Vitenskapsmuseet i Trondheim har 35.000 besøkende i året.

- Altfor lite, sier direktør Reidar Andersen ved Vitenskapsmuseet.

- Besøket må minst dobles. I tillegg ønsker vi store internasjonale vandreutstillinger hvert eneste år. Body Worlds-utstillingen i 2017 trakk over 50.000 besøkende alene.

Andersen mener det er på høy tid at Vitenskapsmuseet får et realt løft.

- I Bergen rustes universitetsmuseet opp for 700 millioner. I Oslo er det store planer for nytt vikingmuseum og Universitetet i Oslo spytter inn 100 millioner til Naturhistorisk museum på Tøyen. I Tromsø planlegges nytt museum inne i byen. Satses det ikke på Vitenskapsmuseet nå, blir Trondheim veldig akterutseilt. NTNU, Norges største universitet, trenger et ansikt utad. Vi er perfekt plassert til å fylle rollen, sier direktøren.

Nybygg skal binde

Vitenskapsmuseet har planene klare. Et nytt formidlingsbygg skal reises på Olav Gjærevolls plass, bak dagens museumsbygg. Nybygget skal binde Suhmhuset, Gunnerusbiblioteket og Vitenskapsmuseet sammen. Tre publikumsmottak skal bli til ett. Etter gulltyveriet fra vikingsamlingene ved Bergens Museum er det økt oppmerksomhet rundt sikkerhet i Trondheim også.

På bakkenivå skal nybygget ha store, fleksible utstillingsarealer. Her ønsker NTNU også å invitere inn aktører utenfor universitetet, Vitensenteret for eksempel. Større lokaler trengs for å kunne ta imot store internasjonale vandreutstillinger av høy kvalitet. Uteområdet rundt bygget skal rustes opp til å bli et innbydende byrom for formidling.

Vise mer

I dag er store deler av Vitenskapsmuseets samlinger stuet bort på lager. I det nye formidlingsbygget skal mye av magasinene bli tilgjengelige for publikum i kjelleretasjen. Det er en internasjonal trend blant moderne museer å invitere publikum inn for å se mer av hva de har.

Museumsdirektøren er ekstra opptatt av formidling til de unge.

- Besøket av skoleklasser er kanskje den viktigste delen av vårt formidlingsoppdrag. Kapasiteten for besøk av skoleklasser er sprengt. Nye lokaler vil bety at vi kan ta imot mange flere.

Nær en halv milliard

Byggingen er beregnet til 450 millioner kroner. Omkring 200 millioner er penger til nye magasiner. Allerede i 2008 fikk NTNU og Kunnskapsdepartementet klar beskjed fra Riksrevisjonen om å skaffe bedre magasiner for sine samlinger. Regjeringen har ikke noe særlig annet valg enn å finansiere magasinene, men usikkerheten er knyttet til om myndighetene vil bla opp penger for å gi museet et moderne formidlingssenter.

Senteret var inkludert i konseptvalgutredningen (KVU), men i kvalitetssikringsprosessen (KS1) var tilrådningen at dette ikke skal inngår i campusprosjektet. Argumentasjonen var at nye lokaler for Vitenskapsmuseet ikke har sammenheng med regjeringens beslutning om flytting fra Dragvoll.

Vise det historiske Trondheim

I NTNUs byggeplaner er det lagt opp til at fremtidig adgang til Suhmhuset blir via kjellernivået i det nye formidlingsbygget. Suhmhuset skal opprustes til å bli Trondheim middelaldermuseum. Vitenskapsmuseet, Museene i Sør-Trøndelag, Niku og Nidarosdomens restaureringsarbeider ønsker å vise frem det historiske Trondheim, blant annet gjennom de mange spennende arkeologiske funnene som er gjort. Suhmhuset skal spille en sentral rolle.

Nabolaget til Vitenskapsmuseet er under endring. Ingeniørstudentene skal flytte til Gløshaugen og NTNU flytter all sin lærerutdanning til Kalvskinnet. Når flyttingen er over, vil Norges største lærerutdanningsmiljø være samlet på ett sted. Museumsdirektør Reidar Andersen mener Vitenskapsmuseet vil bli et spennende, levende laboratorium for de fremtidige lærerne.

Uten nye lokaler for utstillinger vil Vitenskapsmuseet havne bakpå, mener musemsdirektør Reidar Andersen. Bildet er fra utstillingen Body Worlds. Foto: Mariann Dybdahl
Museumsdirektør Reidar Andersen mener NTNU trenger et utstillingsvindu.