådens svar, men sier at de har forsøkt så godt de har kunnet å balansere hensyn i denne saken. Da de først sa nei, var det fordi de trodde det internt i Orkdal var et annet aktuelt område for fabrikken, på Mosøya. Da dette viste seg ikke å stemme, snudde Fylkesmannen og ga likevel grønt lys for omdisponering av landbruksjord.

- Det var ingen enkel avgjørelse, det skal jeg innrømme. Det er ikke slik at vi ikke tar hensyn til jordvernet. Men vi måtte vurdere opp mot uttalelsen vi hadde kommet med i 2014.

- Men der står det ikke at den alternative tomta måtte være i samme kommune?

- Jeg ser at formuleringen kan tolkes på flere måter. Men praksis har vært at vi behandler kommune for kommune, vi har ingen aktuell arena for en bindende regional plan. Det er beklagelig, men slik er det nå.

Fikk viktig ja. Orkdals-ordfører Oddbjørn Bang fikk først nei. Deretter ja. Til å omregulere dette landbruksområdet til industri. Onsdag vil kommunestyret i Orkdal vedta reguleringsplanen i et ekstraordinært kommunestyremøte. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen