- Det er på tide med en debatt om den offentlige pengebruken i Miljøpakken, et organ som ingen eier eller har ansvaret for, og som har tilgang til årlige milliardoverføringer fra staten og fra bompengedrift, sier Borten Moe.

Milliarder til tiltak for lavere klimautslipp og kortere bilkøer

Miljøpakken for transport i Trondheim er et samarbeid mellom Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Statens vegvesen. Arbeidet med Miljøpakken startet i 2010 og skal pågå til 2025. I denne perioden skal det totalt investeres cirka 15 milliarder kroner i veier, kollektivtransport, gang- og sykkelveier, støyskjerming, trafikksikkerhet og miljøgater. Gjennom en rekke tiltak skal byen oppnå lavere klimautslipp, kortere bilkøer og mindre trafikkstøy.

Vedtaket om opprettelse av Miljøpakken ble gjort i 2009, et vedtak som alle partier med unntak av Fremskrittspartiet, sluttet seg til.

Sykkelekspressvei fikk begeret til å renne over

Det er onsdagens nyhet om at Statens vegvesen har laget en utredning om en sykkelekspressvei til 2,4 milliarder kroner, som har fått begeret til å renne over for Borten Moe, som er vararepresentant til bystyret.

- Kombinasjonen av bompenger og statstilskudd plassert i et organ ingen eier eller er ansvarlige for, har blitt til et offentlig kasino som bruker penger deretter. Dette er i ferd med å ødelegge tilliten til den offentlige ressursforvaltningen, raser senterpartipolitikeren.

Systemkritikk

Borten Moe presiserer at kritikken ikke er myntet på jobben som gjøres av Miljøpakken eller på de ansatte, men er en systemkritikk.

- I vanlige offentlige budsjetter er det mulig for politikerne å foreta omdisponeringer. I Miljøpakken er pengene låst. Dette er en konstruksjon for offentlig pengebruk utenfor de ordinære systemene som ikke har noen annen parallell her til lands, sier Moe.

- Miljøpakken er et tverrpolitisk samarbeid som har fungert siden 2010. Er ikke dette en effektiv måte å bedrive miljøpolitikk på?

- Jeg tviler ikke på intensjonene, og jeg skjønner dette ble gjort for å finne et verktøy for god samhandling. Observasjoner over tid gjør imidlertid at jeg er blitt stadig mer tvilende til hvordan dette systemet fungerer.

Organiseringen av forvaltningen av skatte- og avgiftspenger, egentlig mine og dine penger, inneholder etter mitt syn betydelige svakheter og er noe vi bør diskutere.

- Ekstraavagante oppgaver

Miljøpakken har vokst til en stor administrasjon hvor det er ansatt personer med ekstravagante og spesielle oppgaver og prosjekter, som aldri ville blitt prioritert og satt ut i livet, dersom det var kommunen eller fylkeskommunen som måtte betale regningen. Men sløsing av offentlige midler blir akseptert fordi dette er penger som ingen eier.

Det reiser for eksempel ansatte i Miljøpakken rundt til bedrifter og forteller ansatte hvorfor de bør sykle til jobb. Etter mitt syn er dette en helt absurd bruk av skattepenger. Jeg kan aldri i verden tenke meg at noen begynner å sykle fordi det kommer noen og forteller de hvorfor.

Om de skal sykle eller ikke klarer folk å finne ut av selv. Og dessuten: Tror virkelig noen at Trondheim kommune ville brukt penger på sykepleiere som hadde reist rundt for å fortelle folk om hvorfor de bør bruke helsevesenet? Selvsagt ikke! sier Borten Moe.

Uansvarlig pengebruk

Sps nestleder mener også at en annen svakhet med Miljøpakken er at overskridelser av budsjetter ikke får noen konsekvenser.

– Dersom en kommunal etat ikke holder budsjettet, får det direkte innvirkning på kommunens øvrige drift. En budsjettoverskridelse i Miljøpakken får ingen betydning fordi dette er penger som finansieres utenfor de ordinære budsjettene.

En slik konstruksjon gjør det dessuten fristende for det offentlige å skyve oppgaver over på Miljøpakken som den normalt ikke skal finansiere, fordi der er det alltid penger til overs, som en Sareptas krukke som aldri blir tom, sier Borten Moe.

Vil ha en ansvarlig eier

- Hvordan foretrekker du selv at offentlige midler til bymiljøtiltak blir administrert?

- Av en ansvarlig eier, enten kommunen eller fylkeskommunen, via ordinære budsjetter. Det ville ha gitt en mer effektiv, ansvarlig og nøktern bruk av skattepengene, sier Borten Moe.

Systemkritikk. Ola Borten Moe mener Miljøpakken bruker offentlige midler uten kontroll, prioritering eller fornuft, og vil ha en debatt om pengebruken. Foto: Terje Svaan/Adresseavisen
Foto: Vegard Eggen