Aps nestleder Trond Giske gikk torsdag ettermiddag ut og beklaget egen oppførsel.

- Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende, skrev han i en pressemelding. Ap-leder Jonas Gahr Støre slo samtidig fast at Giske har opptrådt «kritikkverdig».

- Er dette nok til at ting roer seg, Aglen?

- Det avhenger av om det kommer flere saker eller ikke. Dersom historiene som har versert i mediene er hovedessensen i kritikken og i varslingene, så tror jeg det kan roe seg nå. Kommer det frem flere og mer alvorlige historier, tror jeg ikke siste ord er sagt, sier Aglen.

Mye kritikk mot partiledelsen

Aglen tror ikke Ap hadde noe annet valg enn å gå ut med en slik melding nå.

- Ellers ville de blitt trengt opp i et hjørne hvor saken bare ville akselerert. Giske hadde ikke noe annet valg enn å beklage. Noen ganger er det lurt å legge seg flat. Samtidig er det slik at han beklager, uten at vi helt vet hva han beklager ennå. Dette kan bety at det kommer flere og mer alvorlige saker, men det vet vi ikke, sier Aglen.

Hun peker på at partiledelsen med partisekretær Kjersti Stenseng, leder Jonas Gahr Støre og kvinnepolitiske leder Anniken Huitfeldt har fått mye kritikk.

- Støre er usynlig og svak, mens de to andre beskyldes for å holde hånda over Giske heller enn å få frem sannheten. Det er ødeleggende for et Arbeiderparti som holder feminisme og likestilling veldig høyt, sier Aglen.

- Er saken en del av en svertekampanje mot Giske?

- Jeg tror det er begge deler: En blanding av reell #metoo-bekymring og en helt åpenbar maktkamp. Deler av dette blandes sammen. For noen var det nok beleilig at #metoo-saken kom opp.

Les også: Det har ikke skjedd noe upassende

- Mange stoler ikke på Giske

Aglen kan ikke peke på hvem maktkampen står mellom:

- Det persongalleriet er litt uklart. Posisjoneringen etter det dårlige valgresultatet viste at en rekke representanter, som veteran Martin Kolberg og tidligere finanspolitisk talskvinne Marianne Martinsen, ønsket noe helt annet enn Giske. Mange mener Giske har puttet inn sine allierte i sentrale posisjoner, mens Giske-kritikerne straffes. Giske har nok tråkket på mange tær og behandlet mange ganske kynisk på sin vei. Han har mange venner og støttespillere - og mange fiender, sier Aglen.

- Så det er altså ingen maktkamp mellom Giske og en klar motkandidat dersom partiledervervet skulle bli aktuelt?

- Det handler nok mer om å stanse Giske enn at man har noen konkrete andre. Mange er usikre på Støres autoritet og lederegenskaper, og noen håper mens andre frykter at dette baner vei for Giske. Så det er en maktkamp for å holde Giske unna. Jeg tror rett og slett mange ikke stoler på Giske, sier Aglen.

Les også: - Trond er en mann som behandler kvinner med respekt

- Vil ikke kommentere

Partisekretær Stenseng har tidligere blitt intervjuet om kritikken mot seg av NRK. Hun vil ikke kommentere varslene og at de skal ha gått utenom henne fordi hun er en så nær støttespiller for Giske, men hun sier:

- Alle eventuelle varsler som kommer til Arbeiderpartiet, kommer til partikontoret, og jeg er mest opptatt av at varsler skal bli godt ivaretatt, sier Stenseng til NRK.

Partisekretæren mener det ikke er en «giftig partikultur» i Arbeiderpartiet, slik representanter fra Oslo Ap har skrevet i et opprop.

- Jeg opplever ikke det. Jeg jobber hver eneste dag for at det skal være en trygg kultur i Arbeiderpartiet, og at folk skal kunne si fra og bli godt ivaretatt, sier Stenseng til NRK.

Adresseavisen har fortalt Giske om Aglens analyse, blant annet at han har «tråkket på mange tær og behandlet mange ganske kynisk», at han har mange fiender, og at mange nok «rett og slett ikke stoler på han». Giske sier:

- Det er hennes vurderinger, jeg har ikke noe å si til det, sier Giske.

Adresseavisen har forsøkt å få tak i Støre og Stenseng torsdag, uten å lykkes med det.