Nordberg var den som sammen med Roger Halshamn og Olav Fallan startet suksessen Egon i Trondheim.

- Foruten Odd Reitan er nok de tre mennene bak Egon de største gründerne i Trondheim, sier tidligere næringslivsjournalist i Adresseavisen – og forfatter av boka om Egon-suksessen, Ulf Dalheim.

- Og det var jo Gerhard som var selve gründeren. Det var han som startet det hele, forteller han.

- Reservert med det samme

Dalheim forteller at Gerhard Nordberg var en hands on-forretningsmann. At han kunne virke reservert med det samme, likevel med en unik evne til å komme i kontakt med folk.

- De tre gründerne utfylte hverandre. Nordberg var den visjonære, som hentet inn impulser. Men han var også utrolig ryddig i forretningslivet, sier forfatteren.

Det var onsdag denne uka at Nordberg døde. Han hadde lenge vært plaget av sykdom.

- Likevel kom det brått. Vi trodde han skulle leve lenger med kreften. Men så kom det en runde der alt gikk veldig raskt, forteller sønnen Thomas Nordberg. Han sier at faren var en fantastisk far.

Trondheims flotteste

Det begynte med tre karer og en plan. De skulle skape Trondheims flotteste folkelige restaurant.

Men det holdt på å gå like galt som alle kuppene til filmverdens Egon Olsen, figuren restauranten ble oppkalt etter. LES HELE HISTORIEN.

- Gerhard var den egentlige gründeren. Jeg kom inn i -83. I -84 startet vi selve Egon, forteller Roger Halshamn – som ofte har vært kjedens ansikt utad.

- Gerhard var en hedersmann. Rettferdig og oppegående. Det var han som la hovedprinsippene for driften av Egon. Men Gerhard var også en nær kamerat, en venn, og en arbeidskollega, forteller Halshamn.

Familiene reiste på ferier sammen.

- Det var tette bånd. Mine barn betrakter Gerhard som en onkel, forteller Roger Halshamn.

Den første Egon var på Nordstrand i Oslo. Men restauranten som definerer Egon, er på Søndre i Trondheim.

- De investerte så mye penger der at de holdt på å gå konkurs, forteller Ulf Dalheim.

Gründerne hadde pantsatt husene sine og hadde søvnløse netter.

- Far tok oss med

Men det gikk bra til slutt. 30 år senere er det 38 Egon-restauranter i Norge, én i Sverige. I 2018 blir det to nye Egon i Norge, tre nye restauranter er på gang i stockholmsområdet. De omsatte for 1,4 milliarder i fjor.

I dag er det bare Roger Halshamn som ennå er med i den daglige driften av konsernet.

- Men sist jeg snakket med far var det om forretningene, smiler Thomas Nordberg.

- Han var svært oppegående, helt til det siste.

- Å være gründer tar mye tid, hvordan var han egentlig som far?

- Han var en fantastisk far. En høyt elsket far. Jeg har tenkt litt på hvordan han gjorde det, vi har snakket om det, vi søsknene. Det han gjorde var at han tok oss med. Da de åpnet restaurant i Paleet på Karl Johan i Oslo i 1981, var hele Oslo-fiffen invitert. Jeg var 12 år, søsteren min 9 år og broren min 15 år og vi fikk servert hummer i whiskysaus. Ved bordet ved siden av satt Per Aabel (svært kjent skuespiller red.anm) og Rolf Stranger (ordfører i Oslo og kjent Høyre-politiker). Det er faren vår i et nøtteskall, han lot oss ikke sitte igjen på rommet, humrer Nordberg.

Eventyr på bånd

Og da Gerhard Nordberg skulle videreutdanne seg i USA, fikk hele familien bo sammen med han på hotellrommet han disponerte. Han gjorde også noe annet som kan være et annet godt tips til andre delvis fraværende foreldre. Når han visste han skulle være borte en stund, leste han inn sine egne oppdiktede eventyr på kassettbånd, som ungene kunne høre før de la seg.

- Slik fikk vi et svært tett forhold til faren vår, alle ungene, selv om han jobbet veldig mye. Han tok oss med. Da han var på jobb på søndagene var jeg med – som selskapets vaskehjelp, 12 år gammel.

- Husker du timelønna?

- Timelønna? Nei, det gjør jeg faktisk ikke. Men det ville han ha gjort!

Egon er ikke størst på antall restauranter i Norge, både Peppes Pizza, Big Horn, for ikke å snakke om burgerkjedene McDonald's og Burger King er større i antall filialer. Men ingen slår Egon på omsetning.

- Hvorfor er Egon så populær, og blant andre, også upopulær?

- Det er det folkelige, samtidig som de er gode på å hente nye impulser. Se på menyene deres, de har noe for alle der. For Gerhard var alltid USA forbildet. Han hentet mye inspirasjon der, forteller Ulf Dalheim.

Gerhard Nordberg bisettes i Havstein kirke førstkommende torsdag. Nordberg etterlater seg kone og tre voksne barn.