NTNU overtar nybygget siste arbeidsdag før jul. Så blir det flyttesjau i romjula før de ansatte kommer 2. januar. Lærerstudentene har fått utvidet juleferie. Deres semester starter først mandag 15. januar. Nå skal NTNU forlate det gamle psykiatriske sykehuset på Rotvoll der grunnskolelærerutdanningen i Trondheim har hatt tilhold siden 1994.

Se flere bilder fra nybygget nederst i saken.

Nytt møter gammelt: Ingfrid Thowsen fra lærerutdanningen (t.v.), Christel Vindenes fra campusprosjektet, administrerende direktør Svein Erik Nordbotten, E.C Dahls eiendom, prosjektleder Oddbjørn Harbak i Skanska og prosjektleder i NTNU Jostein Grytdal.

- Nå flytter cirka 2000 studenter og 250 ansatte inn på Kalvskinnet. Om et år flytter resten av lærerutdanningen til NTNU hit fra Moholt, forteller nestleder for institutt for lærerutdanning, Ingfrid Thowsen. Hun forteller at til og med denne uka har det vært undervisning og eksamen som vanlig på Rotvoll. Nå skal alt pakkes og flyttes. I januar 2019 blir bryggerikvartalet på Kalvskinnet Norges største fagmiljø innen lærerutdanning med 4000 studenter og 330 ansatte.

Brukerne: Jostein Grytdal (t.v.) har vært prosjektleder for NTNU i arbeidet med brygegrikvartalet. Nestleder for institutt for lærerutdanning, Ingfrid Thowsen, representerer dem som skal flytte inn.

Sukker, akevitt, øl og lærere

Nybygget på Kalvskinnet står midt i det historiske kvartalet etter sukkerraffinade, akevittrikdom og ølproduksjon. Navnet «Lysholm» minner om akevittgründeren Jørgen B. Lysholm som bodde her på 1800-tallet.

Velvkjeller og nytt golv av røykt eik.

Her er det gamle velvkjellere og antikvariske bygg sammen med nybygget. Fra gata ser det ikke så stort ut, men nybygget har fått to etasjer under bakken og fem etasjer over. Det meste av den gamle bakgården er bygd igjen. Nybygget går i ett med de verneverdige bygningene med de gamle murveggene.

- Jeg er veldig stolt, sier prosjektlederen for selve bygningsarbeidet, Oddbjørn Harbak i Skanska.

- Det å få til et moderne og funksjonelt bygg av gamle, verneverdige bygninger, gjør meg stolt.

Fornøyd student og stolt prosjektleder: Kristian Vennelrød liker nybygget. Prosjektleder Oddbjørn Harbak i Skanska har hatt ansvaret for byggeprosessen hele tida. Han er veldig stolt.

Savner naturen

Studenttillitsvalgt Kristian Vinnelrød er enig i at nyhuset har blitt bra.

- Nå handler det om å bruke det på best mulig måte, sier han.

- Forskjellen fra Rotvoll er at her er det mye trapper. Der var det mange dører. Rotvoll var et gammelt bygg der det bare var malt over for å vedlikeholde. Her er det nytt, fint og innbydende, sier studenten. Men han kommer til å savne naturen på Rotvoll.

- Det blir litt trist å miste naturen på Rotvoll, men jeg tror det blir kjempebra for ferske studenter som ikke har opplevd naturen der vi flytter fra. Mange gleder seg til studere i byen.

Høyt under taket: Nybygget er bygd i en bakgård, omringet av gamle, verneverdige bygninger fra 1700-tallet. Men i midten er det moderne og høyt under taket.

Kontorer og landskap

- Læringsareal, sier NTNUs campussjef Merete Kvidal. Hun liker dét ordet bedre enn undervisningsareal og vil ha oss til å tenke på rom som er ment til å lære i. Det er bibliotek, lesesaler, grupperom, gymsal, spesialrom for musikk, kroppsøving, naturfag, kunst og håndverk, men det er også mer tradisjonelle undervisningsrom med plass til enten 30, 40 eller 60 studenter.

I tillegg kommer arbeidsplassene til de ansatte. I høst har det vært heftige debatter om kontorlandskap for akademisk ansatte i hele landet. Her blir det mange ulike arbeidsplasser. Det bli kontor bare for én, to, tre eller fire. Og det blir kontorlandskap for åtte til ti personer.

Fornøyd: - Jeg er veldig glad for at vi gjorde det skikkelig og ikke bare pussa på det gamle, sier administrerende direktør Svein Erik Nordbotten i E.C. Dahls eiendom som eier bygningen. Han står rett utenfor ett av kontorene.

- Det blir stillerom og møterom i tillegg. Det skal bli plass til å veilede studenter i enerom. Jeg tror det blir bra, men vi må lære oss andre måter å jobbe på, sier Ingfrid Thowsen.

- Vi prøver å dokumentere behovet for arbeidsplasser til vår mangfoldige aktivitet, sier Merete Kvidal. Undersøkelser viser at akademisk ansatte er borte fra arbeidsplassen sin 40 prosent av tiden enten for å undervise, forske, være i praksisbesøk eller gjøre andre oppgaver.

Utsiktspunkt: Campussjef Merete Kvidal, NTNU og nestleder for institutt for lærerutdanning Ingfrid Thowsen ser seg rundt.

Med naboer og studenter vegg i vegg

På Kalvskinnet er E.C. Dahls eiendom fornøyd med at de har klart å bygge et nybygg og samtidig ta vare på det gamle og verneverdige.

- Jeg er veldig glad for at vi gjorde det skikkelig og ikke bare pussa på det gamle, sier administrerende direktør Svein Erik Nordbotten. Men for Skanska har det vært spennende og vanskelige arbeidsoppgaver på Kalvskinnet:

- Vi rev gamle bygninger mens ingeniørstudentene satt vegg i vegg og leste til eksamen sist høst, forteller prosjektsjef Krister Jakobsen i Skanska.

- Vi har også bygd tett inn til leilighetene til folk. Han sier de har vært opptatt av et godt forhold til naboene som bor vegg i vegg, ikke minst med å være forutsigbare og fortelle at nå blir det bråk i tre uker framover.

Hjernen: Inngangene til de ulike etasjene er pyntet med hjerner. Her er menneskehjernen. Ifølge døra veier hjernen til et spebarn 350 gram. Et voksent menneske har en hjerne på 1400 gram. Og lurer du på vekten til andre hjerner, er det bare å ta seg en studietur på Kalvskinnet når de åpner.
Siste arbeidsinnsats før overtakelsen neste fredag.
Nytt og fint med røykt eik på golvet: NTNUs prosjektleder Jostein Grytdal (t.v.) viser fram nybygget til Christel Vindenes fra campusprosjektet og studenten Kristian Vinnelrød.
Nytt og gammelt: Campussjef Merete Kvidal, NTNU og nestleder for institutt for lærerutdanning Ingfrid Thowsen ser seg rundt.
Slik blir det: Fredag 22. desember overtar NTNU kvartalet på Kalvskinnet. Men ennå jobber håndverkerne for å gjøre alt ferdig.
Gymsalen ser først og fremst ut som en gymsal.
Avfallstasjon og korridorer i bakgrunnen
Mangre trapper: Nybygget har to etasjer under bakken og fem etasjer over.