Det er i de såkalte ytre bommene at prisene kan komme til å stige mest i kroner og øre. Dette dreier seg om bommene ved Sluppenbrua, Klæbu, Fossestuveien, Klett og Hundhammeren.

I rushtiden kan prisen for å passere en av disse bommene bli 24 kroner, etter at rabatten for bombrikken er trukket ifra. Det er 4,20 kr mer enn tilsvarende passeringer koster i dag.

Blir trolig iverksatt fra april

Bompengefesten forutsetter at Miljøpakken får lov av sentrale myndigheter til å kreve inn mer i bompenger. Dette har politisk ledelse i fylke og kommune sendt inn forslag om.

- Forslaget går på å øke grunntaksten med to kroner i alle bommer i Miljøpakken. I rushtiden dobles grunntaksten for de ytre bommene, slik at prisene der stiger med fire kroner, sier leder i Miljøpakkens sekreteriat, Henning Lervåg.

Fredag ble det kjent at regjeringen støtter forslaget om takstøkning. Stortinget vil trolig behandle spørsmålet om kort tid.

- Vi tror dette blir iverksatt i april 2018, sier Lervåg.

Samtidig med en eventuell innføring av de nye bomtakstene fra Miljøpakken skal det innføres et nytt opplegg for innkreving av bompenger, etter ønske fra Samferdselsdepartementet. Også denne endringen fører til økning i bompengekostnadene for mange bilister, men mesteparten av den mulige bompengeøkninga i Trondheim er det Miljøpakken-forslagene som står for.

Her er de nye prisene

Tabellen under viser hvor mye du vil måtte betale i de ulike bommene dersom endringene blir gjennomført.

Prisene forutsetter bombrikker og er inkludert rabatter. De gjelder for fossildrevene personbiler som veier mindre enn 3,5 tonn.

Økning: 3476 kr pr år

Så hva betyr dette i praksis? I dette regnestykket tar vi utgangspunkt i en person som bor i Melhus og jobber i Trondheim sentrum.

La oss si at Melhusbyggen kjører til og fra jobb, via E6, i rushtiden hver dag, 230 arbeidsdager per år.

Hun kjører vanlig fossildrevet personbil som veier under 3,5 tonn, og bilen har bombrikke i frontruta.

I tabellen under ser du prisene for to daglige passering av de tre aktuelle bompunktene: Klett, Tonstad og Kroppanbrua.

Man kan maksimalt betale for 110 passeringer i Miljøpakke-bommene hver måned. Melhusbyggen i eksempelet vil etter Adresseavisens beregninger ha rundt 125 passeringer hver måned, fordelt på 11 måneder i løpet av året (vi har trukket ifra en måned for ferie). Dermed vil hun bli omfattet av taket på 110 bompengebetalinger.

Hun vil betale for alle passeringer de første atten dagene i hver måned, og for de to første passeringene på den nittende dagen.

Dette gir en årskostnad på totalt 18 761,60 kr, mot dagens 15 285,60 kr. Det innebærer en økning på hele 3 476 kr per år.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter