Statsminister Erna Solberg kan i tillegg benytte endringen til å komme med en større rokering av egne og Frps mannskaper.

Statsrådspostene skal være det siste det forhandles om. Men allerede nå legger partiene sine strategier for å få kabalen til «Erna Solberg 2» til å gå opp.

Etter det Adresseavisen forstår har statsministeren allerede spilt inn overfor Venstre at partiet kan få tre statsrådsposter.

Venstre på sin side har argumentert for fire statsråder, angivelig med utgangspunkt i et resonnement rundt en senere KrF-utvidelse.

Som Adresseavisen kunne fortelle for to uker siden, vil selve forhandlingene uansett ikke starte før på nyåret.

Klar for skole

Venstre har mange erfarne politikere, men ikke så mange med statsrådserfaring. Flere av disse har i tillegg markert seg som motstandere av å gå i regjeringsforhandlinger med Frp.

Partilederen selv, Trine Skei Grande, har ingen tidligere statsrådserfaring. Skei Grande blir likevel det første kortet fra Venstre som blir lagt på plass i statsrådskabalen.

Grande har tidligere omtalt at det å bli kunnskapsminister er selve drømmejobben. Selv om dette er ett av Høyres «kjerne»-departement, blir i hvert fall deler av dette saksfeltet styret av Venstre i 2018.

Grande kan også ende i Kulturdepartementet. Da får hun bedre tid til å være partileder og en del av regjeringens toppledelse med statsminister Solberg og Siv Jensen når det drar seg til.

UENIGE: Venstres to nestledere har stilt seg på hver sin side i spørsmålet om regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Terje Breivik blir trolig partiets nye parlamentariske leder i Stortinget, mens Ola Elvestuen ender som statsråd.

Olje eller klima

I Venstre er det ulike vurderinger av hvordan partiet skal manøvrere seg på ett av partiets mest sentrale politikkområder, klima og miljø.

Det neste Venstre-kortet som blir lagt, vil etter alt å dømme bli Venstres nestleder Ola Elvestuen. Han kan ende som klima- og miljøminister, men blir også nevnt som meget aktuell til jobben som ny olje- og energiminister.

Flere sier til Adresseavisen at man får gjort vel så mye ved å sitte i ett av næringsdepartementene som i selve miljødepartementet.

Venstres andre nestleder, Terje Breivik, ender trolig som partiets nye parlamentariske leder i Stortinget. Breivik har hele veien vært motstander av å gå i regjeringsforhandlinger med Frp.

Inn fra fødselspermisjon

Det tredje statsrådskortet fra Venstre kan bli 36 år gamle Guri Melby fra Orkdal.

AKTUELL: Venstres Guri Melby på partiets gruppemøte på Stortinget fredag kveld. Nå er hun aktuell som statsråd.

Melby regnes som en av «de unge», men har lang fartstid i partiet og er en av de med mest styringserfaring. Fra kommunestyrene i Orkdal og bystyret i Oslo. Hun var byråd for miljø- og samferdsel i Oslo fra 2013 til 2015, og har vært Grandes vararepresentant siden 2013.

Melby er i utgangspunktet i fødselspermisjon frem til april, men kan like fullt være aktuell både kulturminister, barne- og familieminister eller en mulig klima- og miljøminister.

Henter fra Vestlandet

I Venstre trekkes det frem flere aktuelle navn, litt avhengig av hvilke departement Venstre til syvende og sist ender med.

Alfred Bjørlo

Det er overveiende sannsynlig at Venstre henter en av sine statsråder fra Vestlandet:

Tidligere statssekretær, nå ordfører i Eid kommune, Alfred Bjørlo og Sveinung Rotevatn fra Sogn og Fjordane kan settes i flere posisjoner.

Rogaland Venstres Iselin Nybø er en av Grandes nære, og aktuell Venstre-statsråd.

Iselin Nybø

Skulle Venstre ende opp med å få Landbruksdepartementet, kan Nord-Trøndelag nok en gang håpe på en trøndersk landbruksminister i Andre N. Skjelstad.

Sveinung Rotevatn

Større rokade

Mye tyder på at statsminister Erna Solberg vil gjøre en større rokering dersom Venstre blir en del av kollegiet.

Allerede lørdag kveld gjorde hun det klart at ingen statsråder sitter trygt nå som partiene skal inn i forhandlinger.

- Slik er det når man går inn i forhandlinger om regjeringsplattform, da henger alt sammen med alt, sa hun

Ut over Grande og muligens Guri Melby fra Venstre, blir det trolig ingen stor kø av nye trønderske statsråder til Kongens bord.

De to trønderne som er sitter igjen etter at Høyres Børge Brende ga seg tidligere i høst, Høyres Linda Hofstad Helleland og Frps Per Sandberg, sitter til gjengjeld ganske trygt.

Helleland kan imidlertid bli flyttet på til et annet departement. Med mindre statsminister Erna Solberg nå vil ha Høyres parlamentariske leder Trond Helleland – og Lindas ektemann – inn i regjering.

I så fall blir det Stortinget for Linda Hofstad Helleland.

Har mye klart

Selv om forhandlingene mellom Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp først starter på nyåret, har partilederne allerede gjennomført nærmere 10 sonderingsmøter.

- Det var vært mange timer og mange møter. De tre vet hvor landet ligger nå, sier partikilder til Adresseavisen.

Det var på bakgrunn av disse sonderingene partileder Trine Skei Grande i helgen ba om støtte fra Venstres landsstyre og stortingsgruppe til å ta steget videre til rene regjeringsforhandlinger.

Det fikk hun.

Riktignok med et stort mindretall på 11 mot 24 i landsstyret. I stortingsgruppen stemte nestleder Terje Breivik og Sør-Trøndelags Jon Gunnes mot, mens de seks andre representantene anbefalte videre regjeringsforhandlinger.

LES MER :

- Betyr ikke det at dere har lurt velgerne deres?

- Det kan du si. En annen måte å si det på er at vi har endret oppfatning fordi vi ser at vi oppnår mest på den måten.