Møller barnehage, Trondheims eneste spesialbarnehage for døve barn, er sikret drift med eksisterende tilbud fram til 2019. Det har dagens driver Statped besluttet i samråd med Trondheim kommune.

Møller barnehage drives i dag av Statped, en spesialpedagogisk støttetjeneste for kommuner og fylkeskommuner. Ettersom det er kommunenes ansvar å drive barnehager, har Statped vært i samtaler med Trondheim kommune med tanke på at kommunen skal overta driften.

Opprinnelig skulle dette skje allerede våren 2018, men etter sterke reaksjoner fra bekymrede foreldre, blant annet i et møte med kommunen og Statped i forrige uke, er overtakelsen nå utsatt til 1. januar 2019.

Foreldre med fakkeltog

«En svært viktig tilbakemelding til Statped og Trondheim kommune i dette møtet var at foreldrene ønsket mer tid for å sikre gode planleggings- og involveringsprosesser. Det er viktig for både Statped og kommunen å lytte til dette», heter det i en pressemelding signert Statpeds Tone Mørk og kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid.

- Vi er glad for at ting skjer og at vi, bit for bit, beveger oss i riktig retning. Men det skal mer til før vi får tillit til at dette blir bra nok til slutt, sier Brita Fladvad Nielsen. Hun er mor til Aurora (2,5 år), som har tilbud i Møller barnehage én til to ganger i uka. Hun mener det er positivt at overtakelsen nå er utsatt, selv om foreldrene helst hadde sett at den hadde blitt utsatt ytterligere til sommeren 2019 og ikke midt i barnehageåret.

Foreldrene er blitt orientert om avgjørelsen gjennom en lengre epost. Likevel valgte de tirsdag ettermiddag å holde en markering i form av et fakkeltog og appeller på Torvet. En markering som først og fremst var rettet mot politikerne, da diskusjonen rundt Møller barnehage kun er en del av et større bilde. Arrangørene mener det foregår en nedbygging av hørselsfeltet i hele Norge.

- Vi mener generelt det er feil av staten å skyve fra seg ansvaret for en hel gruppe med så spesielle behov, forklarer Fladvad Nilsen.

Lager kompetanseplan

Per i dag er det 13 ansatte (10,5 årsverk) i Møller barnehage. Disse er fordelt på 20 barn med ulikt antall dager i barnehagen. Åtte av barna har hørselsvansker, mens resten har søsken eller foreldre med hørselsvansker.

Det langsiktige målet er likevel at kommunen skal overta driften av en tegnspråklig barnehage. Den utvidede tidsfristen skal nå brukes av kommunen til å utarbeide en kompetanseplan, som skal danne grunnlaget for stillingsutlysninger og rekruttering av ansatte. Statped skal bidra med sin kompetanse i denne prosessen, som også skal se på utforming av fysiske lokaler.

Kommunen lover i kunngjøringen også å involvere foreldre, interesseorganisasjoner, forskere, fagpersoner og tillitsvalgte.