- Dette er såpass alvorlige hendelser og alvorlige klager at jeg er svært overrasket over at hele den politiske ledelsen i Trondheim må lese om dette i Adresseavisen for å bli orientert, sier ordfører Rita Ottervik.

Hun er betenkt.

- Vi burde vært informert fortløpende, sier Ottervik.

LES BAKGRUNN: Full krise ved skole i Trondheim

Ordføreren forlanger alle kort på bordet

Rådmannen orienterte om saken under et lukket formannskapsmøte i slutten februar. Siden har ikke saken vært oppe i politiske fora.

- Ordfører og opposisjonsleder fikk et notat 6. april. I dette notatet ble det også gitt en kort oppsummering av hovedfunnene i arbeidsmiljøenhetens rapport etter en arbeidsmiljøkartlegging ved skolen, opplyser kommunaldirektør for skole og oppvekst Camilla T. Nereid.

Flere politikere, inkludert ordføreren, har fått vite om konflikter fra foreldrehold utover våren.

- Den gangen var det snakk om mye uro i skolen og arbeidsmiljøutfordringer. Jeg fanget opp at foreldregruppen hadde ulike syn. Nytt nå er hendelsene knyttet til vold fra elever, klager til Fylkesmannen, det høye sykefraværet og mistillit mellom lærere, elever, foreldre og ledelse, sier ordføreren.

Tirsdag vil politikerne få en orientering bak lukkede dører.

- Nå forventer jeg at alle kortene legges på bordet, sier Ottervik.

LES KOMMENTAR: Karakter: Ikke bestått

Uforbeholden beklagelse

- Jeg beklager at jeg ikke fikk informert formannskapet før det sto i avisa, sier kommunaldirektør Camilla T. Nereid.

Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning er Camilla Trud Nereid.

Hun sier at det  til tross for at situasjonen ved skolen har vedvart, har vært en vanskelig avveining å avgjøre når en skal koble på politisk nivå.

- Det er mange problemområder på skole- og oppvekstområdet. Vi har til enhver tid komplekse utfordringer. Systemet er basert på at politisk nivå har tillit til rådmannen som skal ivareta organiseringen av kommunen. I denne saken har vi først kartlagt situasjonen, noe som har tatt tid. Så har vi satt på alle ressurser, personer og tiltak vi kan. I vår orienterte vi om hva vi skulle gjøre ved skolen. Etter det har vi latt det få tid til å virke, sier Nereid.

Rektor ved skolen beskrev i torsdagens sak situasjonen som meget krevende.

- Vi har hatt utfordringer vi ikke har kunnet forutse. Det er komplisert, men tiltakene og den nye ledergruppen må få tid til å virke, sier rektor.

Kommunaldirektøren hadde planlagt en statusrapport til formannskapet over nyttår. Nå er den fremskyndet og kommer førstkommende tirsdag.

Politikerne krever handling

En orientering og svar på hva som skal gjøres fremover, ble etterspurt av flere av formannskapets politikere torsdag.

- Det viktigste nå er en skikkelig og grundig orientering, samt å få vite hva rådmannen har tenkt og hva som skal gjøres. Elever og lærere har krav på et trygt og godt arbeidsmiljø. Dette må løses, slik at vi kommer videre og gjenoppretter tilliten, sier Rita Ottervik.

Høyres Ingrid Skjøtskift sier også at dette ikke kan fortsette.

- Jeg har stilt spørsmål til kommunaldirektøren om denne skolen tidligere i år. Den gang var svaret at utviklingen gikk i riktig retning. Det er alvorlig når vi nå ser at det har gått fra vondt til verre, sier Skjøtskift.

Også hun forlanger en orientering med konkrete tiltak. Erling Moe (V) og Geir Waage (AP) har gjort det samme.

- Det er vi som folkevalgte som har det øverste ansvaret for at tilbudet er på plass, men da må vi også få vite om det når det ikke er slik., sier Skjøtskift.

Saken ryster

- Dette var rystende lesning. At så kritikkverdige forhold kan vedvare over så lang tid skal ikke skje. Dessuten er det veldig spesielt at det er først etter at det står i Adresseavisen at rådmannen finner det på tide å informere oss, sier Geir Waage (AP).

- Jeg blir fortvilt på elever og læreres vegne. Og jeg er overrasket over at vi ikke er blitt orientert. Når vi ikke er kjent med saken er det heller ikke vært mulig for oss å ta tak i dette, sier Geirmund Lykke (KrF).

- Det er vondt å lese det som står og jeg håper rådmannen har vært tungt inne og jobbet godt. Men det vi ikke vet, er om det faktisk har ført til noe. Og det at vi ikke har fått flere orienteringer leder oss til å tro at situasjonen har gått over. Da blir vi stående maktesløse, sier Marte Løvik (Sp).

Adresseavisen, 14.12.2017