Elise Aas (23), Peter Kristoffersen (30) og Claus Arnold Berg (20) går alle ved linja for taktekker og ventilasjons/blikkenslagerfaget. Onsdag fikk de besøk av statsråden.

Gjennom pilotprosjektet «Yrkesstolthet», som skjer i samarbeid mellom Nav, Sør-Trøndelag fylkeskommune, opplæringskontoret og bedrifter i Trondheim, utdanner ti elever seg ved Tiller videregående til taktekkere og blikkenslagere. De har periodevis gått arbeidsledige.

Første kull startet utdanningen i fjor høst og på nyåret 2018 går de ut i læra i bedrifter de har skrevet lærlingkontrakt med. Etterspørselen etter håndverkere, og i særdeleshet de som har fagbrev i tak- og membrantekkerfaget og ventilasjons- og blikkenslagerfaget, er stor. Samtlige er sikret jobb om de består svenneprøven de skal avlegge om et års tid.

Bakgrunnen for prosjektet var at arbeidsgivere meldte om et stort behov for fagutdannet arbeidskraft innen disse fagene. Kun tre ungdommer hadde søkt på utdanningen, slik at det var behov for å tenke nytt for å finne lærlinger og fylle behovet til næringslivet. Det bekrefter Torgeir Rønning, daglig leder ved Dahle Blikk. Mens de satser på norske håndverkere, henter flere bedrifter arbeidskraft fra utlandet.

Lite kjent fag

- Blikkenslager er et lite kjent fag, nå håper vi på en bedring. Vi liker å kalle oss byggebransjens gullsmeder. Alle ønsker vel tette tak, sier Rønning, som har kontrakt med to lærlinger.

Elise Aas er én av to jenter blant de ti elevene. Hun sier hun stortrives som blikkenslager. I likhet med de andre jobber hun tre dager i uken i en bedrift, for hennes vedkommende Olaf Hansen, og går to dager på skolen.

- Det blir mest jobbing ute på byggeplassene, og det er ikke så veldig fysisk tungt, forteller Aas.

Peter Kristoffersen fra Finnmark var nesten ferdig utdannet barne- og ungdomsarbeider da han fant ut at han heller ønsket et fysisk arbeid. Han har jobbet som fisker, hatt en del strøjobber og delvis vært arbeidsledig.

- Gjennom Nav fikk jeg komme inn på denne utdanningen. Jeg trives veldig godt, men til tider kan det være en stressende jobb. Tidsfrister må følges. Jeg liker å jobbe utendørs og mener jeg har utviklet meg mye i løpet av dette året. Kristoffersen har kontrakt med Oras Ventilasjon.

Må være kreativ

Claus Arnold Berg er med sine tjue år yngstemann blant elevene. Han har en svoger som er blikkenslager og som skaffet ham arbeidspraksis hos Olaf Hansen.

- Jeg hadde et friår etter videregående. Senere jobbet jeg som hjelpearbeider hos Olaf Hansen da jeg fikk tilbud om dette kurset. Jeg liker å jobbe praktisk. I jobben oppdager du raskt at det er forskjell på teori og praksis. Du må lære deg å være kreativ og tenke ut ting selv, sier Berg.

Statsråd Anniken Hauglie er full av lovord om prosjektet hun første gang fikk høre om da hun besøkte Trondheim for et år siden.

- Jeg ville vite mer og ba om dette møtet her på Tiller videregående. Prosjektet er utrolig spennende. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle. Ungdommene kommer seg ut av arbeidsledighet, samfunnet sparer penger på ledighetstrygd, og bedriftene får de fagarbeiderne de etterspør.

Hauglie mener dette åpenbart er en modell også andre steder i landet bør vurdere. – Look to Trondheim, legger hun til med et smil.

Statsråden kjenner litt til blikkenslageryrket fra før, ved at hennes bestefar var blikkenslager. Derfor er det ekstra artig når ungdom velger å slå inn på denne yrkesveien.

Trenger flere håndverkere

- Norge trenger flere fagarbeidere. Prosjektet på Tiller bidrar til det. Det er også viktig å rekruttere jenter til tradisjonelle mannsyrker og omvendt. Menn i helse er et godt eksempel i så måte, sier Hauglie.

Prosjektet består av tre–seks måneders arbeidsutprøving, ti måneders kurs, ti måneders lærlingtid og deretter fast jobb når svenneprøven er bestått.

Faglærer Roger Tanem understreker at alle ti elevene er motiverte og engasjerte. Han mener det er trygt at de har en bedrift å forholde seg til. Han synes også det er fint at elevene har litt praktisk erfaring før de begynner med teori. Ved at mye av opplæringen skjer i bedriften, er det et godt tilbud for dem som ikke er så glade i skolebenken og teoretisk læring. Etter jul skal de over i full læreplass. Prosjektet blir sett på som så vellykket at Nav og opplæringskontoret setter i gang et nytt kull neste år.

Trives: Peter Kristoffersen (t.v.) og Claus Arnold Berg er glade for at de får utdanne seg til blikkenslagere gjennom et pilotprosjekt i regi av Nav, fylkeskommunen, opplæringskontoret og bedrifter. Foto: Marthe Hårstad
Motiverte elever: Faglærer Roger Tanem ved Tiller videregående forteller om motoverte og engasjerte elever som utdanner seg til taktekkere og blikkenslagere. Foto: Marthe Hårstad