Etter det Adresseavisen erfarer har både ordfører Rita Ottervik og Aps kommunalråder vært i nye Økokrim-avhør i forbindelse med etterforskningen av Kystad-saken. KrF-topp Geirmund Lykke har for første gang blitt avhørt av Økokrim. Også andre tema enn Kystad-avtalen har vært oppe i denne avhørsrunden.

Les Kystad-avtalen her.

Avtale verdt seks millioner

Det var 31. mars i år at Økokrim varslet at de startet etterforskning i Kystad-saken: «Økokrim har på bakgrunn av de opplysninger som er kommet frem i pressen, og etter anmodning fra statsadvokaten i Trøndelag besluttet etterforskning i den såkalte Kystad-saken», uttalte Økokrim den gangen. Mistanken gjaldt påvirkningshandel i forbindelse med et planlagt boligprosjekt på Kystad i Trondheim i 2015.

9. mars publiserte Adresseavisen saken om at daværende Ap-topp og Staur-partner Rune Olsø inngikk en avtale verdt seks millioner. Den dreide seg om at Olsø skulle bistå med å sikre at grøntområdet Kystad ble boligområde. To millioner kroner var blitt utbetalt til Staur.

Rune Olsø var inne i et sju timer langt avhør i begynnelsen av april, og da uttalte han via sin advokat Sigurd Torp at han la til grunn at Økokrim bygget på korrekt faktum og at saken raskt ville bli henlagt.

Ingen konklusjon før jul

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim opplyser til Adresseavisen at det ikke blir noen avgjørelse i saken på denne siden av nyåret.

I løpet av de siste månedene har flere partitopper vært inne til nye avhør, og enkelte er avhørt for første gang. Det er også stilt spørsmål om andre tema enn Kystad.

Aps gruppeleder i bystyret, Geir Waage, var en av Ap-toppene som var inne til nytt avhør på politihuset. Waage, som selv er en nær venn av Olsø, var i april inne i et flere timer langt avhør.

- Det stemmer at jeg var inne til et nytt avhør en gang tidligere i høst. Det var en oppfølging og oppklaring av ting de har spurt om før. Det er naturlig at det kommer oppfølgingsspørsmål etter hvert som etterforskningen pågår. Det handler om å forstå de politiske prosessene, sier Waage.

Avhør på politihuset

Kommunalråd Marek Jasinski bekrefter at han har vært inne til avhør hos Økokrim. Det skjedde på politihuset i Trondheim i begynnelsen av oktober.

- Ja, det stemmer. Det var første gang jeg snakket med dem. Det tok vel et par timer. Jeg ønsker imidlertid ikke å si noe om hva vi snakket om, sier Jasinski.

Kommunalråd Sissel Trønsdal sier i en sms til Adresseavisen at hun snakket med Økokrim tidligere i høst. Også hun var inne til avhør i april.

Ordfører Rita Ottervik ønsker ikke å svare på hvorvidt hun har vært inne til nytt avhør.

- Politiet har bedt meg om å ikke diskutere etterforskningen med andre. Jeg vil derfor ikke kommentere dette, sier Ottervik.

Bekreftet uttalelser i avisen

KrF-topp Geirmund Lykke forteller at han snakket med Økokrim 15. november. Det skjedde på telefonen.

- Det er første gang jeg har blitt kontaktet av dem. De stilte meg i grunnen de samme spørsmålene Adressa har gjort tidligere. Og de ville vite om jeg kunne bekrefte i avhør, med de forpliktelsene det innebærer, det jeg tidligere har uttalt til avisen. Det kunne jeg, opplyser Lykke.

Verken varaordfører i permisjon, Hilde Opoku, tidligere Høyre-topp Yngve Brox, Sps Marte Løvik eller Venstres Jon Gunnes har vært inne til avhør nå.

- Ikke avhørt siden april

Adresseavisen har ikke lyktes med å få en kommentar fra Rune Olsø. Han har heller ikke svart på om han har vært inne i nye avhør. Han er imidlertid opplyst om sakens innhold. Da Økokrim igangsatte etterforskning ba han om å bli sitert på følgende: «Jeg har opptrådt i tråd med både habilitetsreglene og øvrig lovverk. Men dessverre har lokalavisens systematiske feilfremstilling av saken etterlatt et bilde som i praksis ikke har gitt Økokrim annet valg enn å iverksette etterforskning, noe som rammer både meg og min familie. Jeg ser derfor frem til at alle fakta kommer på bordet og saken finner sin løsning, slik at det uriktige bildet som er skapt kan rettes opp».

Staur-eier, Bernt Østhus, sier at han ikke har vært inne til avhør siden i vår. Det samme gjelder Proras Terje Eriksen.

- Det har ikke vært noen avhør siden april 2017, helt ærlig, sier Eriksen på sms.

KrFs kommunalråd Geirmund Lykke har for første gang blitt avhørt i Økokrim-saken. Foto: vegard Eggen
Kommunalråd Marek Jasinski (Ap) har vært i avhør hos Økokrim. Foto: Morten Antonsen
Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) ble avhørt på nytt av Økokrim. Foto: Glen Musk