Han utelukker ikke at pågripelsen av trondheimsmannen Frode Berg (62) i Moskva kan skyldes et ønske om å legge press på Norge.

- Den eneste kjente saken som russerne har uttrykt misnøye mot er de 300 amerikanske soldatene som er utplassert på Værnes. Det kan være en måte å utøve press på. Jeg tror ikke det er en kobling mellom sakene, men det kan ikke utelukkes, sier Godzimirski, som har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på Norsk Utenrikspolitisk Institutt i over 20 år.

Også hans kollega, Julie Wilhelmsen, ved NUPI, peker på det samme overfor NRK tirsdag. Hun snakker om at Norge har endret retning overfor Russland og mener det bidrar til større spenning.

Kobles til russisk spionsak

NUPI-forskeren Godzimirski tror likevel forklaringen på spionsiktelsen kan være hvem Frode Berg har hatt kontakt med i Russland. Forskeren viser til koblingen mot en annen sak, der den 24 år gamle tidligere russiske politiemannen, Alekej Zjitnyuk (24), er pågrepet mistenkt for landsforæderi.

- Berg beskyldes for spionasje og for å ha vist for stor oppmerksomhet for den russiske flåten. Jeg tror kanskje han kan ha kommet i søkelyset i forbindelse med andre personer han har hatt kontakt med, eller møtt i Moskva. Siden det kobles til den andre saken kan det dreie seg om personer med kobling til denne, sier Godzimirski.

Jakub M. Godzimirski Foto: NUPI

Han understreker at det ikke er noe som tyder på at Berg har drevet spionasje, men at det er naivt å tro at ikke også Norge har personer som innhenter opplysninger i Russland.

- Vi må være realistiske. Når norsk etteretningstjeneste skaffer informasjon bruker man mange metoder. Det er naturlig å tro at de også har operatører på bakken, sier han.

Forskeren viser til at det tidligere også har vært episoder der personer har blitt pågrepet nærmest for å ha en brekkstang, når russisk personell er blitt anholdt.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det er tilfellet her, sier forskeren.

- Håper på diplomatisk løsning

Forskeren beskriver saken som vanskelig, men sier han håper at den kan løses raskt.

- Hva betyr en slik pågripelse for forholdet mellom Norge og Russland?

- Jeg tror at man fra norsk side vil bruke de kanaler man har til rådighet for å løse situasjonen. Russisk fengsel er ikke noe hyggelig sted med en så tøff anklage hengende over seg. Man vil forsøke å løse saken på en diplomatisk måte, men man må nok smøre seg med tålmodighet. sier Godzimirski.

- Kan en sånn pågripelse være rent politisk motivert?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg pleier å si at kjærlighetens, radiobølgene og den russiske politikkens veier er uransakelige, sier Godzimirski.

Ser tøffere linje

Saken føyer seg tilsynelatende inn i en rekke saker den siste tiden, der blant annet det norske universitetssenteret i St. Petersburg er blitt besøkt av russiske myndigheter og norske studenter er blitt sendt hjem fra Russland på kort varsel

- Det er vanskelig å si om det har med Norge å gjøre, er en del av en trend og det store bildet, sier Godzimirski.

Han sier det nå er interessant å følge med på russiske medier og tv-kanalene, for å vurdere hvor alvorlig saken vurderes i Russland. Så langt har saken fått relativt liten oppmerksomhet, men er nevnt av en rekke medier, også de største.

- Jeg regner med at han uansett må tilbringe noen måneder i varetekt, før han blir stilt for retten. Han kommer ikke hjem til jul, sier NUPI-forskeren.

- Ingen store endringer

- Er forholdet mellom Russland og Norge mer spent enn tidligere?

- Jeg har ikke inntrykk av det. Det er fortsatt åpne kommunikasjonskanaler. Bortsett fra de amerikanske soldatene er det ikke mye som har endret seg, sier Godzimirski, som selv nettopp kom tilbake fra en konferanse om Arktis i St. Petersburg, i Russland.

Han viser til at det selv på etteretningsnivå er et visst samarbeid mellom Vesten og Russland der man har felles interesser. Blant annet skal russiske myndigheter ha fått tips som avverget et mulig terrorangrep i St. Petersburg.

- Det samme gjelder her i Norge. Det er en viss spenning. Man har en frykt for hva Russland kan foreta seg, men man har noen felles interesser. Og Norge har i motsetning til mange andre land, ført en politikk som ikke har endret seg, eller provoserer Russland, sier Godzimirski.